Τι ήταν τα πυρπολικά ;
Τα πυρπολικά ήταν μικρά σκάφη, γεμάτα με εύφλεκτο υλικό, τα οποία τα οδηγούσαν οι Έλληνες ναυτικοί κοντά στα τουρκικά πλοία που ήθελαν να καταστρέψουν, τα οποία είτε τα εμβόλιζαν είτε τα πρόσδεναν πάνω τους με γάντζους. Τότε τα άναβαν φωτιά και οι ενώ οι Έλληνες έσπευδαν να απομακρυνθούν, τα τουρκικά πλοία ανατινάζονταν ή καίγονταν.
Το πλήρωμα του πυρπολικού τότε έφευγε με τη συνοδευτική βάρκα που είχαν μαζί τους, ενώ ο καπετάνιος άναβε το φυτίλι και έφευγε τελευταίος. Το τουρκικό καράβι ανατινάζονταν μαζί με το πυρπολικό.
Στην επανάσταση του 1821 τα πυρπολικά τελειοποιήθηκαν, ενώ οι ναυτικοί που τα επάνδρωναν ήταν εθελοντές και λέγονταν μπουρλοτιέρηδες (μπουρλότο = πυρπολικό πλοίο).
Αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο νύχτα, αργότερα όμως τα πυρπολικά άρχισαν να παίρνουν μέρος σε ναυμαχίες και την ημέρα. Προηγούνταν μάλιστα από τον υπόλοιπο στόλο, επέλεγαν το στόχο τους και με ελιγμούς προσπαθούσαν να τον φτάσουν και να τον καταστρέψουν.
Ποιοι ήταν οι πιο γνωστοί μπουρλοτιέρηδες ;
Πρώτος χρησιμοποίησε πυρπολικό ο Ψαριανός Δημήτριος Παπανικολής, το Μάιο του 1821 στη ναυμαχία της Ερεσού. Γνωστότερος όμως για τη δράση του έγινε ο Κωνσταντίνος Κανάρης από τα Ψαρά. Άλλοι γνωστοί πυρπολητές της επανάστασης ήταν ο Αντώνιος Βώκος (Ύδρα), ο Ανδρέας Πιπίνος (Ύδρα), ο Γιάννης Ματρόζος (Ύδρα), ο Λέκας Ματρώζος (Σπέτσες), ο Κωνσταντής Νικόδημος (Ψαρά) κ.ά.
Ποια ήταν η δράση του Κωνσταντίνου Κανάρη ;
Ο Ψαριανός Κωνσταντίνος Κανάρης με το ξέσπασμα της επανάστασης, άφησε το εμπορικό ναυτικό όπου ήταν πλοίαρχος και πήρε μέρος σε καταδρομές εναντίον των Τούρκων.
- Τον Ιούνιο του 1822 με το πυρπολικό του παίρνει εκδίκηση για την καταστροφή της Χίου και ανατινάζει στο λιμάνι της τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου. Βρίσκουν το θάνατο ο αρχιναύαρχος Καρά Αλής με 2.000 ναύτες και στρατιώτες.
- Τον Οκτώβριο του 1822 πυρπόλησε την καινούρια τουρκική ναυαρχίδα στην Τένεδο.
- Το 1824 πυρπόλησε άλλα δύο τουρκικά πολεμικά στη Σάμο και τη Μυτιλήνη.
- Το 1825 προσπάθησε να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας αλλά απέτυχε.
- Το 1826 τραυματίζεται σε επίθεση εναντίον τουρκικής φρεγάτας και κινδύνεψε να αιχμαλωτιστεί.
Μετά την Απελευθέρωση, ο Κανάρης διορίστηκε αρχηγός του στόλου των πυρπολικών. Αργότερα έγινε ναύαρχος, φτάνοντας μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού. Το ελληνικό κράτος, για να τον τιμήσει, έδωσε το όνομά του σε τρία πολεμικά σκάφη.
Παράρτημα
03.08 Οι αγώνες του Κανάρη
Γλωσσάρι
Εμβολίζω : Χτυπώ και ανοίγω τρύπα σε εχθρικό καράβι με έμβολο.
Ερεσσός : Περιοχή της Λέσβου.
Δαρδανέλια : Έτσι ονομάζεται ο Ελλήσποντος, το στενό που χωρίζει τη Θράκη από τη Μικρά Ασία.
Οι πηγές αφηγούνται
1. Ύμνος στον Κανάρη
.......................................... «Στενόν, στενόν το πέλαγος Ο τρόμος κάμνει. πέφτει Ένα καράβι επάνω Εις τ' άλλο και συντρίβονται. Πνίγονται οι ναύται. |
Έξω από την θαλάσσιον Πυρκαϊάν νικήτριαι Ιδού πάλιν εκβαίνουν Σωσμέναι η δύο κατάμαυροι Θαυμάσιαι πρώραι. |
Ω! πως από τα μάτια μου Ταχέως εχάθη ο στόλος. Πλέον δεν ξανοίγω τώρα Παρά καπνούς και φλόγας Ουρανομήκεις. |
....................................... ΚΑΝΑΡΙ! - και τα σπήλαια της γης εβόουν, Κανάρι. - Και των αιώνων τα όργανα Ίσως θέλει αντηχήσουν Πάντα Κανάρι». |
Ανδρέα Κάλβου, Τα Ηφαίστεια, Άπαντα, εισαγωγή Κωνσταντίνου Τσάτσου, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, Αθήνα 1979, σσ. 179-180.
Ματιά στο παρελθόν
Στις 21 Ιουνίου του 1824 η Επανάσταση γνώρισε μία από τις χειρότερες στιγμές της. Τούρκοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο νησί των Ψαρών και το κατέστρεψαν ολοκληρωτικά. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του νησιού (συνολικός πληθυσμός 30.000) σκοτώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι αιχμαλωτίσθηκαν η έγιναν πρόσφυγες. Ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός θρήνησε με το παρακάτω ποίημα τη μεγάλη καταστροφή:
Η καταστροφή των Ψαρών
«Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
Περπατώντας η Δόξα μονάχη
Μελετά τα λαμπρά παλληκάρια
Και στην κόμη στεφάνι φορεί
Γεναμένο από λίγα χορτάρια
Που είχαν μείνει στην έρημη γη».
Διονυσίου Σολωμού. Άπαντα, τόμ. 1,
Ποιήματα, Αθήνα 1993, στ' έκδοση, σ. 139
Ερωτήματα
- Τι ήταν τα πυρπολικά και ποιος ο ρόλος τους στις ναυτικές επιχειρήσεις;
- Ποιες ήταν οι κυριότερες ναυτικές επιχειρήσεις, στις οποίες πήρε μέρος ο Κανάρης;