Γιατί επιλέχτηκε η Πελοπόννησος για την έναρξη της Επανάστασης ;
- Οι Έλληνες υπερτερούσαν αριθμητικά στην Πελοπόννησο.
- Μεγάλο μέρος του τουρκικού στρατού βρισκόταν στην Ήπειρο, όπου πολεμούσε τον Αλή Πασά.
- Έχει ορεινό έδαφος και περιβάλλεται από θάλασσα, άρα δεν μπορεί να ανεφοδιαστεί εύκολα.
- Βρίσκεται μακριά από την Κωνσταντινούπολη
- Η Φιλική Εταιρεία είχε στρατολογήσει πολλούς κληρικούς και προκρίτους.
Ποιοιηταν οι ηγέτες της Επανάστασης στην Πελοπόννησο ;
Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας |
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης |
Στα τέλη του 1820 και στις αρχές του 1821 οι Φιλικοί Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης έφτασαν στην Πελοπόννησο και συνεργάστηκαν με τους πρόκριτους και τους αρχιερείς της περιοχής για το συντονισμό του Αγώνα.
Ο Παπαφλέσσας διατρέχει όλη την ύπαιθρο, ενώ ο Κολοκοτρώνης ξεσηκώνει τη Μάνη.
Οι Τούρκοι θορυβήθηκαν από την κινητικότητα των ραγιάδων και γι' αυτό κάλεσαν τους προεστούς και τους κληρικούς για σύσκεψη στην Τριπολιτσά (Τρίπολη). Όσοι πήγαν φυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι μετείχαν σε σύσκεψη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα και επιστρέφοντας στον τόπο τους ο καθένας ασχολούνται με τη στρατολόγηση παλικαριών.
Πότε και πώς ξεκίνησε η Επανάσταση ;
Η Επανάσταση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1821 :
- Με επιθέσεις εναντίον οχυρωμένων Τούρκων στα Καλάβρυτα και τη Βοστίτσα.
- Στις 23 Μαρτίου 1821 παραδίδεται στους Έλληνες η Καλαμάτα και οι επαναστάτες στρέφονται στην κατάληψη των κάστρων της Πελοποννήσου.
- Στην Πάτρα υψώνεται η σημαία της Ελευθερίας (22 Μαρτίου 1821) και ψηφίζεται επαναστατική επιτροπή με ηγέτη τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.
- Τον επόμενο μήνα (14 Απριλίου 1821) οι Τούρκοι γνωρίζουν την ήττα και στο Λεβίδι της Αρκαδίας.
- Στις 9 Αυγούστου 1821 απελευθερώνεται το Νιόκαστρο (Πύλος) ενώ λίγο αργότερα (23 Ιουλίου 1821) η Μονεμβασιά.
Ποια ήταν πρώτα συμπεράσματα ;
Η Επανάσταση προχωρούσε χάρη στον ηρωισμό των οπλαρχηγών και των παλικαριών τους αλλά δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο.
Τότε ο Κολοκοτρώνης αναλαμβάνει την ηγεσία των ενόπλων και δείχνει ως στόχο την Τριπολιτσά, που ήταν το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου, και στη συνέχεια να καταληφθούν τα άλλα φρούρια.
Τον Ιούνιο του 1821 έφτασε στην Πελοπόννησο και ο Δημήτριος Υψηλάντης, στη θέση του φυλακισμένου αδελφού του Αλέξανδρου, για να αναλάβει την αρχηγία της Επανάστασης.
Γιατί οι Τούρκοι ήθελαν οπωσδήποτε να σώσουν την Τρίπολη (Τριπολιτσά) ;
Με το ξέσπασμα της Επανάστασης ο στρατιωτικός διοκητής της Πελοποννήσου, Χουρσίτ, βρίσκονταν στην Ήπειρο, όπου πολεμούσε τον Αλή Πασά. Παρ' όλα αυτά έστειλε στρατό 3.500 ανδρών, για να υπερασπιστούν την Τριπολιτσά. Εκτός του ότι η Τρίπολη ήταν το σημαντικότερο διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου, εκεί ζούσε και η οικογένειά του.
Ποιο ήταν το Σχέδιο του Κολοκοτρώνη ;
Ο Κολοκοτρώνης έβαλε στόχο το κέντρο της Πελοποννήσου, την Τρίπολη, επειδή :
- Ήταν το διοικητικό, εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στην Πελοπόννησο.
- Αν οι Έλληνες έπαιρναν την Τρίπολη, θα αποδυναμώνονταν τα υπόλοιπα κάστρα και θα είχαν κάνει ένα μεγάλο βήμα για την απελευθέρωση ολόκληρης της Πελοποννήσου.
- Γι' αυτό ξεκίνησαν την πολιορκία της Τρίπολης από τον Απρίλιο του 1821.
Πώς εξελίχθηκε η πολιορκία της Τρίπολης ;
- Αρχικά οι Έλληνες κατέλαβαν τα υψώματα γύρω από την πόλη.
- Με αρχηγό τον Κολοκοτρώνη τον Μάιο του 1821 νικούν τους Τούρκους του Κεχαγιάμπεη στο Βαλτέτσι (στη μάχη αγωνίστηκαν ακόμα οι Μαυρομιχαλαίοι (Κυριακούλης, Ηλίας και Γιάννης), ο Νικηταράς, ο Πλαπούτας, ο Δεληγιάννης κ.ά.).
- Αρχηγοί στα τέσσερα κεντρικά στρατόπεδα ήταν ο Κολοκοτρώνης, ο Αναγνωσταράς (Αναγνώστης Παπαγεωργίου), ο Παναγιώτης Γιατράκος και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.
- Για να εμποδιστούν τυχόν ενισχύσεις από την Αθήνα, είχαν σταλεί ελληνικές δυνάμεις στα Μέγαρα.
.
Η Μάχη στο Βαλτέτσι "Τι έχεις, καημένε κόρακα, που σκούζεις και φωνάζεις; Μήπως διψάς για αίματα, για τούρκικα κεφάλια; Πέρασε από τα Τρίκορφα και σύρε στο Βαλτέτσι, όπου είν' ο τόπος δυνατός και δυνατά ταμπούρια, εκεί θα βρεις τα αίματα, τα τούρκικα κεφάλια, Τρία μπαϊράκια κίνησαν από μέσα από τη χώρα, το ένα πάει στα Τρίκορφα, τ' άλλο στους Αραχαμίτες, κι αυτός ο Κεχαγιάμπεης πηγαίνει στο Βαλτέτσι. Ο Κυριακούλης του μιλάει κι ο Μπεζαντές του λέει: "Πού πας, βρε Κεχαγιάμπεη, τ' Αλή πασά κοπέλι; Εδώ δεν είναι Κόρινθος, δεν είναι Πέρα Χώρα, δεν είναι τ' αργίτικα κρασιά, του Μπέλεση τα κριάρια. Εδώ είν' ορδή Καρύταινας, μανιάτικο ντουφέκι, Κολοκοτρώνης αρχηγός με το Μαυρομιχάλη". Αφήστε τα ντουφέκια σας και βγάλτε τα σπαθιά σας βάλτε τους Τούρκους εμπροστά, σαν πρόβατα, σαν γίδια". |
Πότε έπεσε η Τριπολιτσά ;
Η πολιορκία της Τριπολιτσάς γίνονταν όλο και πιο στενή με αποτέλεσμα οι πολιορκημένοι να έχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και εφόδια. Αυτό έφερε και τη διχόνοια ανάμεσά τους.
Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 η Τριπολιτσά έπεσε στα χέρια των Ελλήνων. Ακολούθησαν σφαγές και λεηλασίες. Τρεις μέρες μετά παραδόθηκε και ο κεντρικός πύργος εξαιτίας της έλλειψης νερού.
Ποια ήταν η σημασία της Άλωσης της Τριπολιτσάς ;
- Οι Έλληνες πέτυχαν να συντρίψουν τη βασική στρατιωτική βάση του οθωμανικού στρατού στην Πελοπόννησο.
- Χιλιάδες τουρκικά όπλα πέρασαν στην κατοχή των Ελλήνων, τονώνοντας το ηθικό τους.
- Οι εξεγερμένοι πίστεψαν πια πως οι Τούρκοι δεν ήταν ανίκητοι.
- Η άλωση της Τριπολιτσάς εδραίωσε την επανάσταση στην Πελοπόννησο.
Παράρτημα 1
Προσωπογραφίες
Τα γεγονότα του 1ου έτους της Επανάστασης
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
Δημήτριος Υψηλάντης
Τα γεγονότα του πρώτου έτους
Παράρτημα 2
03.03 Η επανάσταση στην Πελοπόννησο - Η άλωση της Τριπολιτσάς
Γλωσσάρι
Στρατολογώ : Συγκεντρώνω, συναθροίζω στρατεύσιμους.
Μονεμβασιά, Νεόκαστρο : Κάστρα στη Νότια Πελοπόννησο. Το Νεόκαστρο αποκαλείται και Ναυαρίνο.
Οι πηγές αφηγούνται
1. Διάλογος Οθωμανών και Ελλήνων παραμονές της Μεγάλης Επανάστασης του 1821
Σεχ Νετσήπ Εφέντης: «Πείτε μας, μα τον Θεό σας, τι πράγματα είναι αυτά και ποια τα αίτια; Είστε μόνο εσείς οι Πελοποννήσιοι ή όλη η φυλή σας; Έχετε κανέναν αρχηγό; Στηρίζεστε σε κανένα ηγεμόνα; Αυτός θα σας εξουσιάζει ή θα μείνετε μόνοι σας ζητώντας μόνο βοήθεια από αυτόν τον αφέντη;».
Γερμανός: «Εμείς, μη μπορώντας πλέον να υπομένουμε τα τόσα δεινά που υποφέραμε από εσάς, αποφασίσαμε αυτό και η Ευρώπη βλέποντας το δίκαιο μας αποφάσισε να μας βοηθήσει».
Σεχ Νετσήπ Εφέντης: «Πολύ καλά όλα αυτά αλλά στηρίζεστε σε κανένα ηγεμόνα;».
Αναγνωστόπουλος: «Αγάδες, σύμφωνα με το γράμμα, που χθες βράδυ γράψατε στον ενδοξότατο Πετρόμπεη, στο οποίο απευθύνετε και ασπασμούς στον υψηλότατο πρίγκιπα Υψηλάντη και με το οποίο μας καλέσατε σε συνομιλία, ο Πρίγκιπας δεν παρέλειψε να συγκαλέσει αμέσως γενικό συνέδριο όλων των προυχόντων που βρίσκονται εδώ. Με αυτούς αποφασίστηκε να έλθουμε εδώ και να ακούσουμε τα προβλήματά σας. Έχουμε την εξουσιοδότηση να αποφασίσουμε και να επικυρώσουμε κάθε συμφωνία. Λοιπόν, με την προσταγή του Πρίγκιπα και τη θέληση όλων ήλθαμε. Εγώ στάλθηκα εκ μέρους του για να βεβαιώσω όλους τους αγάδες και κάθε Μουσουλμάνο ότι τους υπόσχεται ασφάλεια ζωής, τιμής και περιουσίας και εν γένει κάθε συμφωνία που θα γίνει θα θεωρείται ως νόμος απαράβατος από μέρους της Υψηλότητάς του. Επιπρόσθετα βεβαιώ την ενδοξότητά σας ότι μπορείτε ελεύθερα να εκφέρετε τη γνώμη σας στους ευγενέστατους άρχοντες και καπεταναίους, διότι με τη σύμφωνη απόφαση του Πρίγκιπα και της πατρίδας εστάλησαν με πληρεξουσιότητα. Για το ζήτημα δε, αν στηριζόμαστε σε κάποια δύναμη, από τη διήγηση που θα σας κάμω κρίνετε μόνοι σας. Από τη Ρωσία όχι μόνο μεγάλος άνθρωπος αλλά ούτε μικρός δεν μπορεί να βγει χωρίς ο αυτοκράτορας να το γνωρίζει. Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ένας άνδρας τόσο μεγάλος, πέρασε από τη Ρωσία φανερά στη Βλαχία, εξέδωσε προκήρυξη, με την οποία προσκάλεσε όλους τους Έλληνες να πάρουν τα άρματα αποφασισμένοι είτε να ελευθερώσουν την πατρίδα τους είτε να πεθάνουν. Μόλις λοιπόν οι Έλληνες όλοι άκουσαν τη φωνή του αρχιστρατήγου τους, πήρε και η Πελοπόννησος τα άρματα».
Ιωάννου Φιλήμονος, Δοκίμιον Ιστορικόν περί της ελληνικής επαναστάσεως, τόμ. 4, Αθήνα 1861, σσ. 209-210.
(Απόδοση στα νέα ελληνικά)
2. Προετοιμασία της Επανάστασης
«Από τις αρχές Ιανουαρίου του 1821, αφού τα πάντα ωρίμασαν, άρχισαν οι Έλληνες και επέστρεφαν στα σπίτια τους από τα ξένα, από τη Ρωσία, Βλαχία, Μολδαβία, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και από τα άλλα μέρη για να λάβουν μέρος στον αγώνα για την πατρίδα, την ημέρα που αποφασίστηκε από τους απεσταλμένους της Εταιρίας. Μόλις έφταναν στα χωριά ή στις πόλεις τους διαδιδόταν η ιδέα της Επανάστασης σε όλους τους συγγενείς και τους γείτονές τους. Οι αρχιερείς συναινούσαν οι ιερείς να διαβάζουν στις εκκλησίες παρακλήσεις νύκτα και μέρα προς τον Θεό για να ενισχύσει τους Έλληνες στον μελλοντικό αγώνα και, όσον αφορά στους άλλους κληρικούς, συναινούσαν να προτρέπουν κατά την εξομολόγηση τους Έλληνες στην επανάσταση και να τη θεωρούν ως θρησκευτικώς εγκεκριμένη, διότι ο Θεός όλους τους ανθρώπους τους έπλασε ελεύθερους. Οι πνευματικοί από την πλευρά τους, τους παρακινούσαν σε επανάσταση, διότι οι Έλληνες είχαν τόσο πολύ εξασθενήσει από την τυραννία και η θρησκεία τόσο πολύ είχε χαντακώσει τον απλό όχλο, ώστε οι άνθρωποι είχαν τον φόβο του Άδη αν σκότωναν Τούρκο, διότι πίστευαν ότι ο Θεός θα τους τιμωρήσει και ότι θα λογοδοτήσουν για την πράξη τους. Αλλά ο κλήρος τους έβγαλε από την πλάνη αυτή καθώς έλαβε πρώτος τα όπλα».
Φώτιου Χρυσανθακόπουλου ή Φωτάκου, Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, τόμ. 1, επιμέλεια Τάσου Γριτσόπουλου, Αθήνα 1974, σσ. 52-53.
(Απόδοση στα νέα ελληνικά)
3. Άφιξη του Άγγλου Φιλέλληνα Τόμας Γκόρντον στο ελληνικό στρατόπεδο της Τριπολιτσάς (μέσα Αυγούστου 1821)
«Τότε ο Ιγγλέζος, δακρύσας, εφώναξεν: Ευτυχής εγώ οπού είδον με τους οφθαλμούς μου, όσα ανεγίγνωσκον και ήκουον από τους προγόνους μου και από την ιστορίαν. Μακάριος και συ, Υψηλάντα, είπεν εις τον πρίγκιπα. Σύ είσαι ο Λεωνίδας επί της κεφαλής των Σπαρτιατών και ο Θεμιστοκλής και Μιλτιάδης και Περικλής επάνω των Αθηναίων».
Γ. Σακελλαρίου, Φιλική Εταιρεία, Οδησσός 1909, σσ. 253-255. Η πηγή περιέχεται στη μελέτη του Απόστολου Βακαλόπουλου, Επίλεκτες βασικές ιστορικές πηγές της ελληνικής επαναστάσεως, τόμ. 1, Θεσσαλονίκη 1990, σ. 245.
4. Ο Κολοκοτρώνης μιλά για την Επανάσταση και τους αγωνιστές
«Μίαν φοράν, όταν επήραμεν το Ναύπλιον, ήλθε ο Άμιλτων να με ιδή, μου είπε ότι: "Πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμόν, και η Αγγλία να μεσιτεύση". Εγώ του αποκρίθηκα, ότι: "Αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία η θάνατος. Εμείς καπιτάν Άμιλτων, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμε ελεύθεροι από γενεά σε γενεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε, η φρουρά του είχε παντοτεινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήτον πάντοτε ανυπότακτα". Με είπε: "Ποια είναι η βασιλική φρουρά του, ποία είναι τα φρούρια;". "Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι Κλέφται, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά". Έτσι δεν με ωμίλησε πλέον.
Ο κόσμος μας έλεγε τρελλούς. Ημείς αν δεν είμεθα τρελλοί δεν εκάναμεν την επανάστασιν, διατί ηθέλαμεν συλλογισθή πρώτον διά πολεμοφόδια, καβαλαρία μας, πυροβολικό μας, πυριτοθήκαις μας, τα μαγαζιά μας, ηθέλαμεν λογαριάσει την δύναμιν την εδική μας, την τούρκικη δύναμη. Τώρα οπού ενικήσαμεν, οπού ετελειώσαμεν με καλά τον πόλεμο μας, μακαριζόμεθα, επαινώμεθα. Αν δεν ευτυχούσαμεν ηθέλαμεν τρώγει κατάραις, αναθέματα».
Κολοκοτρώνη Απομνημονεύματα, Καταγραφή Γ. Τερτσέτη, επιμέλεια Τάσος Βουρνάς, Αθήνα 1983, σ. 178.
Ματιά στο παρελθόν
Το Συνέδριο της Βερόνας
Το τέταρτο συνέδριο της Ιερής Συμμαχίας πραγματοποιήθηκε από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου του 1822 στη Βερόνα της Ιταλίας. Αντιπροσωπεία των επαναστατημένων Ελλήνων με επικεφαλής τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, τον Ανδρέα Μεταξά και τον Φιλέλληνα Γάλλο πλοίαρχο Ζουρντέν μετέβη στην ιταλική πόλη, προκειμένου να εκθέσει τις ελληνικές θέσεις, αλλά δεν έγινε δεκτή από τους συνέδρους. Το συνέδριο καταδίκασε την ελληνική Επανάσταση, τη χαρακτήρισε όμως ως «μεγάλο πολιτικό γεγονός». Ήταν η τελευταία φορά που η Ιερή Συμμαχία εμφανίσθηκε ενωμένη ως προς το Ελληνικό Ζήτημα.
Οι εφημερίδες στην Επανάσταση
Η έκδοση εφημερίδων γνώρισε μεγάλη άνθιση την περίοδο της Μεγάλης Επανάστασης του 1821. Συνδέθηκε, μάλιστα, με την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και την ενημέρωση των ξένων για την ελληνική υπόθεση. Το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο λειτούργησε στην Αίγινα. Από την πλούσια εκδοτική δραστηριότητα της εποχής αξίζει να εστιάσουμε στην «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος», την πρώτη ουσιαστικά επίσημη ελληνική εφημερίδα καθώς και στα «Ελληνικά Χρονικά», τα οποία εξέδιδε στο Μεσολόγγι ο Ελβετός Φιλέλληνας Ιάκωβος Μάγερ. Η εφημερίδα του Μάγερ διέκοψε την κυκλοφορία της στις αρχές του 1826, λόγω της καταστροφής των εγκαταστάσεών της από τουρκικό βλήμα.
Ερωτήματα
- Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές στην έναρξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο;
- Με βάση τα κείμενα των πηγών, ποια ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στους υπόδουλους Έλληνες παραμονές της Επανάστασης;
- Για ποιους λόγους ήταν σημαντική η άλωση της Τριπολιτσας από τους Έλληνες;
- Με βάση την Πηγή 4, γιατί ο κόσμος έλεγε τρελούς τους Έλληνες επαναστάτες;