Η Κωνσταντινούπολη χτίζεται κι εγκαινιάζεται
Η Κωνσταντινούπολη άρχισε να κτίζεται το 324 μ.Χ. και εγκαινιάστηκε 6 χρόνια αργότερα (330 μ.Χ.).
Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται
Ο Κωνσταντίνος έφερε τους καλύτερους τεχνίτες της αυτοκρατορίας αλλά και διαλεγμένους εργάτες, για να χτίσουν τη νέα πρωτεύουσα, να την οχυρώσουν και να τη στολίσουν με έργα τέχνης.
Επισκεύασε τα παλιά τείχη και έχτισε καινούρια. Έτσι η νέα πρωτεύουσα ήταν ασφαλής.
Προνόμια και κίνητρα για τους νέους κατοίκους
Έδωσε προνόμια και οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσει τους κατοίκους της νέας πρωτεύουσας.
Στολίδια και έργα τέχνης στη νέα πρωτεύουσα
Με εντολή του Κωνσταντίνου :
Απόψεις της Αγοράς του Κωνσταντίνου |
Χτίστηκε στο κέντρο της πόλης η μεγάλη Αγορά, στο μέσον της οποίας υπήρχε μια στήλη με το άγαλμα του αυτοκράτορα. Όταν το 1105 έπεσε το άγαλμα του Κωνσταντίνου, τοποθέτησαν στην κορυφή της στήλης έναν σταυρό.
Μεταφέρθηκαν από τη Ρώμη και άλλα σημεία της αυτοκρατορίας έργα τέχνης, όπως παλιότερα μεταφέρθηκαν στη Ρώμη από την Ελλάδα, για να διακοσμήσουν τις πλατείες την αγορά και άλλους δημόσιους χώρους.
Ναοί και Δημόσια Έργα
Διατηρήθηκαν οι ναοί της παλιάς θρησκείας, χτίστηκαν όμως και καινούριοι, όπως της Αγίας Ειρήνης, των Αγίων Αποστόλων (όπου θάβονταν οι αυτοκράτορες και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος), της Αγίας Σοφίας.
Κατασκευάστηκαν κρήνες, λουτρά, υδραγωγεία, μεγάλες δεξαμενές, οι κινστέρνες, που εξασφάλιζαν νερό για έξι μήνες.
Όσα έργα δεν ολοκληρώθηκαν από τον Κωνσταντίνο, τα ολοκλήρωσε ο γιος του Κωνστάντιος.
Σχεδιάγραμμα του μαθήματος (κλικ)
Μαθαίνω να μελετώ τις οπτικές ιστορικές πηγές
Διαδραστικός χάρτης της Κωνσταντινούπολης
Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης
Ιστορικές Πηγές
Πηγή 1
Η γεωγραφική θέση του Βυζαντίου
«Ο τόπος όπου κατοικούν οι Βυζάντιοι είναι εξαιρετικά πλεονεκτικός από την άποψη της θάλασσας, γιατί τους χαρίζει ασφάλεια και πλούτο, όσο καμιά άλλη χώρα του γνωστού κόσμου. Βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του Εύξεινου Πόντου, έτσι που μήτε να εισπλεύσουν σ’ αυτόν, μήτε να εκπλεύσουν είναι δυνατό οι έμποροι χωρίς την άδεια των Βυζαντίων. Ο Εύξεινος Πόντος έχει πολλά από τα χρήσιμα για τη ζωή των άλλων ανθρώπων προϊόντα και όλα αυτά τα εξουσιάζουν οι Βυζάντιοι. Τα μειονεκτήματα της πόλης όμως από τη μεριά της στεριάς είναι τα παρακάτω. Επειδή η Θράκη περικυκλώνει τη χώρα τους από τη μια θάλασσα ως την άλλη, οι Βυζάντιοι είναι σε συνεχή πόλεμο με τους Θράκες. Έχουν μια χώρα ευφορότατη, όταν όμως την καλλιεργήσουν και έρθει ο καιρός των άφθονων και εκλεκτών καρπών, φτάνουν οι Θράκες που άλλο μέρος της σοδειάς τους το καταστρέφουν και άλλο το παίρνουν μαζί τους».
Πολύβιος, Ιστορίες
Πηγή 2
Θρύλοι για το χτίσιμο της Πόλης
α. «Όταν ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να κάμει τη νέα πρωτεύουσα, δε διάλεξε αμέσως το Βυζάντιο. Η προσοχή του στράφηκε πρώτα στην Τροία, την πόλη του Αινεία, ο οποίος, όπως λέει η παράδοση, είχε έρθει από εκεί στην Ιταλία και θεμελίωσε τη Ρωμαϊκή πολιτεία. Ενώ όμως βρισκόταν στην Τροία και ρύθμιζε τα όρια της μελλοντικής πόλης, κάποιο βράδυ παρουσιάστηκε στο όνειρό του ένας άγγελος και τον προέτρεψε να διαλέξει μια άλλη τοποθεσία για την πρωτεύουσά του. Μετά από αυτό ο Κωνσταντίνος διάλεξε τελικά το Βυζάντιο».
β. «Πριν από το χτίσιμο της νέας πρωτεύουσας ο Αυτοκράτορας φρόντισε να γίνουν τα σχέδια της πόλης όπως αυτός ήθελε. Με ένα ακόντιο στο χέρι χάραζε ο ίδιος τα όρια της πόλης. Οι αυλικοί και οι μηχανικοί του, εντυπωσιασμένοι από την αντοχή του αλλά και από την έκταση της μελλοντικής πολιτείας, τον ρώτησαν:
-Πόσο θα προχωρήσεις ακόμη, Κύριέ μας;. Κι εκείνος τους απάντησε:
-Θα προχωρήσω μέχρις ότου σταματήσει αυτός που προχωρεί μπροστά μου.
Και όλοι κατάλαβαν ότι κάποια θεία δύναμη οδηγούσε τον Κωνσταντίνο».
Σωζομενός, Εκκλησιαστική Ιστορία