Ποιο ήταν το κλίμα στη Ρώμη μετά την επικράτηση του Κωνσταντίνου ;
Παρ' ότι η επικράτηση του Κωνσταντίνου μετά τους πολέμους των Τετραρχών φαινόταν ότι θα έφερνε την ηρεμία στην αυτοκρατορία, αυτό ήταν κάτι προσωρινό επειδή :
- Οι εχθροί της αυτοκρατορίας ήταν κυρίως στα ανατολικά και άρα μακριά από την πρωτεύουσα.
- Οι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των Τετραρχών πλήγωσαν την ενότητα των κατοίκων της Ρώμης.
- Η Ρώμη παρέμενε πιστή στους παλιούς θεούς και είχε γίνει πολλές φορές το κέντρο των διωγμών των χριστιανών.
Όλα τα παραπάνω ανάγκασαν τον Κωνσταντίνο να κάνει αλλαγές τόσο στη διοίκηση του κράτους, όσο και στη θρησκεία.
Ποιες ήταν οι αλλαγές που έκανε ο Κωνσταντίνος στο κράτος και τη θρησκεία ;
Μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στην αποικία των Μεγαρέων, το Βυζάντιο, το οοποίο ονομάστηκε Νέα Ρώμη, αλλά όλοι την έλεγαν Κωνσταντινούπολη.
Εφάρμοσε πιστά το Διάταγμα των Μεδιολάνων, βοηθώντας έτσι το χριστιανισμό να απλωθεί σ' όλη την αυτοκρατορία.
Γιατί είχαν ιδιαίτερη σημασία οι Ανατολικές περιοχές της Αυτοκρατορίας ;
Οι ανατολικές περιοχές ήταν εκείνες που τροφοδοτούσαν όλη την αυτοκρατορία με είδη πρώτης ανάγκης, που τα παρήγαγαν οι ίδιες αλλά και είδη που εισάγονταν μέσω των εμπορικών δρόμων της Ανατολής. Με λίγα λόγια τα πλούτη της αυτοκρατορίας προέρχονταν κυρίως από τις ανατολικές επαρχίες της.
Ο πληθυσμός στο ανατολικό κομμάτι της αυτοκρατορίας ήταν πιο ομογενής, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν ελληνόφωνοι (=μιλούσαν την ελληνική γλώσσα) και ο χριστιανισμός είχε αρχίσει να κυριαρχεί.
Έτσι η επιλογή της Κωνσταντινούπολης ως νέας πρωτεύουσας στηρίχτηκε από ένα δυναμικό κομμάτι της αυτοκρατορίας, ενώ η χριστιανική πίστη και η ελληνική καταγωγή της μητέρας του αυτοκράτορα (Ελένης), έδωσαν ικανοποίηση στους χριστιανούς.
Ποια ήταν τα πλεονεκτήματα της Κωνσταντινούπολης ώστε να επιλεγεί ως νέα πρωτεύουσα της ρωμαικής αυτοκρατορίας ; theme=
Η Νέα Ρώμη, όπως αρχικά ονομάστηκε κτίστηκε σε ένα σταυροδρόμι δύο ηπείρων (Ευρώπης - Ασίας) και δύο θαλασσών (Εύξεινου Πόντου - Μεσογείου). Από εκεί περνούσε όλος ο πλούτος της Ανατολής και ταυτόχρονα ήταν πολύ εύκολο στον στρατό να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή.
Η νέα πρωτεύουσα δέσποζε στο ελληνόφωνο και χριστιανικό κομμάτι της αυτοκρατορίας αξιοποιώντας έτσι την ομοιογένεια των ανατολικών επαρχιών.
Σχεδιάγραμμα του μαθήματος (κλικ)
Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου
Ιστορικές Πηγές
Πηγή 1
Έτσι μεγάλωσε το Βυζάντιο.
«Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Βυζάντιο, τον αυτοκράτορα ακολούθησαν κι εγκαταστάθηκαν εδώ χιλιάδες Ρωμαίοι πολίτες, κυβερνητικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, νομικοί, επαγγελματίες, έμποροι και τεχνίτες που είχαν έρθει να βοηθήσουν στο χτίσιμο της πόλης. Όλοι αυτοί μιλούσαν και συνέχισαν να μιλούν τη γλώσσα τους, τη λατινική. Μάθαιναν όμως και την ελληνική, γιατί αυτή τη γλώσσα γνώριζαν και μιλούσαν όλοι στην Ανατολή και στο Βυζάντιο. Γι αυτό οι Ρωμαίοι δεν επέβαλαν τη λατινική γλώσσα στους Έλληνες. Αντίθετα βοήθησαν και οι ίδιοι στην εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας, γιατί αυτή έφερνε μαζί της τον ελληνικό πολιτισμό και την εξημέρωση των κατοίκων. Έτσι αυτή η ενίσχυση του ελληνισμού αποδείχθηκε ευεργετική για όλους τους Ρωμαίους υπηκόους».
Κ. Άμαντος, Εισαγωγή στη Βυζαντινή Ιστορία