Μετά την πτώση του Μεσολογγίου ποιος ήταν ο επόμενος στόχος των Τούρκων ;
Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, για να καταστείλει την Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα, ο Κιουταχής κινήθηκε τον Απρίλιο του 1826 προς την Ακρόπολη, στην Αθήνα, που την υπερασπιζόταν φρουρά με αρχηγό τον στρατηγό Γιάννη Γκούρα.
Ποιος ήταν ο σχεδιασμός του Καραϊσκάκη ;
Η επαναστατική κυβέρνηση διόρισε αρχιστράτηγο της Στερεάς Ελλάδας τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Αυτός, για αναγκάσει τους Τούρκους να αποσύρουν στρατεύματα από την Ακρόπολη (αντιπερισπασμός, δηλ. για να τραβήξει την προσοχή του αντιπάλου σε άλλο σημείο από αυτό που ήθελε να πλήξει), κινήθηκε τον Οκτώβριο του 1826 στην περιοχή της Στερεάς, προκειμένου να ξεσηκώσει τα μέρη που είχαν υποταχθεί και να παρεμποδίσει τον ανεφοδιασμό των Τούρκων από τη Θεσσαλία.
Ποιες μάχες έδωσε ο Καραϊσκάκης και τι πέτυχε ;
Ποια γεγονότα οδήγησαν στον θάνατο του Καραϊσκάκη ;
Η κυβέρνηση εκείνον τον καιρό διόρισε αρχιστρατήγους σε στεριά και θάλασσα τους Άγγλους φιλέλληνες αξιωματικούς Τσορτς και Κόχραν. Ο σχεδιασμός τους ήταν να επιτεθούν κατά των Τούρκων, ώστε να σωθεί η Ακρόπολη.
Μια μέρα πριν την επίθεση έγινε μια μικροσυμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο Φάληρο. Ο Καραϊσκάκης παρότι άρρωστος έσπευσε να προλάβει την επέκταση της μάχης. Τότε τραυματίστηκε θανάσιμα στον Ανάλατο και ξεψύχησε την επόμενη μέρα, 23 Απριλίου του 1827.
Λίγο πριν πεθάνει, συνέστησε στους συγκεντρωμένους οπλαρχηγούς να έχουν ομόνοια και να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας.
Ποια ήταν η κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη ;
Ο απρόσμενος θάνατος του Καραϊσκάκη, που ήταν εξαιρετικά αγαπητός στους στρατιώτες του, έριξε το ηθικό των πολεμιστών. Η σύγκρουση τελικά κατέληξε σε μεγάλη ήττα των Ελλήνων.
- Πολλοί οπλαρχηγοί, όπως ο Γεώργιος Δράκος και ο Λάμπρος Βέικος αλλά και πάνω από χίλιοι αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους.
- Η Ακρόπολη παραδόθηκε το Μάιο του 1827 στους Τούρκους πολιορκητές της.
Παράρτημα
03.13 Οι αγώνες του Καραϊσκάκη
Γλωσσάρι
Ρούμελη : Έτσι ονομαζόταν η Στερεά Ελλάδα, από την τουρκική λέξη Rumili (=χώρα των Ρωμιών)
Αντιπερισπασμός : Πολεμική ενέργεια που πραγματοποιείται για να αποσπαστεί η προσοχή του αντιπάλου σε άλλο σημείο απ' αυτό που επιδιώκουμε να πλήξουμε.
Δίστομο, Αράχοβα : Χωριά της Βοιωτίας.
Τσορτς και Κόχραν : Πρόκειται γα τον σερ Ρίτσαρντ Τσορτς και τον λόρδο Τόμας Κόχραν.
Οι πηγές αφηγούνται
1. «Επιστολή του Γεωργίου Σισίνη προς τον εξοχώτατον Α' Στόλαρχον, προς τον εξοχώτατον Αρχιστράτηγον, και προς τους γενναιοτάτους Οπλαρχηγούς και στρατιώτας, τους συγκροτούντας το Στρατόπεδον της Αττικής
Η αγαπημένη μας πατρίδα θρηνεί απαρηγόρητα εξαιτίας της απώλειας του γνησιότατου παιδιού της, οδύρεται επειδή στερήθηκε τον θερμό υπερασπιστή των ιερών δικαίων της. Θρηνεί αυτόν, που θρυμμάτισε τα νέα δεσμά της Στερεάς Ελλάδας, τον ένδοξο νικητή της Αράχωβας, τον εξολοθρευτή των τυράννων, θρηνεί τον σαν τον θεό Άρη τολμηρό, γενικό αρχηγό Καραϊσκάκη, ο οποίος έπεσε δοξασμένος υπέρ των ένδοξων Αθηναίων και αφήνοντας την τελευταία του πνοή, τίποτε άλλο δεν παρήγγειλε από τη διάσωση της Αθήνας. Ελλάδα! Πένθησε τον πολύτιμο σου Καραϊσκάκη. Ελληνίδες! Μαυροφορέστε για τον υπερασπιστή της τιμής σας! Φιλέλληνες! Έλληνες στρατιώτες! Γογγύξτε για τον ανδρείο συστρατιώτη σας και καταβρέχοντας την ιερή γη των ένδοξων Αθηναίων με τα από καρδιάς δάκρυά σας, λάβετε εκδίκηση για το αίμα του! Τιμωρήστε τους ασεβεστάτους φονείς του και σώστε την Αθήνα! Ευτυχισμένε Καραϊσκάκη! Αφού ορκίστηκες να ζήσεις ή να πεθάνεις ελεύθερος, τήρησες τον όρκο σου ως χρηστός πολίτης, ως ευσεβής χριστιανός, ως τίμιος άνθρωπος».
Διονυσίου Σουρμελή, Ιστορία των Αθηνών κατά τον υπέρ ελευθερίας αγώνα αρχομένη από της επαναστάσεως μέχρι της αποκαταστάσεως των πραγμάτων, Αθήνα 1853, β' έκδοση, σ. 214.
(Απόδοση στα νέα ελληνικά)
2. Ο θάνατος του Καραϊσκάκη (απόδοση στα νέα ελληνικά)
«Άναψε πολύ ο πόλεμος. Ήρθε και ο Καραϊσκάκης και του λέω: "Τραβήξου πίσω να σταματήσει ο πόλεμος διότι το βράδυ θα κινηθούμε. Μου λέει, μείνε εδώ με τους άνδρες κι εγώ φεύγω". Τότε, σε λίγο μαθαίνω ότι ο Καραϊσκάκης χτυπήθηκε. Πηγαίνω εκεί. Μαζευτήκαμε όλοι εκεί. Μας είπε με χωρατά: "Εγώ πεθαίνω όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να στηρίζετε την πατρίδα". Τον μετέφεραν στο καράβι. Τη νύχτα ξεψύχησε και τον πήγαν στην Κούλουρη και τον έθαψαν».
Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα, σσ. 270-271.
3. Δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στον θάνατο του Καραϊσκάκη
«Σαν τα σαΐνια ρίχτηκαν στα τούρκικα ταμπούρια.
Δέκα ταμπούρια έπηραν, στα δώδεκα πηγαίνουν.
Κακό μαντάτο ακούσθηκε μεσ' από τα ταμπούρια.
Τον Αρχηγό μας λάβωσαν, πικρά φαρμακωμένα
Κι απ' τ' άλογό του έπεσε και πάλ' οπίσ' ανέβη.
Ψηλή φωνίτσα εφώναξε ν' ακούση το ασκέρι.
- Έλληνες μην κιοτεύετε*, Έλληνες μη σκορπάτε,
- Εγώ δεν έχω τίποτε, μόν' είμαι λαβωμένος.
Για πάρτε με και σύρτε με στο έρημο τσαντήρι,
Να πλύνω τη λαβωματιά, και πάλ' οπίσω νάρθω.
Τον κλαίει η μαύρη Ρούμελη, τον κλαίει ο κόσμος,
Τον κλαίουν όλ' οι Έλληνες και οι καπιταναίοι».
Δημήτρη Σταμέλου, Ο θάνατος του Καραϊσκάκη, Αθήνα 1985, σ. 88.
*μην κιοτεύετε = μην δειλιάζετε
Ματιά στο παρελθόν
Πολύπαθη Ακρόπολη
Μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της Μεγάλης Επανάστασης γράφηκε τη διετία 1826-1827, κατά την πολιορκία της Ακρόπολης. Τόσο οι συνεχείς βομβαρδισμοί των πολιορκητών Τούρκων όσο και οι αμυντικές ανάγκες των πολιορκημένων Ελλήνων προξένησαν ανεπανόρθωτες ζημιές στον ιερό βράχο. Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν δύο αιώνες μετά τον καταστροφικό βομβαρδισμό από τον Βενετό Μοροζίνι και την κατάρρευση του Παρθενώνα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1687 και δύο δεκαετίες ύστερα από τη λεηλασία του μνημείου από τον Βρετανό λόρδο Έλγιν.
Ερωτήματα
- Ποιο ήταν το σχέδιο του Καραϊσκάκη για να νικήσει τον Κιουταχή;
- Ποια είναι τα συναισθήματα που κυρίευσαν τους Έλληνες μόλις πληροφορήθηκαν τον θάνατο του Καραϊσκάκη; Στην απάντηση θα σας βοηθήσουν και οι πηγές.