Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

Το νόημα του κειμένου

Τα άρθρα αναφέρονται στη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από το δεξαμενόπλοιο "Πρεστίζ". Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στις ακτές της Βόρειας Ισπανίας. Παρόλο που η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση, τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση της ρύπανσης.

Σύνθετες λέξεις

Όταν συνδυάζουμε μια λέξη με μια άλλη λέξη για να φτιάξουμε μια καινούρια λέξη, έχουμε σύνθεση. Σύνθετες, λοιπόν, λέμε τις λέξεις που σχηματίζονται όταν ενώνουμε δύο ή περισσότερες άλλες λέξεις. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στη σύνθεση και δεν είναι και οι ίδιες σύνθετες, λέγονται απλές ή συνθετικά. Η πρώτη λέξη που υπάρχει σε μια σύνθετη λέγεται πρώτο συνθετικό, ενώ η δεύτερη δεύτερο συνθετικό.

άγριο                       + λουλούδι                   = αγριολούλουδο  

ανεβαίνω                  + κατεβαίνω                  = ανεβοκατεβαίνω

Α΄ συνθετικό             Β΄ συνθετικό                    Σύνθετη λέξη

Δημιουργούμε σύνθετες λέξεις :

Α. Χρησιμοποιώντας το στερητικό -α ή ένα αχώριστο μόριο. π.χ. α + πέρας → άπειρος (= αυτός που δεν έχει τέλος)  ξε + κουρασμένος → ξεκούραστος

Β. Ενώνοντας δύο ή περισσότερες λέξεις π.χ. ανεβαίνω + κατεβαίνω →  ανεβοκατεβαίνω

Τι είναι το στερητικό -α ;

Το στερητικό -α είναι το γράμμα Αα, το οποίο όταν μπαίνει μπροστά από άλλη λέξη, δημιουργεί μια καινούρια - σύνθετη - λέξη με αντίθετο νόημα από την προηγούμενη. Π.χ.  α + πόρος →  άπορος (= αυτός που δεν έχει πόρους, εισοδήματα)

Τι είναι τα αχώριστα μόρια ;

Αχώριστα μόρια λέμε τις μονοσύλλαβες ή δισύλλαβες λέξεις που δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στον λόγο, αλλά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στη σύνθεση λέξεων π.χ. αρχι- αμφι- δια- δι- δυσ- εισ- εκ- εξ- εν-ημι- περι- υπο- συν κ.λπ. Ακόμα στα αχώριστα μόρια συγκαταλέγεται το ξε- που λειτουργεί όπως και το στερητικό -α.

Όταν το Α’ συνθετικό είναι κλιτή λέξη, ενώνω τα δύο συνθετικά με το συνδετικό φωνήεν -ο-, το οποίο δεν προέρχεται από κανένα από τα δύο συνθετικά.

γυναίκες + παιδιά → γυναικ-ό-παιδα, νύχτα + πουλί → νυχτ-ο-πούλι, ανάβω + σβήνω → αναβ-ο-σβήνω, πικρή + δάφνη → πικρ-ο-δάφνη κ.λπ.

Μερικές φορές, όμως, το συνδετικό φωνήεν χάνεται. π.χ. άγριος + άνθρωπος   αγριάνθρωπος

Μερικές προθέσεις της γλώσσας μας συνδυάζονται με ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα και επιρρήματα, και σχηματίζουν νέες λέξεις: π.χ. αντιπρόεδρος, κατακόκκινος, συνυπάρχω, προχτές. Οι λέξεις αυτές άλλοτε μοιάζουν με παράγωγα και άλλοτε με σύνθετα.

Κάποιες λέξεις δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στον λόγο παρά μόνο σε σύνθεση με άλλες λέξεις. Αυτές οι λέξεις λέγονται αχώριστα μόρια.

Στη γλώσσα μας υπάρχουν και σύνθετα τα οποία μοιάζουν με ολόκληρες ονοματικές φράσεις. Αυτά ονομάζονται πολυλεκτικά σύνθετα. Π.χ. παιδική χαρά, λαϊκή αγορά, τρίτη ηλικία, ζώνη ασφαλείας

Πώς περιγράφω ένα γεγονός ;

Γεγονός είναι κάτι που έχει γίνει π.χ. μια πυρκαγιά, ένα ναυάγιο, η επίσκεψη ενός διάσημου αθλητή στο σχολείο κ.λπ.

Στην περιγραφή ενός γεγονότος θα πρέπει να επικεντρωθώ κυρίως στο γεγονός και να προσπαθήσω να δώσω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γεγονός αυτό, έτσι ώστε η περιγραφή να είναι πλήρης και ο αναγνώστης να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Η περιγραφή ενός γεγονότος θα πρέπει να περιέχει :

  • Ποιο είναι το γεγονός
  • Πού συνέβη
  • Πότε συνέβη
  • Ποιοι συμετείχαν στο γεγονός ή ποιοι έχουν σχέση μ' αυτό
  • Ποια ήταν η αιτία για να συμβεί αυτό το γεγονός
  • Τι ακριβώς έγινε (Με τη σωστή χρονολογική σειρά)
  • Πώς αντιμετωπίστηκε
  • Σκέψεις και συναισθήματα που μου προκάλεσε

Στην περιγραφή γεγονότος θα χρησιμοποιήσω παρελθοντικούς χρόνους, επιρρήματα τοπικά και χρονικά και επίθετα για να ζωντανέψει το κείμενο.

 

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech