Ποιος μετράει πόσοι είμαστε ;
Η Εθνική Στατιστική Yπηρεσία Ελλάδας (Ε.Σ.Y.Ε.) κάθε δέκα χρόνια πραγματοποιεί απογραφή των κατοίκων της χώρας μας. Δηλαδή κάνει καταμέτρηση του πληθυσμού και εξακριβώνει τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της Ελλάδας. Yπάλληλοι της Ε.Σ.Y.Ε. και άτομα που έχει ορίσει επισκέπτονται όλα τα σπίτια της πατρίδας μας και καταγράφουν όλους τους κατοίκους κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας.
Ποιος είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ;
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 o πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.815.197 κάτοικοι. Από αυτούς 911.929 είναι αλλοδαποί, (52,7% των αλλοδαπών έχουν αλβανική υπηκοότητα, το 8,3% βουλγαρική, το 5,1% ρουµάνικη, το 3,7% πακιστανική και το 3% γεωργιανή. Οι υπόλοιποι έχουν διάφορες άλλες υπηκοότητες).
Τι είναι η παλιννόστηση και τι οι παλιννοστούντες ;
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν σε άλλες χώρες για αναζήτηση καλύτερης ζωής. Αντιμετώπισαν και αυτοί τα προβλήματα εγκατάστασης, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογένειες των αλλοδαπών που έρχονται στη χώρα μας. Με την πάροδο των χρόνων πολλοί από αυτούς επιστρέφουν στην πατρίδα που δεν ξέχασαν ποτέ. Η επιστροφή αυτή ονομάζεται παλιννόστηση και οι άνθρωποι που επιστρέφουν ονομάζονται παλιννοστούντες.
Τι είναι το δημογραφικό πρόβλημα ;
Πολύ σημαντικοί παράγοντες της εξέλιξης του πληθυσμού είναι οι γεννήσεις και οι θάνατοι που συμβαίνουν. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γεννήσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά ο πληθυσμός και να δημιουργείται έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ωστόσο, ενώ θα έπρεπε να έχουμε μείωση του πληθυσμού εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων, αντίθετα έχουμε αύξηση του πληθυσμού.
Η μετανάστευση των Ελλήνων
Στο διάστημα των δεκαετιών 1950-1960, η μεγάλη "πληγή" της Ελλάδας ήταν η μετανάστευση. Στο αποκορύφωμα της εξόδου, το 1965, περίπου 117.000 Έλληνες αναχώρησαν προς διάφορες ευρωπαϊκές ή υπερπόντιες χώρες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων που μετανάστευσαν ήταν 37.000 άτομα το 1914. Συνολικά, στο διάστημα 1960-1969 εγκατέλειψαν τη χώρα περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι.
Προπολεμική περίοδος : Έλληνες Μετανάστες στις Η.Π.Α. | Δεκαετία 1960 : Έλληνες Μετανάστες στη Γερμανία |
Μέχρι την προπολεμική περίοδο, οι μετανάστες από την Ελλάδα στρέφονταν κυρίως προς τις υπερπόντιες περιοχές (Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία) σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών και είχαν ως στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση. Αντίθετα, στις δεκαετίες 1950-1960, το μεταναστευτικό "κύμα" οφείλεται κυρίως στην αδυναμία εύρεσης δουλειάς στην Ελλάδα και οι μετανάστες στρέφονται προς τη Δυτική Ευρώπη κυρίως για προσωρινή εγκατάσταση.
Κατανομή του απόδημου ελληνισμού
Κι άλλα στοιχεία
Γλωσσάρι
Δημογραφικό πρόβλημα: το πρόβλημα που δημιουργείται όταν διαφοροποιείται ο πληθυσμός ενός τόπου, όπως για παράδειγμα η ελάττωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση
των θανάτων ή η μείωση του αριθμού των νέων ατόμων σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλικιωμένων
Μετανάστευση: το γεγονός κατά το οποίο άτομα μιας χώρας την εγκαταλείπουν με τη θέλησή τους, για να εγκατασταθούν σε μία άλλη
Μετανάστες: οι άνθρωποι που με τη θέλησή τους εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να ζήσουν σε έναν άλλο τόπο
Παλιννόστηση: η επιστροφή των μεταναστών από μια άλλη χώρα και η εγκατάστασή τους στην πατρίδα τους
Παλιννοστούντες: τα άτομα που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, από όπου είχαν φύγει ως μετανάστες
Αν θέλεις, διάβασε κι αυτό...
Από την αρχαιότητα η αποδημία των Ελλήνων σε ξένους τόπους ήταν γεγονός αδιάκοπο και ανάγκη επιτακτική. Αρχικά γινόταν, επειδή δεν υπήρχε αρκετός χώρος στη γενέτειρα και μεγάλες ομάδες Ελλήνων αποδημούσαν και δημιουργούσαν αποικίες, χωρίς όμως ποτέ να αποκόπτονται από τη Μητρόπολη (τον κυρίως ελλαδικό χώρο). Κατόπιν συνεχίστηκε, διότι οι περιοχές που τους προσέλκυαν προσέφεραν περισσότερες ευκαιρίες για εργασία, μόρφωση και χρήματα.
Στους νεότερους χρόνους και κυρίως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα μεταναστευτικά ρεύματα προς τη Γερμανία, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία ήταν περισσότερο έντονα, καθώς οι Έλληνες αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.
Το γεγονός της μετανάστευσης και της ξενιτιάς (όπως έμεινε να λέγεται στην πατρίδα μας η αλλοδαπή) είναι πλήρες συναισθηματικής φόρτισης. Το «νόστιμον ήμαρ», δηλαδή η ημέρα επιστροφής στην πατρίδα, αποτελούσε το μεγάλο καημό των συμπατριωτών μας. Η νοσταλγία αυτή αποτυπώνεται και περιγράφεται στα ποιήματα και στα τραγούδια για την ξενιτιά που έγραψε ο λαός μας, για να εκφράσει τον πόνο και τη λαχτάρα που προκαλεί η ξένη γη.
Video
Εκτύπωση χαρτών