Ποιοι είναι οι Έλληνες ;
Τα δυο ποιήματα παρουσιάζουν τη διαχρονική και συνεχή παρουσία της ελληνικής φυλής από τα τέλη της τρίτης χιλιετία π.Χ. μέχρι σήμερα, παρά τις δυσκολίες που αυτή συνάντησε και συναντά στην πορεία της μέσα στο χρόνο. Σ' αυτά τα 4.500 περίπου χρόνια :
Οι Έλληνες, αρχικά οι Ίωνες και οι Αιολείς και αργότερα οι Δωριείς εγκαταστάθηκαν σταδιακά στο νότιο μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Δημιούργησαν πολιτισμούς όπως ο Μυκηναϊκός,τραγούδησαν τους αγώνες και τα κατορθώματά τους με ποιητές όπως ο Όμηρος, ο Ησίοδος κ.ά.
Αποίκισαν όλη τη Μεσόγειο και κυρίως τη Μικρά Ασία και την Κάτω Ιταλία.
Έφτιαξαν τις Πόλεις - Κράτη, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν για διαφορετικούς λόγους η Αθήνα και η Σπάρτη.
Γέννησαν τη Δημοκρατία, ανέπτυξαν τα Γράμματα και τις Τέχνες, καλλιέργησαν τον ανθρώπινο νου και δεν επέτρεψαν στους Πέρσες την εγκατάστασή τους στην Ευρώπη.
Επεκτάθηκαν στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου σχεδόν σ' όλο τον τότε γνωστό κόσμο της Ανατολής.
Κυριεύτηκαν από τους Ρωμαίους και τους κυρίευσαν με τον πολιτισμός τους.
Δέχτηκαν πρώτοι αυτοί τον χριστιανισμός και μετέτρεψαν σε ελληνική την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Επέδρασαν όσο κανένας άλλος σ' αυτό που λέμε σήμερα Δυτικό Πολιτισμό.
Πέρασαν τουλάχιστον 4 αιώνες υπόδουλοι στους Οθωμανούς, αλλά κατάφεραν να ελευθερωθούν και να είναι σήμερα ένας από τους ισχυρότερους λαούς της Γης.
Από πού μαθαίνουμε για τους Έλληνες ;
Η γεωγραφική θέση της χώρας μας (σταυροδρόμι τριών ηπείρων), το κλίμα (εύκρατο μεσογειακό), η θάλασσα, η ανάπτυξη του εμπορίου οδήγησαν τους Έλληνες να αποκτήσουν – ανάμεσα στα άλλα – ανοιχτή σκέψη και μεγάλη δημιουργικότητα. Πολλά και αξιόλογα γραπτά και υλικά μνημεία μαρτυρούν τη συνεχή παρουσία τους στην ανθρώπινη ιστορία και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στη διαμόρφωσή της. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησαν στην ιστορική τους πορεία (πολλοί κατακτητές, εσωτερικές διενέξεις κ.ά.), οι Έλληνες κατάφερναν να είναι πάντα πρωτοπόροι στην εξέλιξη των επιστημών και στη δημιουργία μνημείων, τα οποία σήμερα θαυμάζουν όλοι οι άνθρωποι.
Όλα αυτά τα γραπτά και υλικά μνημεία είναι η κληρονομιά μας και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη διατήρηση αλλά και για τη συνέχισή τους.
Πώς διατηρήθηκε η ελληνικότητα του λαού μας ;
Η πατρίδα μας, η οποία έχει μεγάλη ιστορία, στο πέρασμα των χρόνων δέχτηκε επιθέσεις από διάφορους λαούς (Πέρσες, Ρωμαίους και άλλους) και χρειάστηκαν σκληροί αγώνες για την απελευθέρωσή της. Οι Έλληνες όμως στη μακραίωνη ιστορία τους διατήρησαν τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους και κατάφεραν να αφομοιώσουν τις επιδράσεις που δέχτηκαν από άλλους λαούς. Έτσι δημιούργησαν τον σημερινό ελληνικό πολιτισμό.
Κι άλλα στοιχεία
Γλωσσάρι
Γραπτά μνημεία : κάθε ιστορικό και λογοτεχνικό κείμενο, θρησκευτικοί ύμνοι, βιβλία, καθώς επίσης και κείμενα της παράδοσής μας.
Υλικά μνημεία : κάθε υλικό κατασκεύασμα του ανθρώπου, όπως ναοί, αγάλματα, παλάτια, ψηφιδωτά κ.α.
Αν θέλεις, διάβασε κι αυτό...
Οι προσπάθειες για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη εποχή κορυφώθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με την αποφασιστική συμβολή του Γάλλου βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν και του Έλληνα Δημητρίου Βικέλα. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες τελέσθηκαν με μεγάλη λαμπρότητα το 1896 στην Αθήνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στην Ολυμπία έχει σήμερα την έδρα της η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία. Η αφή της φλόγας γίνεται στο βωμό του ναού της Ήρας στην Ολυμπία. Η φλόγα ανάβει με τη συγκέντρωση των ηλιακών ακτίνων σε μεταλλικό κοίλο κάτοπτρο. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μέρος ενός σύνθετου τελετουργικού, το οποίο περιλαμβάνει την επίκληση και τον ύμνο στον Απόλλωνα.
Η πρωθιέρεια κρατώντας την αναμμένη δάδα εισέρχεται στο στάδιο και στη συνέχεια την παραδίδει στον πρώτο δρομέα, για να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι της έως τα πέρατα της γης.
Video
Εκτύπωση χαρτών