Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

Ιstoria ST BM simeioseis Istoria ST TE

 

Τι ήταν τα πυρπολικά ;

 

Τα πυρπολικά ήταν μικρά σκάφη, γεμάτα με εύφλεκτο υλικό, τα οποία τα οδηγούσαν οι Έλληνες ναυτικοί κοντά στα τουρκικά πλοία που ήθελαν να καταστρέψουν, τα οποία είτε τα εμβόλιζαν είτε τα πρόσδεναν πάνω τους με γάντζους. Τότε τα άναβαν φωτιά και οι ενώ οι Έλληνες έσπευδαν να απομακρυνθούν, τα τουρκικά πλοία ανατινάζονταν ή καίγονταν.

Το πλήρωμα του πυρπολικού τότε έφευγε με τη συνοδευτική βάρκα που είχαν μαζί τους, ενώ ο καπετάνιος άναβε το φυτίλι και έφευγε τελευταίος. Το τουρκικό καράβι ανατινάζονταν μαζί με το πυρπολικό.

papanikolis eressosΠυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Παπανικολή, στις 27 Μαΐου του 1821 στην Ερεσό lytras kanarisΠυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη (1822)

 

Στην επανάσταση του 1821 τα πυρπολικά τελειοποιήθηκαν, ενώ οι ναυτικοί που τα επάνδρωναν ήταν εθελοντές και λέγονταν μπουρλοτιέρηδες (μπουρλότο = πυρπολικό πλοίο).

Αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο νύχτα, αργότερα όμως τα πυρπολικά άρχισαν να παίρνουν μέρος σε ναυμαχίες και την ημέρα. Προηγούνταν μάλιστα από τον υπόλοιπο στόλο, επέλεγαν το στόχο τους και με ελιγμούς προσπαθούσαν να τον φτάσουν και να τον καταστρέψουν.

 

Σχεδιάγραμμα μαθήματος

Παράρτημα

03.08 Οι αγώνες του Κανάρη

  

paixnidia quiz

03 08 Ta pyrpolika kai oi agwnes tou Kanari

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech