Το Παλάτι
Το σημαντικότερο από τα έργα του Κωνσταντίνου στη νέα πρωτεύουσα ήταν το ιερό παλάτι.
Εδώ υπήρχαν :
- Τα διαμερίσματα του αυτοκράτορα και της οικογένειάς του.
- Οι χώροι των κρατικών υπηρεσιών.
- Οι κατοικίες των αξιωματούχων.
- Τα εργαστήρια των τεχνιτών που το συντηρούσαν.
- Οι χώροι υποδοχής επισκεπτών.
Όλα αυτά συνδέονταν μεταξύ τους με διαδρόμους, εσωτερικές αυλές και κήπους και ήταν στολισμένα με ψηφιδωτά, αγάλματα, κρήνες κ.λπ.
Ο Ιππόδρομος
Πολύ κοντά στο παλάτι ο Κωνσταντίνος έκτισε τον Ιππόδρομο που έμοιαζε με το Κολοσσαίο της Ρώμης, ήταν όμως προσαρμοσμένο στο χαρακτήρα του παλατιού που ήταν δίπλα του αλλά και της νέας πρωτεύουσας.
Είχε μαρμάρινες κερκίδες και φιλοξενούσε χιλιάδες θεατές οι οποίοι παρακολουθούσαν ιπποδρομίες αλλά και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.
Οι ιπποδρομίες γίνονταν κάθε χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και πολύ συχνά τις παρακολουθούσε από ειδικό θεωρείο, το κάθισμα, και ο αυτοκράτορας. Στη διάρκεια των ιπποδρομιών οι θεατές επευφημούσαν τον αυτοκράτορα και συχνά εξέφραζαν τα παράπονα και τα αιτήματά τους.
Οι Δήμοι
Η οργάνωση των ιπποδρομιών γινόταν από τους Δήμους. Αυτοί ήταν αθλητικά σωματεία, που είχαν μέλη και οπαδούς πολίτες που τους άρεσαν οι ιππικοί αγώνες. Από τα χρώματα των στολών και των λαβάρων τους, οι Δήμοι ονομάζονταν Πράσινοι, Βένετοι (Γαλάζιοι), Λευκοί και Ρούσσοι (Κόκκινοι). Οι πιο ισχυροί ήταν οι Πράσινοι και οι Βένετοι.
Περίληψη μαθήματος (κλικ)
Ιστορικές Πηγές
Πηγή 1
Ο ιππόδρομος γινόταν και τσίρκο
Σε περιόδους που δε γίνονταν ιπποδρομίες, ο ιππόδρομος μετατρέπονταν σε τσίρκο, που έμοιαζε πολύ με τα σημερινά. Ένας επισκέπτης της πόλης γράφει γι’ αυτό: «Σ’ αυτό τον τόπο εμφανίζονται δεξιοτέχνες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, για να παρουσιάσουν τα νούμερά τους (ακροβατικές ασκήσεις, ταχυδακτυλουργίες, χορευτικά νούμερα και κωμικές παντομίμες). Φέρνουν, ακόμη, λιοντάρια και λεοπαρδάλεις, αρκούδες και ονάγρους (ασιατικούς αγριογάιδαρους) και τα βάζουν να παλεύουν μεταξύ τους. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μπορεί να απολαύσει κανείς ένα παρόμοιο θέαμα».
Βενιαμίν Τουδέλης (περιηγητής)
Πηγή 2
Μια παράξενη «ιπποδρομία»
Στον ιππόδρομο της Κωνσταντινού-πολης, πάνω από την αφετηρία των ιπποδρομιών, ήταν στημένα τα τέσσερα χάλκινα άλογα του αρχαίου γλύπτη Λυσίππου. Εδώ τα έφερε (το 390 μ.Χ.) ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ από τη Χίο, την πατρίδα του Ομήρου. Κι έμειναν 800 περίπου χρόνια, ως το 1204 μ.Χ. Τότε κατέλαβαν την Πόλη οι Βενετοί και τα μετέφεραν στην πατρίδα τους. Ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων τα μετέφερε για κάποια χρόνια στο Παρίσι. Το 1814 ξαναγύρισαν στη Βενετία και ως σήμερα κοσμούν την πλατεία του προστάτη της Αγίου Μάρκου. Η ιπποδρομία δεν τελείωσε. Το τέρμα της είναι στη Χίο...