Πώς ήταν η Ρώμη στην περίοδο της ακμής της ;
Η Ρώμη στην περίοδο της ακμής της (1ος - 2ος αιώνας μ.Χ.) ήταν χτισμένη σε επτά λόφους (επτάλοφη) και είχε πληθυσμό (μαζί με τους ξένους και τους δούλους) περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Μέσα από την πόλη περνούσε ο ποταμός Τίβερης που τη συνέδεε με τη Μεσόγειο, αφού ήταν πλωτός. Η πόλη ήταν στολισμένη με ωραίους ναούς (π.χ. Πάνθεον), μεγάλα και επιβλητικά κτίρια (π.χ. Κολοσσαίο).
Πώς ήταν χωρισμένος ο λαός της Ρώμης αρχικά ;
Ο λαός της Ρώμης χωρίζονταν σε τρεις τάξεις : Κατώτερη τάξη ήταν αυτή των σκλάβων, μετά η τάξη των απελεύθερων (σκλάβοι που κέρδισαν την ελευθερία τους) και ανώτερη απ' όλες ήταν η τάξη των πολιτών.
Στους πολίτες ξεχώριζαν οι Πατρίκιοι (απόγονοι καθενός από τους 100 Πατριάρχες - ιδρυτές της Ρώμης), ενώ οι υπόλοιποι λέγονταν Πληβείοι.
|
||
Η αρχική κατανομή του λαού της Ρώμης | Η κατανομή του λαού ανάλογα με την περιουσία του καθενός |
Η νέα κατανομή του λαού της Ρώμης μετά τους πολέμους
Οι συνεχείς πόλεμοι ανέδειξαν νέες τάξεις, ανάλογα με τη στρατιωτική θητεία και τα πλούτη και έτσι κατά διαστήματα οι Κήνσορες ή Τιμητές (κλικ) καθόριζαν τις κοινωνικές τάξεις ανάλογα με την περιουσία του καθενός και τη δυνατότητα να αγοράσει πολεμικό εξοπλισμό.
Διαμορφώθηκαν έτσι μεταξύ των Πολιτών α) οι Συγκλητικοί (πλούσιοι γαιοκτήμονες, οι οποίοι κυριαρχούσαν στη διακυβέρνηση της χώρας και του στρατού), β) οι Ιππείς (αρχικά ήταν αυτοί που μπορούσαν να διαθέσουν τουλάχιστον ένα άλογο στο στρατό (αργότερα ονομάζονταν έτσι οι πλούσιοι έμποροι) και γ) οι Προλετάριοι, οι οποίοι δεν είχαν καμιά περιουσία (απλοί άνθρωποι, μικροτεχνίτες, άνθρωποι που ήρθαν από την ύπαιθρο).
Η θέση της γυναίκας στη Ρώμη
Οι γυναίκες δεν είχαν πλήρη δικαιώματα. Είχαν κάποια δικαιώματα ανάλογα με την τάξη των συζύγων τους, δεν ήταν όμως ισότιμες με αυτούς και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.
Η ζωή στη Ρώμη
Ρωμαϊκή Έπαυλη | Ρωμαϊκή Πολυκατοικία |
Οι πλούσιοι έμεναν σε πολυτελείς μονοκατοικίες ενώ οι φτωχοί σε φτωχικές πολυκατοικίες. Το αυτοκρατορικό παλάτι ήταν χτισμένο στον Παλατίνο λόφο.
Ρωμαίος αγρότης |
Στην ύπαιθρο ζούσαν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, τεχνίτες και μικροέμποροι.
Οι μεγαλοΐδιοκτήτες είχαν μεγάλα αγροκτήματα, όπου βρίσκονταν εκτός από την κατοικία τους, στάβλοι, ορνιθώνες και τα σπίτια των δούλων τους.
Οι μικροϊδιοκτήτες είχαν λίγη γη, την οποία καλλιεργούσαν μόνοι τους και μετά βίας κατόρθωναν να επιβιώσουν χάρη στα προϊόντα που παρήγαγαν. Πολλοί από αυτούς και ιδιαίτερα οι νέοι έφευγαν και ζητούσαν καταφύγιο στη Ρώμη.
Όλοι οι παραπάνω συγκεντρώνονταν στη Ρώμη, για να πάρουν μέρος στις μεγάλες γιορτές και στους αγώνες που διοργανώνονταν εκεί.
Τι σημαίνει η έκφραση «άρτος και θεάματα» ;
Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες για να κρατούν ικανοποιημένους τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, που έκαναν συχνά εξεγέρσεις, τους πρόσφεραν δωρεάν γεύματα και δωρεάν διασκέδαση (άρτο και θεάματα). Αυτά τα θεάματα ήταν κυρίως μονομαχίες και θηριομαχίες.
Η περίληψη του μαθήματος
-
Καθημερινή Ζωή στην Αρχαία Ρώμη: Στην ακμή της, τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ., η Ρώμη χτισμένη σε επτά λόφους είχε πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο. Ο ποταμός Τίβερης τη συνέδεε με τη Μεσόγειο, με ναούς όπως το Πάνθεον και το Κολοσσαίο.
-
Κοινωνικές Τάξεις: Η ρωμαϊκή κοινωνία χωριζόταν σε τρεις κύριες τάξεις: σκλάβοι, απελεύθεροι και πολίτες, που περιλάμβαναν Πατρίκιους και Πληβείους.
-
Επίδραση του Πολέμου στην Κοινωνία: Οι πόλεμοι δημιούργησαν νέες τάξεις ανάλογα με τη στρατιωτική θητεία και τον πλούτο. Η Σύγκλητος, πλούσιοι γαιοκτήμονες, κυριαρχούσε, ενώ υπήρχαν και Ιππείς και Προλετάριοι.
-
Δικαιώματα Γυναικών και Συνθήκες Διαβίωσης: Οι γυναίκες είχαν περιορισμένα δικαιώματα και δεν ψήφιζαν. Οι πλούσιοι ζούσαν σε πολυτελείς κατοικίες, οι φτωχοί σε υπερπλήρεις διαμερίσματα. Η φράση "άρτος και θεάματα" αναφέρεται σε δωρεάν τροφή και διασκέδαση που προσέφεραν οι αυτοκράτορες.
Σχεδιάγραμμα του μαθήματος (κλικ)
Παλατίνος Λόφος, η κατοικία των αυτοκρατόρων
Τσίρκο Μάσιμο, ο Μέγας Ιππόδρομος
Ιστορικές Πηγές
Πηγή 1
Ο Τίβερης αρτηρία ζωής για τη Ρώμη
Η Ρώμη δεν είναι παραθαλάσσια. Ο Τίβερης ποταμός όμως, που ήταν πλωτός, συνέδεε την πόλη με τη θάλασσα και με όλα τα λιμάνια της Μεσογείου. Καθημερινά ανέβαιναν τον Τίβερη 25 φορτηγίδες, μεταφέροντας σιτάρι στη Ρώμη και κοντά τους άλλες, φορτωμένες λάδι, κρασί, τρόφιμα, μέταλλα, υλικά οικοδομής και άλλα είδη για την αγορά. Οι Ρωμαίοι, εκτιμώντας την αξία του Τίβερη για τη ζωή τους, τον τιμούσαν και τον λάτρευαν ως θεό.
Will Durant,
Παγκόσμιος Ιστορία του Πολιτισμού
(φορτηγίδα: πλοίο μεταφοράς φορτίων)
Πηγή 2
Άρτος και θεάματα
Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες για να κρατούν ικανοποιημένους τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, που έκαναν συχνά εξεγέρσεις, τους πρόσφεραν δωρεάν γεύματα και δωρεάν διασκέδαση (άρτο και θεάματα). Αυτά τα θεάματα ήταν κυρίως μονομαχίες και θηριομαχίες.
Πολλά άτομα μονομαχούσαν, ενώ άλλοι πολεμούσαν μεταξύ τους σε ομάδες, στην ξηρά ή στο νερό. Τότε πλημμύρισε ξαφνικά το αμφιθέατρο και έφεραν μέσα άλογα και ταύρους και άλλα κατοικίδια, που είχαν εκπαιδευτεί να κινούνται στο νερό όπως στη στεριά. Έφεραν και ανθρώπους πάνω σε πλοία, οι οποίοι άρχισαν να ναυμαχούν.
Κάσσιος Δίων, Ιστορία της Ρώμης
Πηγή 3
Μια απάνθρωπη διασκέδαση
Το πλήθος μετά από κάθε μονομαχία ζητά από το νικητή που φόνευσε τον αντίπαλό του, να αντιμετωπίσει αμέσως άλλον, ξεκούραστο, που θα καταφέρει να τον φονεύσει. Και ο τελευταίος νικητής φυλάσσεται για μια άλλη σφαγή. Έτσι ο άνθρωπος, πράγμα ιερό για τον άνθρωπο, φονεύεται από το συνάνθρωπό του για απλή διασκέδαση των θεατών.
Σενέκας, Επιστολές