Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech


exwfyllo 2 small  Ti tha mathoume simeioseis selida2

 

07 36 mathima image 07 36 ergasion image

 

{slider title="Τι είναι η σμίκρυνση και τι η μεγέθυνση ;" class="blue" open="false" }

Αν θέλουμε να ξανασχεδιάσουμε μια εικόνα, έναν χάρτη και γενικά ένα σχέδιο, μπορούμε να το κάνουμε :

  • Στο ίδιο ακριβώς μέγεθος (αναπαραγωγή).
  • Σε μικρότερο μέγεθος (σμίκρυνση)
  • Σε μεγαλύτερο μέγεθος (μεγέθυνση)

{slider title="Πώς κάνουμε αναπαραγωγή - σμίκρυνση - ή μεγέθυνση ;" class="green"}

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει κατ' αρχήν να χωρίσουμε την επιφάνεια του αρχικού σχεδίου σε ίσα τετράγωνα.

 smikrynsi

Αν θέλουμε να κάνουμε αναπαραγωγή, να φτιάξουμε δηλαδή το σχέδιο στο ίδιο μέγεθος, θα πρέπει να χωρίσουμε στο χαρτί μας τετράγωνα ίδιου μεγέθους.

Αν θέλουμε να κάνουμε σμίκρυνση, να φτιάξουμε δηλαδή το σχέδιο σε μικρότερο μέγεθος, , θα πρέπει να χωρίσουμε στο χαρτί μας τετράγωνα μικρότερου μεγέθους.

Αν θέλουμε να κάνουμε μεγέθυνση, να φτιάξουμε δηλαδή το σχέδιο σε μεγαλύτερο μέγεθος, , θα πρέπει να χωρίσουμε στο χαρτί μας τετράγωνα μεγαλύτερου μεγέθους.

Στη σμίκρυνση διαιρούμε τις αρχικές διαστάσεις με τον αριθμό που δείχνει πόσες φορές μικρότερο θέλουμε να φτιάξουμε το σχέδιο, ενώ

Στη μεγέθυνση πολλαπλασιάζουμε τις αρχικές διαστάσεις με τον αριθμό που δείχνει πόσες φορές μεγαλύτερο θέλουμε να φτιάξουμε το σχέδιο.

 

{slider title="Κλίμακα" class="orange"}

Για να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο ή να το ξαναφτιάξουμε σε σμίκρυνση ή σε μεγέθυνση, χρησιμοποιούμε την κλίμακα. Η κλίμακα είναι ένα κλάσμα που δείχνει τη σχέση της μεγέθυνσης ή της σμίκρυνσης με το αρχικό σχέδιο. Τόσο η μεγέθυνση (ή η σμίκρυνση) όσο και το πραγματικό μέγεθος θα πρέπει να εκφράζονται στην ίδια μονάδα μέτρησης π.χ. εκατοστά, χιλιοστά κ.λπ.

Η κλίμακα γράφεται με τη μορφή διαίρεσης : π.χ. 1 : 100 ή 1: 0,5 Στην πρώτη περίπτωση εννοούμε ότι ένα εκατοστό του σχεδίου ισοδυναμεί με 100 εκατοστά στην πραγματικότητα (Σμίκρυνση). Στη δεύτερη περίπτωση εννοούμε ότι ένα εκατοστό του σχεδίου ισοδυναμεί με μισό εκατοστό στην πραγματικότητα (Μεγέθυνση).

{slider title="Παράδειγμα" class="red"}

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

smikrynsi2 Βλέπουμε δίπλα το σχέδιο ενός γηπέδου ποδοσφαίρου με διαστάσεις 6 και 11 εκατοστά. Αν το σχέδιο κατασκευάστηκε με κλίμακα 1 : 1000, ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του;

Η κλίμακα 1 : 1000 σημαίνει ότι ένα εκατοστό του σχεδίου ισοδυναμεί με 1000 εκατοστά στην πραγματικότητα. Άρα :

Τα 6 εκατοστά του σχεδίου, στην πραγματικότητα είναι 6 * 1.000 = 6.000 εκ. = 60 μ.

Τα 11 εκατοστά του σχεδίου στην πραγματικότητα είναι 11 * 1.000 = 11.000 εκ. = 110 μ.

{slider title="Συμπέρασμα" class="gray"}

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

  • Αν θέλουμε να κάνουμε σμίκρυνση σε ένα γεωμετρικό σχήμα ή μια εικόνα που βρίσκεται μέσα σε πλέγμα πλευράς 1 εκ., χρησιμοποιούμε ένα πλέγμα με τετράγωνα πλευράς μικρότερης του 1 εκ.
  • Η κλίμακα μας δείχνει πόσες φορές μικρότερο είναι το μέγεθος ενός σχήματος ή μιας εικόνας από το πραγματικό. 1:1.000.000 σημαίνει πως στην πραγματικότητα το μέγεθος του σχήματος είναι 1.000.000 φορές μεγαλύτερο, δηλαδή έχουμε κάνει σμίκρυνση 1.000.000 φορές.

Π.χ. δύο πόλεις, που σε χάρτη κλίμακας 1 /1.000.000 απέχουν 10 εκ. η μία από την άλλη, στην πραγματικότητα απέχουν: 10 εκ. x 1.000.000 =10.000.000 εκ. ή 100.000 μ. ή 100 χμ.

{/sliders}

anakefalaiwsi

 

 

 

36 metraw kai sxediazw klimakes

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech