Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech


exwfyllo 2 small Ti tha mathoume simeioseis selida2

 

 

07 37 lesson image 07 37 test image

 

{slider title="Η ανάγκη για προσαναταλισμό" open="false"}

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι είχαν ανάγκη να προσανατολίζονται ιδιαίτερα για τις ανάγκες των ταξιδιών και του θαλάσσιου εμπορίου. Γι' αυτό χρησιμοποιούσαν τη θέση των αστεριών, τον αστρολάβο και αργότερα την πυξίδα. Όλοι έχουμε δει είτε σε κινηματογραφική ταινία ή στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο χάρτες θησαυρού. Ο πιο ονομαστός είναι αυτός από το βιβλίο του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον "Το νησί των θησαυρών". Για να τον δείτε, κάντε κλικ εδώ ! Όπως θα δείτε στον χάρτη είναι σημειωμένα διάφορα σημεία που εύκολα θα μπορούσε να τα αναγνωρίσει κανείς και με βάση αυτά και με τη βοήθεια μιας πυξίδας να μετακινηθεί συγκεκριμένες αποστάσεις βόρεια ή νότια ή ανατολικά ή δυτικά. Αργότερα όλα αυτά αντικαταστάθηκαν από τις δύο συντεταγμένες, την απόσταση δηλαδή ενός τόπου από τον ισημερινό και την απόσταση του τόπου από τον πρώτο μεσημβρινό.

{slider title="Πώς προσδιορίζουμε ένα σημείο ;" class="blue"}

 skakiΓια να προσδιορίσουμε ένα σημείο στη σκακιέρα χρησιμοποιούμε πάλι δύο αριθμούς, έναν από τον οριζόντιο άξονα και έναν από τον κάθετο άξονα. π.χ. αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον μαύρο βασιλιά θα πούμε Ρζ5.

(Το Ρ είναι το σύμβολο του βασιλιά. Στο σκάκι χρησιμοποιούνται ως σύμβολα : Σ=Πιόνι, Π=Πύργος, Ι=Ίππος, Α=Αξιωματικός, Β=Βασίλισσα, Ρ=Βασιλιάς).

Τι δείχνει το ζ5 ; Το ζ είναι η στήλη στην οποία βρίσκεται το τετράγωνο που θέλουμε ενώ το 5 δείχνει τη γραμμή στην οποία βρίσκεται το ίδιο τετράγωνο.

Για να προσδιορίσουμε, λοιπόν, τη θέση ενός σημείου χρειαζόμαστε δύο αριθμημένες γραμμές, μια οριζόντια και μια κατακόρυφη και την απόσταση του σημείου από καθεμία από αυτές.

{slider title="Συντεταγμένες σε χάρτη" class="green"}

Ας προχωρήσουμε τώρα και να δούμε έναν χάρτη μιας πόλης και πώς ορίζουμε συντεταγμένες για να βρούμε διάφορα σημεία πάνω του.

pinakas syntetagmenwn1 pinakas syntetagmenwn pinakas syntetagmenwn2

Στο κέντρο του χάρτη φαίνεται μια πλατεία, η Πλατεία Ομονοίας

Στον δεύτερο χάρτη υπάρχουν δύο κάθετες ευθείες, που τέμνονται στο σημείο (0,0), όπου είναι η Πλατεία Ομονοίας. Αυτό είναι το σημείο (0,0) και με βάση αυτό προσδιορίζονται όλα τα άλλα σημεία.

Παρατηρούμε ότι όλα τα σημεία του χάρτη προσδιορίζονται από το σημείο αναφοράς, που είναι η τομή των δύο αξόνων.

{/sliders}

Χάρτης Μεσογείου

anakefalaiwsi

 

 

 

37 prosanatolismos ston xwro

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech