Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech
exwfyllo 2 small  

me ti tha asxolithoume

TE 2 small

 

Στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου δημιουργήθηκαν πολλοί και μεγάλοι πολιτισμοί, οι οποίοι κάποια στιγμή καταστράφηκαν είτε εξαιτίας της παρακμής είτε από ισχυρούς εχθρούς είτε από φυσικές καταστροφές.

zak loui ntavint swkratis rafail i sxoli twn athinwn

Ζακ Λουΐ Νταβίντ :Ο Σωκράτης πίνει το κώνειο

Ραφαήλ Σάντι : Η σχολή των Αθηνών

Στα σκαλιά κάθεται ο Σωκράτης ενώ πιο πάνω διακρίνονται Ο Πλάτωνας (αρ.) και ο Αριστοτέλης (δεξ.)

Ο Αθηναίος φιλόσοφος Πλάτωνας με τα έργα του ανέδειξε τη διδασκαλία του δασκάλου του Σωκράτη, ενός από τους σημαντικότερους (ίσως ο σημαντικότερος) φιλοσόφους της αρχαίας Αθήνας. Σε κάποια από τα έργα αυτά (Τιμαίος, Κριτίας) αναφέρεται σε έναν χαμένο πολιτισμό, τον πολιτισμό της Ατλαντίδας. Πριν από τον Πλάτωνα είχε κάνει λόγο για την Ατλαντίδα ο Αθηναίος νομοθέτης Σόλωνας, ο οποίος πήρε πληροφορίες από Αιγύπτιους ιερείς

atlantis atlantis2

Φανταστική χαρτογράφηση της Ατλαντίδας στη μέση του Ατλαντικού Ωεκανού

Φανταστική αναπαράσταση της πόλης των Ατλάντων

 

Αρχαίοι πολιτισμοί που χάθηκαν ή εξαφανίστηκαν με έναν παράξενο τρόπο πάντα εξάπτουν τη φαντασία του ανθρώπου. Από αυτόν τον κανόνα δεν μπορούσε να λείπει η Ατλαντίδα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες (κυρίως στον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά και στην Κρήτη και την Κύπρο) για την εύρεσή της, χωρίς όμως να έχουν αποδειχθεί επιστημονικά.

Παρακάτω θα δούμε ένα βίντεο για τον μύθο της Ατλαντίδας που τη συνδέει με την Κρήτη, αλλά και κάποια άλλα από το History Channel που την τοποθετούν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

800px Knossos Palais 2 kriti

Ερείπια του Μινωικού πολιτισμού στην Κνωσό της

Κρήτης

 Τοιχογραφία από την Κνωσό

 

   

 

   

 

 

Πολλοί διαφορετικοί λαοί αναφέρουν στους μύθους και τις παραδόσεις τους τα ίδια φαινόμενα π.χ. τους κατακλυσμούς. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Εβραίοι, οι Ασσύριοι αλλά και οι Ίνκας μιλάνε για κατακλυσμούς. Προφανώς πρόκειται για φαινόμενα που ήταν πολύ ισχυρά και επηρέασαν μακρινές περιοχές. Για τον λόγο αυτό έμειναν στους θρύλους και τις παραδόσεις τους κι ας μήν είχαν σχέση και επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο μύθος του Ερυσίχθονα

Πώς γράφουμε μια φανταστική αφήγηση ;

Όταν αφηγούμαστε φανταστικές ιστορίες, πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ακούγονται σαν αληθινές. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε:

  • Τηρώντας τους κανόνες της αφήγησης :
  • Λογική σειρά παράθεσης των γεγονότων,

  • Σωστή χρήση των χρόνων του ρήματος, ώστε να μην υπάρχουν χρονικές ανακολουθίες.
  • Χρησιμοποιώντας ημερομηνίες, ονόματα, τοποθεσίες φανταστικές αλλά αληθοφανείς και συγκεκριμένες( π. χ. όχι "σε μια περιοχή" αλλά "στη Θεσσαλία")
  • Χρησιμοποιώντας, αν αυτό είναι δυνατό, τον ενεστώτα, ώστε η αφήγηση μας να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Αφηγούμαι - Περιγράφω μια περιπέτεια που έχω ζήσει  (κλικ)

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech