Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

Εκτύπωση χαρτών της Ελλάδας

Τι προσφέρει το δάσος ;

dasos

Το δάσος :

  • Απελευθερώνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα με τη φωτοσύνθεση.
  • Μειώνει τη διάβρωση του εδάφους.
  • Βοηθάει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
  • Προσφέρει αναψυχή.
  • Δίνει ξυλεία και άλλα δασικά προϊόντα όπως ο φελλός, τα μανιτάρια, το κουκουνάρι, τα βαλανίδια, οι ρητίνες, τα φαρμακευτικά φυτά και τα άγρια χόρτα.
Steni forest valia kalnta dasos fraktou  dasos dadias
Δάσος Στενής Εύβοιας Δάσος Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα Δάσος Φρακτού Ροδόπης Δάσος Δαδιάς

 

Τα δάση αποτελούν έναν τεράστιο πλούτο για τη χώρα μας. Συνεισφέρουν στην οικονομία με την παραγωγή της ξυλείας και κυρίως συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς της πατρίδας μας. 

 

Πώς γίνεται η φωτοσύνθεση ;

Το φυτό απορροφά το νερό με τις ρίζες του, το διοξείδιο του άνθρακα με τα στόματα των φύλλων του και με τη χλωροφύλλη δεσμεύει την ηλιακή ενέργεια στους χλωροπλάστες όπου γίνεται η φωτοσύνθεση με την παρακάτω σειρά:

  • Το νερό διαλύει και μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα μέχρι τα κύτταρα και τους χλωροπλάστες των φύλλων.
  • Έπειτα, με την ενέργεια του φωτός  που απορροφά η χλωροφύλλη διασπάται το νερό στα στοιχεία του.
  • Το οξυγόνο απελευθερώνεται στο περιβάλλον, ενώ το υδρογόνο οδηγείται σε αντιδράσεις με το διοξείδιο του άνθρακα.

 

Με ποιον τρόπο τα δάση εμποδίζουν τη διάβρωση του εδάφους ;

Τα φυτά με τις ρίζες τους δημιουργούν ένα είδος πλέγματος που συγκρατεί το έδαφος. Συγχρόνως το φύλλωμα μπορεί να συγκρατήσει μέχρι το 50% της βροχής, αφήνοντας ένα μικρό μέρος περίπου 10-20% να απορρέει επιφανειακά αποτρέποντας τις πλημμύρες ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό με τη βοήθεια της βλάστησης απορροφάται από το έδαφος και εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.

 

Ποιος είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας ;

Η χώρα μας διαθέτει αρκετά είδη ορυκτών, τα οποία όμως βρίσκονται σε μικρές ποσότητες και επομένως δεν έχουμε μεγάλα οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευσή τους. Έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική, κοιτάσματα πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο, κοιτάσματα σιδήρου, χαλκού κ.ά.

Moyseio igme
 Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων του Ι.Γ.Μ.Ε.

 

Στις περιοχές της Πτολεμαΐδας του Αμυνατίου, της Φλώρινας (Δυτική Μακεδονία), της Μεγαλόπολης (Πελοπόννησος) του Αλιβερίου (Εύβοια) υπάρχει ένα είδος άνθρακα, ο λιγνίτης, ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Εξαιτίας όμως της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της πρόκλησης ασθενειών στους εργαζόμενους στα λιγνιτωρυχεία, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της χώρας μας παράγοντας ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυρίως με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

lignitis1 lignitis3 lignitis2
Ορυχείο λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα  Εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

 

Στο υπέδαφος του Παρνασσού υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα βωξίτη, ο οποίος χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου. Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μάρμαρα, τα οποία κατά την αρχαιότητα αποτελούσαν πλούτο για την οικονομία της χώρας και εξαιρετική ύλη για τη γλυπτική τέχνη.

 

 

 

 

Μαθαίνω για το δάσος

Τα μεταλλεία αργύρου του Λαυρίου

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech