Εκτροφή βοοειδών | Μεταφορά του γάλακτος | Επεξεργασία του γάλακτος | Τυποποιημένα προϊόντα |
Ποια ήταν η κατάσταση της κτηνοτροφίας παλαιότερα ;
Από τα παλαιά χρόνια η κτηνοτροφία είναι αρκετά ανεπτυγμένη στη χώρα μας. Στις ορεινές περιοχές εκτρέφονται αιγοπρόβατα, ενώ στις πεδινές και εύφορες περιοχές εκτρέφονται αγελάδες, κυρίως με τη μορφή της ελεύθερης βοσκής (νομαδική κτηνοτροφία).
Νομαδική κτηνοτροφία |
Ποια είναι η κατάσταση της κτηνοτροφίας σήμερα ;
Τα τελευταία χρόνια έχουν συγκροτηθεί κτηνοτροφικές μονάδες, όπου εκτρέφονται αγελάδες, πρόβατα, πουλερικά, χοίροι, στρουθοκάμηλοι και άλλα ζώα (σταβλισμένη κτηνοτροφία). Εκεί χρησιμοποιούνται σύγχρονα μηχανικά μέσα για την ανάπτυξη, το άρμεγμα και τη σφαγή των ζώων.
|
||
Σταβλισμένη κτηνοτροφία |
Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της κτηνοτροφίας σήμερα ;
Στη σταβλισμένη κτηνοτροφία οι τροφές που χρησιμοποιούνται δεν προέρχονται από τη γη, αλλά κυρίως εισάγονται στη χώρα μας σε μεγάλες ποσότητες. Ορισμένοι παραγωγοί πολλές φορές δίνουν στα ζώα ορμόνες, βιταμίνες και φάρμακα με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάπτυξη των ζώων, είναι επικίνδυνο όμως για την υγεία των ζώων αλλά και όλων εμάς που θα καταναλώσουμε το κρέας ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.
Ποια είναι η θέση της μελισσοκομίας στην Ελλάδα ;
Σήμερα υπάρχουν δύο τρόποι μελισσοκομίας. Ο παραδοσιακός, όπου το σύνολο των κυψελών παραμένει σε ένα μέρος και ο σύγχρονος, που κάθε φορά μεταφέρεται στην περιοχή που έχει λουλούδια. Ο δεύτερος τρόπος, η νομαδική μελισσοκομία, θεωρείται ασύγκριτα πιο αποτελεσματική και πιο αποδοτική.
Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικές συνθήκες για τη μελισσοκομία, αλλά η ανάπτυξή της όμως στη χώρα δεν είναι τέτοια, όση θα περίμενε κανείς με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή να μην καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης. Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης (5-10%) και θυμαριού (15%).
Ποια είναι η θέση της αλιείας στην Ελλάδα ;
Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μήκος ακτών και το μεγαλύτερο αριθμό νησιών απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός το οποίο βοήθησε να αναπτυχθεί στη χώρα μας η αλιεία. Οι περισσότεροι κάτοικοι των παράλιων περιοχών και των νησιών ασχολούνται με το ψάρεμα. Η αλιεία – παράλια, παραμεσόγεια ή υπερπόντια – και η ιχθυοκαλλιέργεια συνεισφέρουν αρκετά στην οικονομία της χώρας μας.
Το μεγάλο πρόβλημα της αλιείας στην Ελλάδα είναι η αλίευση αλιευμάτων μικρότερων του ελάχιστου επιτρεπόμενου μεγέθους. Έτσι τα ψάρια δεν προλαβαίνουν να μεγάλωσουν και να αναπαραχθούν και σιγά - σιγά χάνονται από τις θάλασσές μας. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται κυρίως στα γρι - γρι που μαζεύουν ότι υπάρχει στον βυθό, αλλά και στους δυναμίτες που έριχναν παλιότερα στη θάλασσα.
Αμβρακικός κόλπος : Αλιεία και αλιείς
Περίληψη μαθήματος