Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

Γιατί ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση ;

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι μόνο με την ειρήνη και τη συνεργασία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα τεράστια προβλήματα που άφησε πίσω του ο πόλεμος.

Το 1957 έξι ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο υπέγραψαν στη Ρώμη τη συμφωνία για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.).

Από τότε μέχρι σήμερα στην Ε.Ο.Κ. που μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκαν αρκετές χώρες. Σήμερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 28 χώρες.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;

Οι στόχοι της Ε.Ε. σήμερα, εκτός από οικονομικοί είναι και κοινωνικοί και αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των Ευρωπαίων. Κοινός στόχος η διατήρηση της διαφορετικότητας κάθε κράτους - μέλους και της εθνικής του ταυτότητας. Η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και έθιμα και γενικά ο πολιτισμός κάθε χώρας πρέπει να διατηρούνται ζωντανά και να προβάλλονται και στα υπόλοιπα κράτη. Επίσης αναγκαία είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων( συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ.ά) που αναδεικνύουν έτσι τα πολιτιστικά στοιχεία κάθε λαού.

Πώς μπορεί να γίνει μια χώρα μέλος της Ε.Ε. ;

Για να γίνει μια χώρα μέλος της Ε.Ε. πρέπει:
  • να έχει δημοκρατικό πολίτευμα
  • να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες
  • η οικονομία της να λειτουργεί κανονικά και
  • να εφαρμόζει τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Ποιες είναι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι παρακάτω :

Αυστρία (1995) Βέλγιο (1958) Βουλγαρία (2007) Γαλλία (1958) Γερμανία (1958) Δανία (1973) Ελλάδα (1981) Εσθονία (2004) Ηνωμένο Βασίλειο (1973) Ιρλανδία (1973) Ισπανία (1986) Ιταλία (1958) Κάτω Χώρες (1958) Κροατία (2013) Κύπρος (2004) Λεττονία (2004) Λιθουανία (2004) Λουξεμβούργο (1958) Μάλτα (2004) Ουγγαρία (2004) Πολωνία (2004) Πορτογαλία (1986) Ρουμανία (2007) Σλοβακία (2004) Σλοβενία (2004) Σουηδία (1995) Τσεχική Δημοκρατία (2004) Φινλανδία (1995)

Ποια είναι τα σύμβολα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;

Η ΕΕ χαρακτηρίζεται από ορισμένα σύμβολα, τα γνωστότερα από τα οποία είναι τα κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο.

Η σημαία της ΕΕ

Τα 12 αστέρια σε κύκλο συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

Ο ύμνος της ΕΕ

Η μελωδία που χρησιμοποιείται για να συμβολίζει την ΕΕ προέρχεται από την Ενάτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν το 1823.

Ημέρα της Ευρώπης

Οι ιδέες στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώθηκαν για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου 1950 από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν. Για τον λόγο αυτόν, η 9η Μαΐου εορτάζεται ως σημαντική επέτειος της ΕΕ.

Το σύνθημα της ΕΕ

Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι "Ενωμένοι στην πολυμορφία".

Το σύνθημα αυτό τονίζει την απόφαση των Ευρωπαίων να ενωθούν δημιουργώντας την ΕΕ και να συνεργαστούν για την ειρήνη και την ευημερία, αποκομίζοντας ταυτόχρονα οφέλη από τον πολιτιστικό πλούτο, τις παραδόσεις και τις γλώσσες της Ευρώπης.

Ποια είναι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;

  • το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θέτει τις γενικές προτεραιότητες της ΕΕ
  • στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι άμεσα εκλεγμένοι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν τους ευρωπαίους πολίτες
  • η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας τα μέλη διορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις, προωθεί τα συμφέροντα της ΕΕ ως συνόλου
  • στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κυβερνήσεις προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους.
  • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αποτελεί το δικαστικό όργανο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή των νόμων της Ε.Ε. από τα κράτη-μέλη.

 

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech