Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

exwfyllo 1 small exwfyllo TE small

Ti tha mathoume

simeioseis

 

01 01 Ypenthymisi A meros 01 01 ergasiwn

 

 

{slider title="Ξαναθυμόμαστε τι είναι το κλάσμα" open="false"}

Το κλάσμα είναι ένας αριθμός που αποτελείται από τη γραμμή κλάσματος, τον αριθμητή, τον αριθμό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από τη γραμμή κλάσματος και τον παρονομαστή, τον αριθμό που βρίσκεται κάτω από τη γραμμή κλάσματος. Ο αριθμητής και ο παρονομαστής λέγονται όροι του κλάσματος.

Ως τώρα μάθαμε ότι ένα κλάσμα είναι ένας αριθμός που δείχνει ένα μέρος του όλου, δείχνει δηλαδή, σε πόσα ίσα μέρη χωρίζουμε μία ακέραια μονάδα και πόσα από αυτά τα ίσα μέρη παίρνουμε. Π.χ. χωρίζουμε μια σοκολάτα σε 4 ίσα μέρη και παίρνουμε τα 3 → \(\frac{3}{4}\)

Όταν παίρνουμε λιγότερα από τα ίσα μέρη στα οποία χωρίσαμε την ακέραια μονάδα π.χ.  \(\frac{2}{7}\)  , τότε το κλάσμα λέγεται γνήσιο.

Αν πάρουμε όλα τα ίσα μέρη στα οποία χωρίσαμε την ακέραια μονάδα, π.χ. \(\frac{7}{7}\) τότε θα έχουμε πάρει όλη την ακέραια μονάδα κι επομένως τα κλάσματα με τους ίδιους αριθμητές και παρονομαστές είναι ίσα με την ακέραια μονάδα.

Αν πάρουμε περισσότερα από τα ίσα μέρη στα οποία χωρίσαμε την ακέραια μονάδα, π.χ. \(\frac{13}{8}\) τότε θα έχουμε πάρει όλη την ακέραια μονάδα κι επιπλέον μέρη από μια άλλη ίδια ακέραια μονάδα. Αν πώ ότι πήρα \(\frac{13}{8}\) από μια πίτσα σημαίνει ότι πήρα τα \(\frac{8}{8}\) της πίτσας και άλλα \(\frac{5}{8}\) από μια άλλη ίδια πίτσα. Τα κλάσματα με μεγαλύτερο αριθμητή λέγονται καταχρηστικά κλάσματα .

{slider title="Σε ποια πράξη αντιστοιχεί ένα κλάσμα ;" class="blue"}

Music

Ένα κλάσμα μπορεί όμως να μας δείξει ακόμα σε πόσα ίσα μέρη θα μοιραστεί μια ποσότητα (παρονομαστής) και πόση είναι η ποσότητα αυτή (αριθμητής). Αν λοιπόν έχουμε να μοιράσουμε 5 πίτσες σε 7 παιδιά θα το γράψουμε με κλάσμα  \(\frac{5}{7}\) επειδή το 7 δείχνει πάλι σε πόσα ίσα μερίδια θα μοιραστεί η ποσότητα (παρονομαστής) και το 5 πόσα αντικείμενα θα μοιραστούν.

Το ίδιο με παραπάνω μπορούμε να κάνουμε και με τη διαίρεση :

1ο παράδειγμα : χωρίζουμε μια σοκολάτα σε 4 ίσα μέρη και παίρνουμε τα 3  3 : 4

2ο παράδειγμα : μοιράζουμε 5 πίτσες σε 7 παιδιά 5 : 7

 goofy clip art 15

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το κλάσμα είναι ένας αριθμός που αντιστοιχεί στη διαίρεση ή η διαίρεση μπορεί να γραφτεί ως κλάσμα με αριθμητή τον διαιρετέο και παρονομαστή τον διαιρέτη.

Μια διαίρεση μπορεί να γραφτεί και ως κλάσμα π.χ. το πηλίκο 3 : 5 μπορεί να γραφτεί \(\frac{3}{5}\) .

Αντίστροφα και ένα κλάσμα ισοδυναμεί με την αντίστοιχη διαίρεση. Π.χ.  Το κλάσμα \(\frac{125}{250}\) ισοδυναμεί με τη διαίρεση 125 : 250.

{slider title="Πώς μετατρέπουμε ένα κλάσμα σε μεικτό αριθμό ;" class="green"}

Για να μετατρέψουμε π.χ. το κλάσμα \(\frac{7}{4}\) σε μεικτό αριθμό, διαιρούμε τον αριθμητή με τον παρονομαστή και βρίσκουμε πηλίκο 1 και υπόλοιπο 3. Το πηλίκο θα το βάλουμε ακέραιο μέρος του μεικτού αριθμού, ενώ το υπόλοιπο αριθμητή του μεικτού αριθμού. Παρονομαστής μένει ο ίδιος, δηλαδή το 4 :

\(\frac{7}{4} = 1 \frac{3}{4}\)

{slider title="Πώς μετατρέπεται ένα κλάσμα σε δεκαδικό αριθμό ;" class="orange"}

Για να μετατραπεί ένα κλάσμα σε δεκαδικό αριθμό απλά κάνω τη διαίρεση. Π.χ. για να μετατρέψω το κλάσμα \(\frac{5}{8}\) σε δεκαδικό, κάνω τη διαίρεση 5 : 8. Το κλάσμα γίνεται 0,625.

{/sliders}

paixnidia quiz 

 

03 15 test image

 

anakefalaiwsi

 

 

15 to klasma ws piliko diairesis

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech