Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

ekswfyllo istorias Istoria TE ti tha mathoume 04 18 simeioseis

 

 

timeline

{slider title="Ο Ηράκλειος γίνεται αυτοκράτορας" open="false"}

 

vyzantio map 600   irakleios
Το βυζαντινό κράτος κατά το 600 μ.Χ.   Ο Ηράκλειος

Ο Ηράκλειος ήταν γιος του έξαρχου (διοικητή) της Καρχηδόνας που ονομαζόταν επίσης Ηράκλειος και ήταν φίλος του αυτοκράτορα Μαυρίκιου. Όταν ο Μαυρίκιος έχασε τον θρόνο του από τον Φωκά και η αυτοκρατορία κινδύνευε από τους Πέρσες, ο πατέρας Ηράκλειος έστειλε δια θαλάσσης τον γιο του και δια ξηράς τον ανηψιό του Νικήτα για να διώξουν τον Φωκά από τον θρόνο. Ο Ηράκλειος έγινε δεκτός από τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και στέφθηκε αυτοκράτορας το 610 μ.Χ.

irakleios5

 

nomisma     elliniki glwssa

{slider title="Ποια προβλήματα συνάντησε ο Ηράκλειος και πώς τα αντιμετώπισε ;" class="info"}

Ο Ηράκλειος ως αυτοκράτορας βρήκε άδεια ταμεία και ανοργάνωτο στρατό. Τότε βρήκε στο πρόσωπο του Πατριάρχη ένα σπουδαίο σύμμαχο, καθώς ο Πατριάρχης Σέργιος διέθεσε τον χρυσό της Εκκλησίας για τις ανάγκες της αυτοκρατορίας. Μετά απ' αυτό ο Ηράκλειος έκοψε νομίσματα και :

  • Έκανε αλλαγές στη Διοίκηση του κράτους :
    • καθιέρωσε ως επίσημη γλώσσα την ελληνική
    • χώρισε την αυτοκρατορία σε θέματα
    • Έδωσε στους στρατιώτες των συνόρων (ακρίτες) γη για να την ακλλιεργούν, ώστε όταν επιτίθενται εχθροί να έχουν μεγαλύτερη διάθεση να υπερασπιστούν τα σύνορα.
  • Προετοιμάστηκε για πόλεμο :
    • Συγκέντρωσε εφόδια και τροφές
    • Επισκεύασε τα τείχη.
    • Οργάνωσε τον στρατό και τον στόλο.
  • Αντιμετώπισε τον εχθρό με δυο εκστρατείες.

 
irakleios2

{slider title="Πώς αντιμετώπισε ο Ηράκλειος τους Αβάρους και τους Πέρσες ;" class="success"}

Ο Ηράκλειος έδωσε χρήματα στους Αβάρους, για να μην επιτεθούν στην Κωνσταντινούπολη και ο ίδιος να μπορέσει απερίσπαστος να αντιμετωπίσει τους Πέρσες.

Οι Πέρσες με βασιλιά τον Χοσρόη είχαν κατακτήσει τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Αιχμαλώτισαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και μετέφεραν τον Τίμιο Σταυρό στην πρωτεύουσά τους, Κτησιφώντα. Ο Ηράκλειος αποφάσισε να μην αντιμετωπίσει τους Πέρσες σε βυζαντινά εδάφη αλλά έκανε δυο εκστρατείες στη χώρα τους, αφήνοντας τη φύλαξη της Πόλης στον Πατριάρχη Σέργιο και τον Μάγιστρο (πρωθυπουργό) Βώνο

{slider title="Πώς εξελίχθηκαν οι δυο εκστρατείες του Ηρακλείου κατά των Περσών ;" class="warning"}

Στην πρώτη εκστρατεία, οι Πέρσες βλέποντας τον Ηράκλειο να φτάνει στη χώρα τους, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη Μικρά Ασία.

Στη δεύτερη εκστρατεία (626 μ.Χ.) κι ενώ ο Ηράκλειος βρισκόταν στην Περσία, Πέρσες και Άβαροι συνεννοούνται και πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Ο λαός της Πόλης με τον Σέργιο και τον Βώνο επικεφαλής, αναγκάζει τους εχθρούς σε υποχώρηση.

Ο θρύλος λέει πως ενώ οι Βυζαντινοί πολεμούσαν στα τείχη της Πόλης τους Πέρσες και τους Αβάρους, είδαν πάνω στα τείχη την Παναγία, κι αυτό τους έδωσε θάρρος, για να νικήσουν τους εχθρούς. Μετά την υποχώρηση των πολιορκητών ο λαός της Πόλης πήγα στην Αγία Σοφία όπου έψαλλε τον "Ακάθιστο Ύμνο".

Μετά τη νίκη κατά των Περσών και των Αβάρων στην Κωνσταντινούπολη, ο Ηράκλειος ελευθέρωσε τις υποδουλωμένες περιοχές, ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό και ανάγκασε τους Πέρσες να υπογράψουν ειρήνη και να επανέλθουν στα αρχικά τους σύνορα.

irakleios3

{/sliders}

 

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος (κλικ)

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος (Β μέρος) (κλικ)

paixnidia quiz

4 18 test image

 

Ιστορικές Πηγές

istoria

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech