Εκτύπωσε τον χάρτη της Ευρώπης
Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσε στην Ευρώπη μεγάλη καταστροφή. Μετά τη λήξη του οι λαοί της αναζήτησαν μία κοινή πορεία προς το μέλλον με ειρηνική συνύπαρξη και οικονομική συνεργασία. Ας δούμε την πορεία αυτή από την αρχή.
Στις 9 Μαΐου 1950 ιδρύθηκε η Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Ήταν μία κοινή προσπάθεια των λαών να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς τους πόρους. Οι χώρες που συμμετείχαν στην Κ.Α.Χ. ήταν το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Το 1952 εισήλθαν στην Κοινότητα η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Στις 25 Μαρτίου 1957 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) με τη «Συνθήκη της Ρώμης». Τη συνθήκη υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Τα θεμέλια για την κοινή πορεία τέθηκαν.
Η επέκταση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας
1η Ιανουαρίου 1973: Προσχωρούν στην Ε.Ο.Κ. η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία) και η Ιρλανδία.
1η Ιανουαρίου 1981: Η Ελλάδα εντάσσεται στην Ε.Ο.Κ.
1η Ιανουαρίου 1986: Η Ισπανία και η Πορτογαλία γίνονται κράτη-μέλη της Ε.Ο.Κ..
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Στις 7 Φεβρουαρίου 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ η Ε.Ο.Κ. αλλάζει όνομα και διευρύνει τους στόχους της. Τώρα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και οι στόχοι της είναι πλέον και κοινωνικοί. Η προώθηση της ειρήνης, η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των λαών της Ευρώπης και η καθιέρωση των τεσσάρων ελευθεριών (ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, προϊόντων και υπηρεσιών) είναι βασικές προτεραιότητες της Ένωσης. Προασπίζονται η ελεύθερη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου και η συμμετοχή όλων των ανθρώπων στις πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες.
1η Ιανουαρίου 1995: Η Αυστρία, η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στην Ε.Ε..
1η Μαΐου 2004: Γίνονται μέλη της Ένωσης η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λεττονία και η Εσθονία.
Μαθαίνουμε για την Ευρωπααϊκή Ένωση (1)
Μαθαίνουμε για την Ευρωπααϊκή Ένωση (2)
Μαθαίνουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση (3)
Η δημιουργία της Ευρωζώνης
Τα σύμβολα και ο Ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η σημαία της ΕΕ συμβολίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την ενότητα και την ταυτότητα της Ευρώπης γενικότερα.
Η σημαία έχει 12 κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο, τα οποία συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.
Ο αριθμός των αστεριών δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των κρατών μελών. Ο κύκλος είναι σύμβολο ενότητας.
Τα εμβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κι άλλα στοιχεία
Αν θέλεις διάβασε κι αυτό...
Το εύκρατο κλίμα στη «υπηρεσία» της ανθρωπότητας
Το εύκρατο κλίμα είναι ο καλύτερος φίλος, βοηθός και σύμβουλος του ανθρώπου. Του δίνει τον ήλιο που χρειάζεται και τη βροχή που έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί, να θρέψει, να καλλιεργήσει, να εργαστεί, να δημιουργήσει, να προοδεύσει. Ο άνθρωπος δεν έχει να παλέψει με ακραίες καιρικές συνθήκες και αφού ικανοποιεί εύκολα τις βιολογικές και κοινωνικές του ανάγκες, επιδίδεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην πρόοδο των επιστημών, στην υλοποίηση διαστημικών προγραμμάτων και αποστολών, μα και στη μεταβολή της λειτουργίας της ίδιας της φύσης. Ανέπτυξε τη λεγόμενη βιοτεχνολογία, με την οποία επεμβαίνει στη δομή της σύστασης των προϊόντων της γης και δημιουργεί νέες ποικιλίες, που πιστεύει ότι θα ωφελήσουν τον πληθυσμό. Τέτοιες νέες ποικιλίες είναι τα μεταλλαγμένα προϊόντα, για τα οποία πολύς λόγος γίνεται, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιες επιδράσεις θα έχουν στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι συγγραφείς