Ποιες είναι οι εύκρατες περιοχές ;
Εύκρατες είναι οι δύο κλιματικές ζώνες της Γης που βρίσκονται ανάμεσα στην πολική και την τροπική ζώνη.
Πιο συγκεκριμένα :
Βόρεια Εύκρατη Ζώνη : Είναι ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και τον Βόρειο Πολικό Κύκλο. Εδώ βρίσκεται μεταξύ άλλων η Ευρώπη και η Ελλάδα.
Νότια Εύκρατη Ζώνη : Είναι ανάμεσα στον Τροπικό του Αιγόκερω και τον Νότιο Πολικό Κύκλο.
Δες σχετικά στα Γραφήματα : "Οι θερμικές Ζώνες της Γης".
Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στις εύκρατες περιοχές ;
Οι εύκρατες περιοχές είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη μας.
Σ’ αυτές, το κλίμα δεν έχει τις ακραίες συνθήκες των άλλων περιοχών της Γης και έτσι οι άνθρωποι μπορούν απερίσπαστοι να καλλιεργήσουν τη γη, να εργαστούν, να μορφωθούν, να μελετήσουν, να αναπτύξουν τεχνολογίες, να ασχοληθούν με την Τέχνη, να παράγουν δηλαδή πολιτισμό.
Ποια είναι η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του ;
Κι ενώ η φύση στις εύκρατες περιοχές δίνει απλόχερα ευκαιρίες στον άνθρωπο να βελτιώσει τη ζωή του, αυτός συνεπαρμένος από τα επιτεύγματά του ολοένα και περισσότερο προκαλεί αλλαγές στη φύση (μόλυνση εδαφών και νερών, καταστροφή δασών, αλλαγή του φυσικού τοπίου κ.λπ.). Αυτές οι αλλαγές μερικές φορές στρέφονται εναντίον του.
Σε αντίθεση με τους ανθρώπους των πολικών ή των τροπικών περιοχών, ο άνθρωπος της εύκρατης ζώνης δείχνει να σέβεται λιγότερο απ’ όλους το δώρο που έχει, καταστρέφοντας το περιβάλλον του.
Κι άλλα στοιχεία
Γλωσσάρι
Πολιτισμός : η ανάπτυξη που παρουσιάζεται στις πνευματικές και υλικές συνθήκες της ζωής του ανθρώπου
Τεχνολογία : η πρακτική εφαρμογή των τεχνών και των επιστημών στη βιομηχανία, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στο εμπόριο και σε κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου
Αν θέλεις διάβασε κι αυτό...
Το εύκρατο κλίμα στη «υπηρεσία» της ανθρωπότητας
Το εύκρατο κλίμα είναι ο καλύτερος φίλος, βοηθός και σύμβουλος του ανθρώπου. Του δίνει τον ήλιο που χρειάζεται και τη βροχή που έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί, να θρέψει, να καλλιεργήσει, να εργαστεί, να δημιουργήσει, να προοδεύσει. Ο άνθρωπος δεν έχει να παλέψει με ακραίες καιρικές συνθήκες και αφού ικανοποιεί εύκολα τις βιολογικές και κοινωνικές του ανάγκες, επιδίδεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην πρόοδο των επιστημών, στην υλοποίηση διαστημικών προγραμμάτων και αποστολών, μα και στη μεταβολή της λειτουργίας της ίδιας της φύσης. Ανέπτυξε τη λεγόμενη βιοτεχνολογία, με την οποία επεμβαίνει στη δομή της σύστασης των προϊόντων της γης και δημιουργεί νέες ποικιλίες, που πιστεύει ότι θα ωφελήσουν τον πληθυσμό. Τέτοιες νέες ποικιλίες είναι τα μεταλλαγμένα προϊόντα, για τα οποία πολύς λόγος γίνεται, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιες επιδράσεις θα έχουν στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι συγγραφείς
Άσκηση 1
Άσκηση 2
Ας συγκρίνουμε τον τρόπο ζωής των φυλών των τροπικών δασών και των πολικών περιοχών με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στις εύκρατες περιοχές της Γης. Πώς συμπεριφέρονται στη φύση οι πρώτοι και πώς οι δεύτεροι;
(Η απάντηση στο Τετράδιο Εργασιών)