Πώς γνώρισαν οι Ρωμαίοι τον ελληνικό πολιτισμό ;
Τα χρόνια που οι Ρωμαίοι άρχισαν να δημιουργούν την αυτοκρατορία τους, ήδη η ελληνική γλώσσα μιλιόταν σ' όλο τον τότε γνωστό κόσμο, στις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας και ιδιαίτερα στην Ανατολή, όπου ο ο Μέγας Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του έχτισαν πολλές πόλεις. Σ' αυτές εγκαταστάθηκαν Έλληνες, εξαιτίας της ανάπτυξης του εμπορίου και της βιοτεχνίας και διέδωσαν έτσι την ελληνική γλώσσα.
Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα και τις χώρες της Ανατολής γνώρισαν τον ελληνικό πολιτισμό, δηλαδή :
- την αρχιτεκτονική των ελληνικών ναών και τα έργα της γλυπτικής
- τις τοπικές και τις πανελλήνιες γιορτές, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι τοπικές γιορτές σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας καθώς και οι γιορτές που ήταν κοινές για όλους τους Έλληνες
- τη μεγάλη πρόοδο στα γράμματα (φιλοσοφία, μαθηματικά, γεωμετρία,λογοτεχνία κ.ά.) και τους μεγάλους δασκάλους
- την ανάπτυξη των τεχνών (αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, μουσική, θέατρο κ.ά.) και τους σπουδαίους δημιουργούς.
Πώς επηρεάστηκαν οι Ρωμαίοι από τον ελληνικό πολιτισμό ;
Οι Έλληνες αιχμάλωτοι που είχαν μεταφερθεί στη Ρώμη αλλά και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι, που εγκαταστάθηκαν στις ελληνικές περιοχές, μετέφεραν τον ελληνικό πολιτισμό στη Ρώμη.
Έτσι σιγά - σιγά οι Ρωμαίοι άρχισαν να :
- Κτίζουν δημόσια κτίρια και σπίτια με ελληνικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς.
- Στολίζουν τα κτίρια αυτά με αγάλματα και έργα τέχνης που γίνονται από Έλληνες τεχνίτες, ή Ρωμαίους που επηρεάστηκαν από την ελληνική γλυπτική.
- Μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.
- Παίζουν στα θέατρά τους ελληνικές κωμωδίες και τραγωδίες.
- Καλλιεργούν τη λατινική γλώσσα, που ήταν η εθνική τους γλώσσα, και μεταφράζουν σε αυτή έργα Ελλήνων συγγραφέων.
- Παίρνουν Έλληνες δασκάλους για να διδάξουν τα παιδιά τους ή τα στέλνουν στην Ελλάδα, για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Με λίγα λόγια, άρχισαν να ζουν σαν Έλληνες.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της γνωριμίας των Ρωμαίων με τον ελληνικό πολιτισμό ;
Οι Ρωμαίοι προσάρμοσαν τον ελληνικό πολιτισμό στις δικές τους ανάγκες και στον δικό τους τρόπο ζωής. Δημιουργήθηκε έτσι ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός.
Η περίληψη του μαθήματος
- Οι Ρωμαίοι γνώρισαν τον ελληνικό πολιτισμό μέσω των ελληνικών αποικιών και της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας κατά την επέκταση της αυτοκρατορίας τους.
- Αντιλήφθηκαν την αρχιτεκτονική, τις γιορτές, τη φιλοσοφία, και τις τέχνες, επηρεασμένοι από τον ελληνικό πολιτισμό.
- Οι Ρωμαίοι άρχισαν να υιοθετούν ελληνικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, να διακοσμούν κτίρια με ελληνικά έργα τέχνης, και να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.
- Η επαφή αυτή οδήγησε στη δημιουργία του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, προσαρμόζοντας τον ελληνικό πολιτισμό στις ρωμαϊκές ανάγκες.
Σχεδιάγραμμα του μαθήματος (κλικ)
Ρωμαϊκή έπαυλη στη Νικόπολη της Ηπείρου
Μαθαίνω να μελετώ τις ιστορικές πηγές
Εικονικές περιηγήσεις
- Κολοσσαίο (εξωτερικά)
- Κολοσσαίο (εσωτερικά)
- Κολοσσαίο και Αψίδα του Κωνσταντίνου
- Πάνθεον
- Πάνθεον (πρόναος)
- Πάνθεον (εσωτερικό)
- Ιππόδρομος
- Αγορά
Ιστορικές Πηγές
Πηγή 1
Οι Έλληνες θεοί στο Ρωμαϊκό Πάνθεο
Κοντά στους Έλληνες οι Ρωμαίοι γνώρισαν τους θεούς του Ολύμπου και θαύμασαν την πίστη των Ελλήνων σε θεούς με ανθρώπινη μορφή. Πολλούς απ’ αυτούς τους λάτρεψαν κι αυτοί, τους παράστησαν με την τέχνη τους και τους έβαλαν στο Πάνθεό τους, με τα ίδια ή με λατινικά ονόματα.
(Ναός της Ρώμης, αφιερωμένος σε όλους τους θεούς. Σώζεται έως σήμερα και λειτουργεί ως εκκλησία.)
Πηγή 2
Επιστολή του Ρωμαίου έπαρχου Πλίνιου προς τον Βαλέριο Μάξιμο, Κυβερνήτη της επαρχίας της Αχαΐας.
«Να έχεις στο νου σου ότι σε στέλνουν να κυβερνήσεις την επαρχία της Αχαΐας, τη γνήσια και πραγματική Ελλάδα, όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο πολιτισμός και η λογοτεχνία, όπως και η γεωργία. Σε στέλνουν να βάλεις τάξη στο πολίτευμα των ελεύθερων πόλεων. Πηγαίνεις σε ελεύθερους ανθρώπους, που είναι ελεύθεροι με πλήρη έννοια.
Σεβάσου τους ιδρυτές θεούς τους και τα ονόματά τους. Σεβάσου την αρχαία τους δόξα. Μη λησμονείς την αρχαιότητά τους, τις ηρωικές τους πράξεις και τους μύθους του παρελθόντος τους. Μην προσβάλλεις την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία ή την περηφάνια κανενός.
Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι αυτή η γη μάς έδωσε δικαιοσύνη και νόμους, χωρίς να μας κατακτήσει, αλλά με τη θέλησή μας. Να θυμάσαι ότι πηγαίνεις στην Αθήνα και ότι κυβερνάς τη Σπάρτη. Το να τους στερήσεις το όνομά τους και τη λίγη ελευθερία, που είναι το μόνο που τους απομένει, θα ήταν μια πράξη απανθρωπιάς, σκληρότητας και βαρβαρισμού».
Πλίνιος ο Νεότερος, Επιστολές
(γύρω στο 100 μ.Χ.)
(Αχαΐα ονόμαζαν οι Ρωμαίοι αρχικά την Πελοπόννησο και αργότερα όλη τη νότια Ελλάδα)