Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

exwfyllo 1 small

Ti tha mathoume

simeioseis exwfyllo TE small

 

01 01 Ypenthymisi A meros 01 01 ergasiwn

 

Ξαναθυμόμαστε τι είναι το κλάσμα

Το κλάσμα είναι ένας αριθμός που αποτελείται από τη γραμμή κλάσματος, τον αριθμητή, τον αριθμό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από τη γραμμή κλάσματος και τον παρονομαστή, τον αριθμό που βρίσκεται κάτω από τη γραμμή κλάσματος. Ο αριθμητής και ο παρονομαστής λέγονται όροι του κλάσματος.

Ως τώρα μάθαμε ότι ένα κλάσμα είναι ένας αριθμός που δείχνει ένα μέρος του όλου, δείχνει δηλαδή, σε πόσα ίσα μέρη χωρίζουμε μία ακέραια μονάδα και πόσα από αυτά τα ίσα μέρη παίρνουμε. Π.χ. χωρίζουμε μια σοκολάτα σε 4 ίσα μέρη και παίρνουμε τα 3 → \(\frac{3}{4}\)

Όταν παίρνουμε λιγότερα από τα ίσα μέρη στα οποία χωρίσαμε την ακέραια μονάδα π.χ.  \(\frac{2}{7}\)  , τότε το κλάσμα λέγεται γνήσιο.

Αν πάρουμε όλα τα ίσα μέρη στα οποία χωρίσαμε την ακέραια μονάδα, π.χ. \(\frac{7}{7}\) τότε θα έχουμε πάρει όλη την ακέραια μονάδα κι επομένως τα κλάσματα με τους ίδιους αριθμητές και παρονομαστές είναι ίσα με την ακέραια μονάδα.

Αν πάρουμε περισσότερα από τα ίσα μέρη στα οποία χωρίσαμε την ακέραια μονάδα, π.χ. \(\frac{13}{8}\) τότε θα έχουμε πάρει όλη την ακέραια μονάδα κι επιπλέον μέρη από μια άλλη ίδια ακέραια μονάδα. Αν πώ ότι πήρα \(\frac{13}{8}\) από μια πίτσα σημαίνει ότι πήρα τα \(\frac{8}{8}\) της πίτσας και άλλα \(\frac{5}{8}\) από μια άλλη ίδια πίτσα. Τα κλάσματα με μεγαλύτερο αριθμητή λέγονται καταχρηστικά κλάσματα .

Περίληψη μαθήματος

Υπατία μαθηματικά μαθηματικά

 

 

paixnidia quiz 

 

03.15 test image

 

anakefalaiwsi

 

 

15 to klasma ws piliko diairesis

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech