Τι εννοούσαν οι Ρωμαίοι, όταν έλεγαν Mare Nostrum ;
Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας οι κατακτήσεις για τους Ρωμαίους συνεχίστηκαν. Στο τέλος όλες οι περιοχές που βρέχονταν από τη Μεσόγειο θάλασσα ανήκαν στο ρωμαϊκό κράτος. Έτσι, η Μεσόγειος έγινε μια θάλασσα που περικλείονταν από το ρωμαϊκό κράτος και γι’ αυτό οι ίδιοι με περηφάνια την έλεγαν «η θάλασσά μας» , δηλαδή στα λατινικά «Mare Nostrum».
Γιατί οι Ρωμαίοι ονομάστηκαν κοσμοκράτορες ;
Στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. οι Ρωμαίοι είχαν κυριεύσει όλο τον τότε γνωστό κόσμο είχαν γίνει δηλαδή κοσμοκράτορες. Ο Έλληνας ιστορικός Πολύβιος έλεγε ότι οι Ρωμαίοι δεν υπέταξαν μόνο όλα τα κράτη αλλά όλη την οικουμένη.
Γιατί το ρωμαϊκό κράτος ονομάστηκε πολυπολιτισμικό ;
Ονομάστηκε έτσι επειδή οι κάτοικοί του :
• ανήκαν σε πολλές φυλές
• μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες
• είχαν διαφορετικές θρησκείες και διαφορετικές συνήθειες.
Σε τι αλλαγές στη διοίκηση προχώρησαν οι Ρωμαίοι, ώστε να κυβερνηθεί το απέραντο κράτος τους ;
- Όρισαν τον αυτοκράτορα «πρώτο πολίτη» της χώρας κι όλοι όφειλαν πίστη και υπακοή σ’ αυτόν.
- Έδωσαν τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη σε όσους κατακτημένους δέχονταν την κυριαρχία της Ρώμης.
- Οργάνωσαν πειθαρχημένο στρατό, για τη φύλαξη των συνόρων αλλά και για την τήρηση της τάξης και της ειρήνης στην αυτοκρατορία τους. Σε καιρό ειρήνης οι στρατιώτες εργαζόταν και βοηθούσαν να κατασκευαστούν δρόμοι, γέφυρες, λιμάνια και αρδευτικά έργα.
- Διόρισαν ανώτερους Ρωμαίους κυβερνήτες, τους ανθύπατους, οι οποίοι επέβλεπαν τους τοπικούς άρχοντες και ενημέρωναν τον αυτοκράτορα.
Τι άλλαξε στη συμπεριφορά των Ρωμαίων ώστε οι ανασφαλείς και φοβισμένοι κάτοικοι της πρώτης κατάκτησης να νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς ;
Όταν οι Ρωμαίοι αισθάνθηκαν και οι ίδιοι αρκετά δυνατοί, κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν πιο εύκολα να διατηρήσουν την αυτοκρατορία τους, εάν οι κάτοικοί της ήταν περισσότερο ευχαριστημένοι, παρά οργισμένοι μαζί τους. Έτσι :
- Μείωσαν τους φόρους των πολιτών και οργάνωσαν καλύτερα την είσπραξή τους.
- Ψήφισαν δικαιότερους νόμους και φρόντιζαν για την τήρηση και την εφαρμογή τους απ’ όλους.
Σε καιρό ειρήνης ο στρατός αναλάμβανε την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων όπως υδραγωγεία, δρόμους, λιμάνια, αρδευτικά έργα κ.λπ. ανακουφίζοντας τους πολίτες.
Τι ήταν η pax romana ;
Για 200 περίπου χρόνια επικράτησε ειρήνη στην αυτοκρατορία, χάρη στα παραπάνω μέτρα, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν αυτήν την περίοδο η γεωργία, η ναυτιλία, το εμπόριο, η βιοτεχνία και τα γράμματα.
Η άνοδος και η πτώση της ρωμαϊκής αυτοκτατορίας
Σημειώσεις του μαθήματος (κλικ)
Σχεδιάγραμμα του μαθήματος (κλικ)
Πώς η Μεσόγειος έγινε ρωμαϊκή πισίνα
Η καμέα του Οκταβιανού Αυγούστου
Η θέση του Ρωμαίου αυτοκράτορα
Ο Αύγουστος και το νέο πολίτευμα της Ρώμης
Portus, το αρχαίο λιμάνι της Ρώμης
Ιστορικές Πηγές
Πηγή 1
«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη»
Στα χρόνια ακμής του ρωμαϊκού κράτους κατασκευάστηκε ένα πυκνό δίκτυο δρόμων, που ένωνε την πρωτεύουσα με όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας, τις μεγάλες πόλεις και τα λιμάνια. Ένας από αυτούς ήταν η Εγνατία Οδός. Ξεκινούσε από το Δυρράχιο, περνούσε από τη Βέροια, την Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη και κατέληγε στο Βυζάντιο. Τους δρόμους αυτούς χρησιμοποιούσαν κυρίως ο στρατός, οι έμποροι και οι αγγελιοφόροι.
Πηγή 2
Οι αγγελιοφόροι - σκυταλοδρόμοι
Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες των Ρωμαίων ήταν πολύ καλά οργανωμένες. Σε κάθε μεγάλη οδό υπήρχαν σταθμοί με ξεκούραστα άλογα. Οι αγγελιοφόροι άλλαζαν τα κουρασμένα άλογά τους και συνέχιζαν το ταξίδι τους μέχρι να συναντήσουν τον επόμενο ταχυδρόμο, που τους περίμενε για να μεταφέρει την αλληλογραφία. Με μορφή σκυταλοδρομίας, οι έφιπποι αγγελιοφόροι μετέφεραν την κρατική αλληλογραφία, από και προς τη Ρώμη, σε χρόνο θαυμαστό για τα μέσα της εποχής.
Will Durant, Παγκόσμιος Ιστορία του Πολιτισμού