Γιατί πήραν μέτρα οι Ρωμαίοι κατά των υπόδουλων Ελλήνων ; Ποια μέτρα πήραν ;
Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα το 146 π.Χ.. Όπως όλοι οι κατακτητές φοβόντουσαν μήπως οι σκλαβωμένοι λαοί επαναστατήσουν. Για να το προλάβουν αυτό, πήραν προληπτικά μέτρα :
- Κατάργησαν τα δημοκρατικά πολιτεύματα.
- Κατάργησαν τις ελληνικές συμμαχίες πόλεων (Αιτωλική συμπολιτεία, Αχαϊκή Συμπολιτεία).
- Έδωσαν προνόμια στις πόλεις που συμμάχησαν μαζί τους, ενώ αντίθετα στις άλλες φέρθηκαν πολύ σκληρά.
Τι αντιμετώπισαν οι Έλληνες από τους Ρωμαίους ;
- Στρατολογούνταν υποχρεωτικά στις ρωμαϊκές λεγεώνες.
- Οι Έλληνες επειδή αισθάνονταν ανασφαλείς και φοβόντουσαν το ρωμαϊκό στρατό και τις λεηλασίες που έκανε στη γη τους, κατέφευγαν στις πόλεις, όπου όμως είχαν να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια.
- Κινδύνευαν να συλληφθούν από τους Ρωμαίους και να πουληθούν ως δούλοι ή να εργαστούν σε καταναγκαστικά έργα, όπως π.χ. την κατασκευή των ρωμαϊκών δρόμων, ή των στρατιωτικών φρουρίων.
Τι ήταν η τακτική του διαίρει και βασίλευε ;
Οι Ρωμαίοι εφάρμοσαν με επιτυχία στους σκλαβωμένους λαούς της αυτοκρατορίας τους την τακτική του "διαίρει και βασίλευε", δηλαδή προκαλούσαν τον διχασμό στους κατακτημένους λαούς, ώστε να μην μπορούν αυτοί να ενωθούν εναντίον τους.
Υπάρχει ένας μύθος του Αισώπου που λέει ότι οι βέργες στα χέρια του γεωργού είναι ευκολότερο να σπάσουν μία μία παρά ενωμένες. Αυτό έκαναν και οι Ρωμαίοι, με την πολιτική τους ενίσχυαν τη διχόνοια ανάμεσα στους κατακτημένους.
Στις πόλεις που τους υποδέχτηκαν φιλικά έδιναν προνόμια και τοποθετούσαν Έλληνα φιλορωμαίο διοικητή.
Στις πόλεις που τους πολέμησαν, αν δεν τις είχαν ισοπεδώσει και δεν είχαν πουλήσει τους κατοίκους τους ως δούλους, τις υποχρέωναν σε βαριά φορολογία ή συμμετοχή σε καταναγκαστικά έργα. Έτσι οι κάτοικοι των κατακτημένων περιοχών χωρίζονταν σε φιλορωμαίους και αντιπάλους και αντί να ενώνονται κατά του κατακτητή χωρίζονταν ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους.
Σχεδιάγραμμα του μαθήματος (κλικ)
Εργαλείο μετατροπής αιώνων και χρονολογιών
Μαθαίνω για τις εποχές και τις περιόδους της εληνικής ιστορίας
Ιστορικά ερωτήματα και πηγές - Η διαμόρφωση του ιστορικού ερωτήματος
Άποψη της Αρχαίας Ρώμης
Το παιχνίδι του κλεμμένου θησαυρού