Πληροφορίες για το κείμενο
Το κείμενο αναφέρεται στα πνευματικά παιχνίδια και συγκεκριμένα στο σκάκι. Μιλά για την ιστορία του, πώς δηλαδή δημιουργήθηκε και πόσο επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων.
Θυμόμαστε πώς γράφουμε περίληψη ενός κειμένου
- Διαβάζουμε καλά το κείμενο.
- Το χωρίζουμε σε παραγράφους.
- Σημειώνουμε λέξεις κλειδιά σε κάθε παράγραφο.
- Βάζουμε έναν τίτλο σε κάθε παράγραφο.
- Με βάση τις λέξεις κλειδιά κάνουμε προτάσεις που τις συνδυάζουμε με τους τίτλους ποου φτιάξαμε πριν.
- Ενώνουμε τις προτάσεις σε ενιαίο κείμενο και η περίληψη είναι έτοιμη.
Επίθετα σε -ος -ος -ο
Στα επίθετα αυτά, που συνήθως προέρχονται από την αρχαία ελληνική γλώσσα, το αρσενικό και το θηλυκό έχουν τον ίδιο τύπο π.χ. ο αριστούχος ή αριστούχος το αριστούχο και λέγονται τριγενή (επειδή έχουν τρία γένη) και δικατάληκτα (επειδή έχουν δυο μόνο διαφορετικές καταλήξεις στην ονομαστική του ενικού).
Επίθετα σε -ων -ουσα -ον
Τα επίθετα αυτά είναι τριγενή (επειδή έχουν τρία γένη) και τρικατάληκτα (επειδή έχουν τρεις διαφορετικές καταλήξεις στην ονομαστική του ενικού) προέρχονται από αρχαιοελληνικές μετοχές. Μπορούμε να δούμε πώς κλίνονται αυτά τα επίθετα ΕΔΩ. (κλικ)
Ενώ γενικά γι ατα επίθετα ισχύει ο κανόνας ότι "Ο τόνος των επιθέτων παραμένει στην ίδια συλλαβή και στον ενικό και στον πληθυντικό σε αντίθεση με τον τόνο των ουσιαστικών", σε κάποια όμως επίθετα όπως αυτά σε -ων, -ουσα, -ον που προέρχονται από την αρχαία ελληνική, στη γενική του ενικού και του πληθυντικού, ο τόνος κατεβαίνει.
Παρομοίωση Κυριολεξία και Μεταφορά
Παρομοίωση είναι το σχήμα του λόγου στο οποίο για να τονίσουμε μια ιδιότητα που έχει ένα πρόσωπο, ένα ζώο ή ένα πράγμα την παρομοιάζουμε με την αντίστοιχη ιδιότητα που έχει ένα άλλο πιο γνωστό πρόσωπο ή ζώο ή πράγμα. π.χ. οι στρατιώτες πολέμησαν σαν λιοντάρια : παρομοιάζουμε τη δύναμη και το θάρρος των στρατιωτών με την αντίστοιχη δύναμη και το θάρρος των λιονταριών.
Για την παρομοίωση συχνά χρησιμοποιούμε τις λέξεις σαν, ωσάν, σάμπως, λες και, μοιάζει με ή κάποιο από τα επιρρήματα όπως όπως, ως, καθώς.
Κυριολεξία είναι το σχήμα λόγου, όπου οι λέξεις έχουν ακριβώς την πραγματική τους σημασία.
Μεταφορά είναι το σχήμα λόγου, όπου δίνουμε σε μια λέξη μια σημασία τελείως διαφορετική από αυτήν που έχει στην πραγματικότητα. π.χ. λεπτό χαρτί -- λεπτός άνθρωπος (ως προς τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του, ευγενής), σκληρή πέτρα - σκληρή καρδιά κ.λπ.