Γιατί δέθηκαν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι Έλληνες με τη θάλασσα ;
Οι άνθρωποι επεδίωκαν να χτίζουν πόλεις κοντά στη θάλασσα, για να έχουν εύκολη πρόσβαση σ' αυτή, επειδή τους βοηθούσε στις μετακινήσεις τους, στη μεταφορά των προϊόντων τους αλλά και επειδή τους εξασφάλιζε πλούσια διατροφή σε ψάρια και θαλασσινά.
Γενικά στις παραθαλάσσιες περιοχές οι κάτοικοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες για εργασία και ποιότητα ζωής, καθώς το εμπόριο, η βιομηχανία και ο τουρισμός αναπτύσσονται ευκολότερα σ' αυτές.
Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα είναι στενά δεμένοι με τη θάλασσα. Στην αρχαιότητα έφτιαξαν αποικίες, όλες κοντά στη θάλασσα, οι οποίες αναπτύχθηκαν, κάποιες δε από αυτές υπάρχουν ως και σήμερα π.χ. Νεάπολη (Νάπολι), Μασσαλία κ.λπ.
Ποια είναι η σχέση των σημερινών Ελλήνων με τη θάλασσα ;
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ελληνικές παραθαλάσσιες πόλεις ;
Οι μεγαλύτερες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας είναι : Η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Καλαμάτα, ο Βόλος, η
Κόρινθος, η Καβάλα, τα Χανιά και η Χαλκίδα.
Όλες αυτές οι πόλεις είναι χτισμένες σε κόλπους, όπου μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν λιμάνια και συγκοινωνιακοί κόμβοι. Ακόμα το ήπιο κλίμα τους κάνει τη ζωή πιο εύκολη και προσελκύει κατοίκους από τα ηπειρωτικά. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού.
Τι είναι τα επίνεια ;
Πολλές ηπειρωτικές πόλεις από την αρχαιότητα ως και σήμερα αναζήτησαν μια στενή σχέση με παραθαλάσσιες πόλεις, για να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και να κάνουν εμπόριο. Οι πόλεις αυτές έγιναν τα επίνειά τους. Επίνεια λοιπόν είναι οι παραθαλάσσιες πόλεις, οι οποίες εξυπηρετούσαν τις ανάγκες μεγάλων πόλεων που βρίσκονταν στο εσωτερικό της χώρας.
Π.χ. ο Πειραιάς έγινε και είναι ακόμα και σήμερα επίνειο της Αθήνας.