Τι είναι ο χάρτης
Ο χάρτης είναι μια αναπαράσταση ενός μικρού ή μεγαλύτερου κομματιού της Γης.
Κάποιοι χάρτες έχουν περισσότερες λεπτομέρειες (βουνά, πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες, δρόμους κ.λπ.) και κάποιοι άλλοι λιγότερες.
Τι αναπαριστά ένας χάρτης ;
Ο χάρτης αναπαριστά την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τη φύση (σεισμοί, ηφαίστεια, βροχές, άνεμοι κ.λπ.), ή από τους ανθρώπους (χωριά, πόλεις, λιμάνια, γέφυρες, δρόμοι κ.λπ.). Για να πετύχει ένας χάρτης τη σωστή απεικόνιση μιας περιοχής, χρησιμοποιούνται ειδικά σύμβολα, ώστε να είναι κατανοητός απ’ όλους.
Έτσι, ο χάρτης είναι το «εργαλείο» που μας βοηθά να μελετήσουμε τη μορφή ενός τοπίου, να μελετήσουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει ή να ανταλλάξουμε πληροφορίες με άλλους ανθρώπους.
Οι αλλαγές στο τοπίο μιας περιοχής
Τα τοπία που υπάρχουν γύρω μας, καθώς περνούν τα χρόνια, αλλάζουν συνεχώς μορφή. Ένα μικρό βουνό μπορεί να εξαφανιστεί και στη θέση του να γίνει ένας μεγάλος δρόμος, τα νερά της βροχής ίσως δημιουργήσουν έναν μικρό χείμαρρο, ένας ισχυρός σεισμός πιθανόν να ανοίξει ρήγμα ή να καταστρέψει ένα ανθρώπινο έργο, ένα ηφαίστειο με τη λάβα του ίσως δημιουργήσει ένα μικρό νησί κ.ά. Όλες αυτές οι αλλαγές διαμορφώνουν την επιφάνεια της Γης και μπορούν να απεικονιστούν σε ένα χάρτη. Επομένως ο χάρτης είναι το «εργαλείο» που μας βοηθά να μελετήσουμε τη μορφή ενός τοπίου.
Αλλαγές από τη φύση και τον άνθρωπο
Οι χάρτες μέσα στον χρόνο
Ασκήσεις - Κουΐζ
Κι άλλα στοιχεία...
Γλωσσάρι
Ανθρωπογενή χαρακτηριστικά: τα ανθρώπινα δημιουργήματα που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον
Γενικός χάρτης: ο χάρτης που περιέχει βασικά γεωμορφολογικά και ανθρωπογενή στοιχεία
Γεωμορφολογικός χάρτης: ο χάρτης που παρουσιάζει τα βουνά, τις πεδιάδες, τους ποταμούς, τις λίμνες κ.λπ. μιας περιοχής
Θεματικός χάρτης: ο χάρτης που παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο θέμα
Πολιτικός χάρτης: ο χάρτης που παρουσιάζει στοιχεία από το ανθρωπογενές περιβάλλον
Αν θέλεις, διάβασε κι αυτό...
H ιστορία του χάρτη στην αρχαία Ελλάδα
Ο Μέγας Αλέξανδρος, ως καλός μαθητής του Αριστοτέλη, είχε φροντίσει κατά τις εκστρατείες του, οι επιστήμονες που είχε πάρει μαζί του να κάνουν ολόκληρη συλλογή από τυπογραφικές αποτυπώσεις, οι οποίες θα χρησίμευαν για τη σύνθεση ενός χάρτη της Ασίας.
Κατά το 300 π.Χ. ο φιλόσοφος Δικαίαρχος, μαθητής και αυτός του Αριστοτέλη, επιχείρησε να κάνει ένα χάρτη του γνωστού κόσμου. Yπολόγισε το ύψος μερικών βουνών και προσπάθησε να
μετρήσει την περιφέρεια της Γης.
Ο Ερατοσθένης επανέλαβε αυτό το σχέδιο, να κάνει δηλαδή έναν επιστημονικό χάρτη της γήινης σφαίρας, αλλά με μέσα και μέθοδο ανώτερα από του Δικαιάρχου. Συγκέντρωσε όλα τα «σημεία»
που είχαν αποκατασταθεί επιστημονικά σε γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος.