Οι αλλαγές στην επιφάνεια της Γης
Η Γη από τη στιγμή της δημιουργίας της, πριν από 4.600.000.000 έτη περίπου, μέχρι σήμερα συνεχώς αλλάζει. Οι αλλαγές στην επιφάνειά της οφείλονται σε δυνάμεις που επιδρούν στο εσωτερικό της (π.χ. ηφαίστεια και σεισμοί) και σε δυνάμεις που επιδρούν στην εξωτερική της επιφάνεια (π.χ. η δύναμη του νερού και του ανέμου).
Το εσωτερικό της Γης
Ας δούμε πώς είναι το εσωτερικό της Γης :
- Εξωτερικός Φλοιός : Είναι σαν μια λεπτή φλούδα πάνω στην οποία στέκονται τα βουνά και οι θάλασσες. Για να καταλάβουμε πόσο λεπτός είναι ο εξωτερικός φλοιός σε σχέση με τη Γη, θα τον παρομοιάζαμε με το πάχος της μπογιάς σε μια μπάλα ποδοσφαίρου.
- Μανδύας : Φτάνει σε πολύ μεγάλο βάθος και είναι το πιο μεγάλο κομμάτι του εσωτερικού της Γης.
- Εξωτερικός Μανδύας : Ένα μέρος του βρίσκεται σε ημίρρευστη κατάσταση και σε συνεχή αργή κίνηση. Το υλικό από το οποίο αποτελείται λέγεται μάγμα και είναι πολύ θερμό.
- Εσωτερικός Μανδύας : Είναι το κατώτερο μέρος του μανδύα έχει στερεά μορφή και αποτελείται από ορυκτά με μεγάλης πυκνότητας.
- Πυρήνας : Φτάνει μέχρι το κέντρο της Γης και αποτελείται από μέταλλα σε τεράστια πυκνότητα και πολύ υψηλή θερμοκρασία. Το εξωτερικό μέρος του πυρήνα είναι ρευστό ενώ το εσωτερικό του είναι στερεό και αποτελείται κυρίως από σίδηρο.
Πώς αλλάζει η μορφή της επιφάνειας της Γης ;
Κρήτη : Φαράγγι της Σαμαριάς | Ζάκυνθος : Οι μπλε Σπηλιές |
Η βροχή, το χιόνι, το νερό του ποταμού, η θάλασσα κατατρώγουν σιγά-σιγά το έδαφος και τα βράχια. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάβρωση και ειδικότερα, επειδή οφείλεται στο νερό, ονομάζεται υδάτινη διάβρωση. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της διάβρωσης αυτής, μικρά και μεγάλα κομμάτια αποσπώνται από την επιφάνεια της Γης και με τη δράση του ανέμου μεταφέρονται μακριά, αλλάζοντας και εκεί τη μορφή της επιφάνειάς της. Οι αλλαγές που προκαλεί ο άνεμος στην επιφάνεια της Γης αποτελούν την αιολική διάβρωση.
Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης προκαλούν και οι ποταμοί, οι οποίοι, καθώς κινούνται προς τις εκβολές τους, μεταφέρουν χώματα από διάφορα πετρώματα και πολλά άλλα υλικά (αποτέλεσμα διάβρωσης), τα οποία κάνουν το έδαφος εύφορο. Το έδαφος αυτό ονομάζεται προσχωσιγενές. Τα προσχωσιγενή είναι γόνιμα για τις καλλιέργειες.
Καμένο δάσος | Καταστροφή μαρμάρινου αγάλματος από την όξινη βροχή |
Το ελληνικό τόξο
Πώς προκαλεί διάβρωση ο άνθρωπος ;
Κι ενώ όλα τα παραπάνω οφείλονται στη Φύση, ο άνθρωπος έχει σημαντικό μερίδιο στην ευθύνη γiα τις αλλαγές στην επιφάνεια της Γης, όπως π.χ. η καταστροφή των δασών (πυρκαγιές, ανεξέλεγκτη υλοτομία) και η υπερβόσκηση. Με τις πυρκαγιές που οφείλονται είτε σε απροσεξία είτε σε εμπρησμό καταστρέφονται τα δάση και καθώς δεν υπάρχουν δέντρα να απορροφήσουν τα νερά της βροχής, αυτά σχηματίζουν χειμάρρους που παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους, προκαλώντας πλημμύρες και διάβρωση του εδάφους. Ανάλογα αποτελέσματα προκαλεί και η υπερβόσκηση.
Στην εικόνα βλέπουμε πώς καταστράφηκε ένα μαρμάρινο άγαλμα από την όξινη βροχή. Η όξινη βροχή είναι το υγρό που δημιουργείται από την ένωση του νερού της βροχής και των υδρατμών της ατμόσφαιρας με τα διοξείδια του άνθρακα, του θείου και του αζώτου που ελευθερώνονται από την καύση πετρελαίου, βενζίνης, φυσικού αερίου στα εργοστάσια, στα αυτοκίνητα αλλά και στους καυστήρες των κτιρίων.
Κι άλλα στοιχεία
Γλωσσάρι
Διάβρωση : το φαινόμενο της μείωσης των επιφανειακών πετρωμάτων από φυσικά αίτια
Αιολική διάβρωση : η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο
Όξινη βροχή : βροχή που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα οξέα, τα οποία βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε αέρια μορφή
Προσχωσιγενές έδαφος : έδαφος που σχηματίζεται από τη μεταφορά χωμάτων και άλλων υλικών, η οποία γίνεται από το νερό των ποταμών
Yδάτινη διάβρωση : η διάβρωση που οφείλεται στο νερό
Yλοτομία : η κοπή των δέντρων στο δάσος
Αν θέλεις, διάβασε κι αυτό...
Τα χιλιάδες διάσπαρτα κομμάτια γης ποικίλων μεγεθών και σχημάτων, αλλού σε συμπλέγματα και αλλού μοναχικά, είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων γεωλογικών αναταραχών της Αιγηίδας. Βίαιες αναταράξεις του φλοιού της γης διαμόρφωσαν ένα πολύπλοκο τοπίο με τμήματα ξηράς, που άλλοτε βυθίζονται απότομα στη θάλασσα και άλλοτε σμίγουν ήπια μαζί της. Ηφαιστειογενή νησιά με παράδοξα σχήματα, μεταλλικές πηγές, γεωθερμικά φαινόμενα και απολιθωμένες μορφές ζωής, νησιά από ασβεστόλιθο, που διαβρώνεται δημιουργώντας σπηλιές, φαράγγια, χαράδρες και υψίπεδα, συνθέτουν το εξαιρετικά ποικίλο τοπίο των νησιών του Αιγαίου.
Y.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Ταξίδια με το Google Earth
Video
Εκτύπωση χαρτών