Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech
 eksofyllo bm 1  simeioseis  eksofyllo TE 1

 

to spiti mou

Μέτρο και Ομοιοκαταληξία

Μέτρο και Ομοιοκαταληξία

 

Εξετάζουμε όλα τα παραπάνω στο ποίημα του Κωστή Παλαμά :

Έξι τετράστιχα με εννέα συλλαβές το καθένα (εννεασύλλαβος στίχος) εκτός από τον τελευταίο στίχο κάθε στροφής που είναι επτασύλλαβος.

Συχνά, όταν μια λέξη τελειώνει σε φωνήεν και η άλλη αρχίζει από φωνήεν, οι δυο συλλαβές προφέρονται ως μία. Αυτό το φαινόμενο είναι η συνίζηση. Π.χ. πάντα, η γωνιά του θα καπνίζει : το -α της δεύτερης συλλαβής προφέρεται μαζί με το -η που ακολουθεί.

Υπάρχει ομοιοκαταληξία, όχι όμως σ' όλους τους στίχους αλλά μόνο στο δεύτερο και τέταρτο κάθε στροφής.

Το μέτρο του ποιήματος είναι ιαμβικό, γιατί έχει τον τύπο: - - δηλαδή: υ - , υ - , υ - . Αυ­τό σημαίνει ότι αν χωρίσουμε τον καθένα στίχο σε δισύλλαβα τμήματα, στα περισσότερα απ' αυ­τά ο τόνος πέφτει στη δεύτερη συλλαβή. 

Παράδειγμα ο στίχος: Ε - κεί - το - σπί - τι - μου - θα - χτί - σω. Από τα εννέα αυτά δισύλλαβα τμήματα, που χωρίσαμε τον στίχο, στα τρία απ' αυτά ο τόνος βρίσκεται στη δεύτερη συλλαβή και σε κανένα τμήμα στην πρώτη. Αρα, νικάει ο τόνος στη δεύτερη συλλαβή κι έτσι θεωρούμε ότι ο μετρικός τόνος πέφτει, γενικά, στη δεύτερη συλλαβή σε όλα τα δισύλλαβα τμήματα. Γι' αυτό αν θέλουμε να διαβάσουμε τον παραπάνω στίχο με μέτρο, θα πρέπει να τον τονίσουμε έτσι: Εκεί - το σπί - τι μού - θα χτί - σω.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το μέτρο που θα βρούμε να έχει ένας στίχος του ποιήματος, είναι το μέτρο για όλο το ποίημα. Συνήθως ένας ποιητής δεν ανακατεύει ποτέ το μέτρο σ' ένα ποίημά του.

 

 Roilos georgios poets parnassos literary clubΓιώργος Ροϊλός : Οι ποιητές της γενιάς του 1880 - Προβελέγγιος, Σουρής, Παλαμάς, Πολέμης, Δροσίνης, Στρατήγης

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech