Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

ekswfyllo istorias Istoria TE ti tha mathoume 03 15 simeioseis

 

{slider title="Η κατασκευή της Αγίας Σοφίας " open="false"}

Μετά τη στάση του "ΝΙΚΑ" ο Ιουστινιανός αποφάσισε να ξανακτίσει την κατεστραμμένη πρωτεύουσα. Το πιο σπουδαίο έργο του ήταν η Αγία Σοφία που χτίστηκε στη θέση των δύο προηγούμενων ναών με το ίδιο όνομα που είχαν κτιστεί από τον Κωνσταντίνο (ολοκληρώθηκε επί Κωνστάντιου Β) και τον Θεοδόσιο Β΄. Ο πρώτος κάηκε από πυρκαϊά το 404 μ.Χ., ενώ ο δεύτερος κατά τη στάση του Νίκα.

{slider title="Ποιοι σχεδίασαν και έκτισαν την Αγία Σοφία ;" class="success"}

Ο Ιουστινιανός ανέθεσε το κτίσιμο του ναού στους αρχιτέκτονες Ανθέμιο από τις Τράλλεις (Αϊδίνι) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Επειδή ο αυτοκράτορας ήθελε ο νέος ναός να μην ανήκει μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά σε όλη την αυτοκρατορία ζήτησε υλικά από κάθε περιοχή, που θα ήθελε να συμμετάσχει στην ανοικοδόμησή του, η οποία κράτησε 5 χρόνια. Εγκαινιάστηκε το 537 μ.Χ. και συνδέθηκε με τη μοίρα της Κωνσταντινούπολης.

Στο προαύλιο του ναού λέγεται πως υπήρχε κρήνη, στην οποία ήταν γραμμένη η φράση "ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ", (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν = ξέπλυνε δηλαδή τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου). Η φράση αυτή, αν διαβαστεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις.

Είκοσι χρόνια μετά τα πρώτα εγκαίνια, εξαιτίας των σεισμών του 557, ο τεράστιος τρούλος γκρεμίστηκε, έπεσε και συνέτριψε την αψίδα που ήταν μπροστά στον άμβωνα, τον ίδιο τον άμβωνα, το κιβώριο και την Αγία Τράπεζα. O ανιψιός του Ισιδώρου, ο Ισίδωρος ο νεότερος, ανέλαβε και έκτισε το νέο θόλο που υπάρχει μέχρι σήμερα.

agia Sophia katopsiΚάτοψη της Αγίας Σοφίας AgiaSofiaΗ Αγία Σοφία όπως είναι σήμερα

{slider title="Ο ρυθμός της Αγίας Σοφίας" class="warning"}

Ο νέος ναός ήταν θαύμα αρχιτεκτονικής και ένα από τα σπουδαιότερα οικοδομήματα ακόμα και σήμερα. Ο ίδιος ο Ιουστινιανός, όταν αντίκρισε την Αγία Σοφία φώναξε "Νενίκηκά σε Σολομών", δηλαδή σε νίκησα Σολομώντα. Οι δύο αρχιτέκτονες, για να πρωτοτυπήσουν, συνδύασαν τον ρυθμό της ορθογώνιας βασιλικής, με τον οποίο είχαν χτιστεί οι πρώτοι χριστιανικοί ναοί, και του περίκεντρου ναού με τρούλο. Έτσι γεννήθηκε το σχέδιο της Αγίας Σοφίας και ο νέος ρυθμός, η βασιλική με τρούλο. Ο ρυθμός αυτός επηρέασε την αρχιτεκτονική των ναών τόσο, ώστε ακόμη και στις μέρες μας πολλοί ναοί να κτίζονται με αυτό το σχέδιο.

ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
vasiliki   vasiliki stavroeidis1   vasiliki stavroeidis
Βασιλική   Σταυροειδής Βασιλική  

Σταυροειδής Βασιλική

με τρούλο

 

{/sliders}

 

psifidwto1   psifidwto2   psifidwto3

«Ένθρονος Χριστός» με τους αυτοκράτορες Κωνσταντίνο Θ΄ το Μονομάχο (1042-1055) και Ζωή (1028-1055) να προσφέρουν δώρα

 

Η Παναγία ανάμεσα στον Ιωάννη Β΄Κομνηνό και την αυτοκράτειρα Ειρήνη

 

 Η αυτοκράτειρα Ειρήνη (λεπτομέρεια από το διπλανό ψηφιδωτό)

psifidwto4a   psifidwto6   psifidwto5

α) «Ένθρονος Θεοτόκος»  κρατά αγκαλιά τον Χριστό, και οιαυτοκράτορες Ιουστινιανός και Μέγας Κωνσταντίνος αριστερά και δεξιά να της προσφέρουν ο ένας το ναό και ο άλλος την Πόλη.

 

β) «Ένθρονος Χριστός» να προσκυνείται από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄(886-912). Αριστερά, η Παναγία Θεοτόκος και δεξιά ο αρχάγγελος Γαβριήλ.

 

 

Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ Κομνηνός

psifidwto7   psifidwto8   psifidwto9
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος   Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος   Ο Ιησούς Χριστός

 

 

Σχεδιάγραμμα μαθήματος (κλικ)

paixnidia quiz

 

Αγία Σοφία - Εικονική περιήγηση

Όψεις της Αγίας Σοφίας

Ψηφιδωτό του νάρθηκα της Αγίας Σοφίας

Ο έφιππος ανδριάντας του Ιουστινιανού

 

03 15 test image

 

Ιστορικές Πηγές

istoria

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech