Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

ekswfyllo istorias Istoria TE ti tha mathoume 02 11 simeioseis

 

{slider title="Η πόλη γενικά" open="false" class="primary"}

Η Κωνσταντινούπολη ήταν χτισμένη στις πλαγιές επτά λόφων, γι' αυτό πολλοί την έλεγαν και «Επτάλοφη». Όλα σχεδόν τα σπίτια της έβλεπαν στις θάλασσες του Βοσπόρου, της Προποντίδας και του Κεράτιου κόλπου, που την περιέβαλλαν.

{slider title="Πού συναντιόντουσαν οι κάτοικοι ;" class="info"}

Οι Βυζαντινοί συναντιόνταν στις πλατείες και τις αγορές της Πόλης. Η μεγαλύτερη απ' αυτές έφερε το όνομα του ιδρυτή της, Αγορά του Κωνσταντίνου και ήταν στο μέσο της Μέσης λεωφό­ρου, που διέσχιζε την Πόλη. Κοντά της ήταν οι αγορές των αυτοκρατό­ρων Θεοδόσιου και Αρκάδιου κα­θώς και άλλες μικρότερες.

Δεξιά κι αριστερά της Μέσης λε­ωφόρου υπήρχαν τοξωτές στοές και εκατοντάδες καταστήματα, από τα οποία οι Βυζαντινοί αγόραζαν ό,τι επιθυμούσαν. Εδώ είχαν τα σπίτια τους και οι πιο εύπορες οικογένειες.

ktiria poli forum c   forum t
Κτήρια της Κωνσταντινούπολης  Η Αγορά του Κωνσταντίνου   Η Αγορά του Θεοδοσίου

{slider title="Υπαίθριες Αγορές" class="success"}

Εκτός από τις σταθερές αγορές υπήρχαν και οι υπαίθριες. Αυτές λειτουργούσαν στο κέντρο και στις λαϊκές συνοικίες της Πόλης, ορισμέ­νες ημέρες της εβδομάδας. Εκεί πουλούσαν τα προϊόντα τους πολ­λοί παραγωγοί και βιοτέχνες σε κα­λύτερες τιμές. Γι' αυτό τις επισκε­πτόταν πολύς κόσμος. Σ' αυτές σύ­χναζαν και πλανόδιοι διασκεδα­στές.

Την επίβλεψη της αγοράς είχε ο Έπαρχος της Πόλης, ο οποίος ενημερωνόταν τακτικά για την επάρκεια και την ποιότητα των αγαθών αλλά και τις τιμές τους. Ιδιαίτερη προσοχή έδειχνε για τα είδη πρώτης ανάγκης.

{/sliders}

 

paixnidia quiz

 2 11 test image

 

Ιστορικές Πηγές

istoria

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech