Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

geografia eksofyllo 01 01 ti tha mathoume simeioseis ergasion eksofyllo

polyxartis tis elladas

 

 {slider title="Οι αλλαγές στην επιφάνεια της Γης" open="false"}

Η Γη από τη στιγμή της δημιουργίας της, πριν από 4.600.000.000 έτη περίπου, μέχρι σήμερα συνεχώς αλλάζει. Οι αλλαγές στην επιφάνειά της οφείλονται σε δυνάμεις που  επιδρούν στο εσωτερικό της (π.χ. ηφαίστεια και σεισμοί) και σε δυνάμεις που επιδρούν στην εξωτερική της επιφάνεια (π.χ.η δύναμη του νερού και του ανέμου).

 gennisi ton ipeiron

{slider title="Το εσωτερικό της Γης" class="blue"}

Ας δούμε πώς είναι το εσωτερικό της Γης :

  • Εξωτερικός Φλοιός : Είναι σαν μια λεπτή φλούδα πάνω στην οποία στέκονται τα βουνά και οι θάλασσες. Για να καταλάβουμε πόσο λεπτός είναι ο εξωτερικός φλοιός σε σχέση με τη Γη, θα τον παρομοιάζαμε με το πάχος της μπογιάς σε μια μπάλα ποδοσφαίρου.
  • Μανδύας : Φτάνει σε πολύ μεγάλο βάθος και είναι το πιο μεγάλο κομμάτι του εσωτερικού της Γης.
    • Εξωτερικός Μανδύας : Ένα μέρος του βρίσκεται σε ημίρευστη κατάσταση και σε συνεχή αργή κίνηση. Το υλικό από το οποίο αποτελείται λέγεται μάγμα και είναι πολύ θερμό.
    • Εσωτερικός Μαδύας : Είναι το κατώτερο μέρος του μανδύα έχει στερεά μορφή και αποτελείται από ορυκτά με μεγάλης πυκνότητας.
  • Πυρήνας : Φτάνει μέχρι το κέντρο της Γης και αποτελείται από μέταλλα σε τεράστια πυκνότητα και πολύ υψηλή θερμοκρασία. Το εξωτερικό μέρος του πυρήνα είναι ρευστό ενώ το εσωτερικό του είναι στερεό και αποτελείται κυρίως από σίδηρο.

 

{slider title="Πώς αλλάζει η μορφή της επιφάνειας της Γης ;" class="green"}

 faraggi samarias  zakynthos mple spilies
Κρήτη : Φαράγγι της Σαμαριάς Ζάκυνθος : Οι μπλε Σπηλιές

 

 Η βροχή, το χιόνι, το νερό του ποταμού, η θάλασσα κατατρώγουν σιγά-σιγά το έδαφος και τα βράχια. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάβρωση και ειδικότερα, επειδή οφείλεται στο νερό, ονομάζεται υδάτινη διάβρωση. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της διάβρωσης αυτής, μικρά και μεγάλα κομμάτια αποσπώνται από την επιφάνεια της Γης και με τη δράση του ανέμου μεταφέρονται μακριά, αλλάζοντας και εκεί τη μορφή της επιφάνειάς της. Οι αλλαγές που προκαλεί ο άνεμος στην επιφάνεια της Γης αποτελούν την αιολική διάβρωση.

Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης προκαλούν και οι ποταμοί, οι οποίοι, καθώς κινούνται προς τις εκβολές τους, μεταφέρουν χώματα από διάφορα πετρώματα και πολλά άλλα υλικά (αποτέλεσμα διάβρωσης), τα οποία κάνουν το έδαφος εύφορο. Το έδαφος αυτό ονομάζεται προσχωσιγενές. Τα προσχωσιγενή είναι γόνιμα για τις καλλιέργειες.

kameno dasos  5230984 orig
Καμένο δάσος Καταστροφή μαρμάρινου αγάλματος από την όξινη βροχή

 

allages stin epifaneia tis gis 

{slider title="Το ελληνικό τόξο" class="orange"} 

to elliniko toxo

{slider title="Πώς προκαλεί διάβρωση ο άνθρωπος ;" class="red"} 

Κι ενώ όλα τα παραάνω οφείλονται στη Φύση, ο άνθρωπος έχει σημαντικό μερίδιο στην ευθύνη γiα τις αλλαγές στην επιφάνεια της Γης, όπως π.χ. η καταστροφή των δασών (πυρκαγιές, ανεξέλεγκτη υλοτομία) και η υπερβόσκηση. Με τις πυρκαγιές που οφείλονται είτε σε απροσεξία είτε σε εμπρησμό καταστρέφονται τα δάση και καθώς δεν υπάρχουν δέντρα να απορροφήσουν τα νερά της βροχής, αυτά σχηματίζουν χειμάρρους που παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους, προκαλώντας πλημμύρες και διάβρωση του εδάφους. Ανάλογα αποτελέσματα προκαλεί και η υπερβόσκηση.

Στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε πώς καταστράφηκε ένα μαρμάρινο άγαλμα από την όξινη βροχή. Η όξινη βροχή είναι το υγρό που δημιουργείται από την ένωση του νερού της βροχής και των υδρατμών της ατμόσφαιρας με τα διοξείδια του άνθρακα, του θείου και του αζώτου που ελευθερώνονται από την καύση πετρελαίου, βενζίνης, φυσικού αερίου στα εργοστάσια, στα αυτοκίνητα αλλά και στους καυστήρες των κτιρίων.

oxini vrohi

 

{/sliders}

 

Κι άλλα στοιχεία

puzzle small

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech