Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

geografia eksofyllo

02 23 Ti tha mathoume

simeioseis ergasion eksofyllo

 

 polyxartis tis elladas

 

{slider Τι λέμε χλωρίδα και τι πανίδα ενός τόπου ;}

Ποια είναι η διαφορά της χλωρίδας από τη βλάστηση μιας περιοχής ;

Έχουμε μάθει ότι χλωρίδα μιας περιοχής λέμε το σύνολο των φυτικών οργανισμών που ζουν σε μια περιοχή. Μια περιοχή έχει πλούσια χλωρίδα, αν αναπτύσσονται σ΄αυτήν πολλά διαφορετικά είδη φυτών.

Βλάστηση μιας περιοχής λέμε την ποσότητα των φυτών της περιοχής αυτής. Αν η περιοχή έχει πολλά φυτά λέμε ότι έχει πλούσια βλάστηση, ενώ αν στην περιοχή αναπτύσσονται λίγα μόνο φυτά, λέμε ότι η βλάστηση είναι φτωχή.

plousia     araii
Πλούσια βλάστηση     Φτωχή βλάστηση

Μια περιοχή δηλαδή, μπορεί να έχει πλούσια χλωρίδα, αλλά φτωχή βλάστηση, όταν υπάρχουν πολλά διαφορετικά φυτά, αλλά ο πληθυσμός τους είναι μικρός. Π.χ. Σε ένα λιβάδι συναντούμε πολλά διαφορετικά φυτά (=πλούσια χλωρίδα), ο πληθυσμός τους όμως είναι μικρός (=φτωχή βλάστηση).

Αντίθετα, μια περιοχή με φτωχή χλωρίδα (=λίγα είδη φυτών) μπορεί να έχει πλούσια βλάστηση, αν στην περιοχή αναπτύσσονται πάρα πολλά από τα λίγα διαφορετικά φυτά της. Π.χ. σε ένα αμπέλι υπάρχουν πάρα πολλά κλήματα (= πλούσια βλάστηση), αλλά λίγα είδη (= φτωχή χλωρίδα) άλλων φυτών φυτά εκτός από το κλήμα.

 

{slider title="Πώς επηρεάζει το ανάγλυφο της Ελλάδας στη χλωρίδα και στη βλάστηση ;" class="blue"}

Το πλούσιο ανάγλυφο (όρη, βουνά, πεδιάδες, κοιλάδες) της Ελλάδας βοηθάει στην ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών φυτών. Ταυτόχρονα όμως επειδή κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (υψόμετρο, θερμοκρασία, βροχοπτώσεις) η βλάστησή της είναι ιδιαίτερη.

pinakas vlastisis

 

{slider title="Ποιες είναι οι ζώνες βλάστησης της Ελλάδας ;" class="green"}

{slider-ex Η μεσογειακή ζώνη βλάστησης (μακία)}

mesogeiaki

Η ζώνη αυτή εκτείνεται κατά μήκος των ακτών της Ελλάδας και στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν φρύγανα (αγκαθωτοί ημίθαμνοι), θυμάρι, χαλέπι, πουρνάρια κ.λπ. και το υψόμετρο φθάνει περίπου μέχρι 600 μ.

Μεσογειακή ζώνη βλάστησης

 

 

{slider-ex Παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης}

paramesogeiaki

Ως συνέχεια της προηγούμενης ζώνης συναντάμε την παραμεσογειακή ζώνη, στην οποία κυριαρχούν τα φυλλοβόλα πλατύφυλλα δάση. Η ζώνη αυτή εκτείνεται στις περιοχές που έχουν υψόμετρο από 600 μ έως 1200 μ.

 

 Παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης

 

{slider-ex  Ζώνη ψυχρόβιων κωνοφόρων}

psyxrovia

Η ζώνη αυτή βρίσκεται στα υψηλά όρη της Βόρειας Ελλάδας σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 800 μ. και αποτελείται από ψυχρόβια κωνοφόρα δέντρα. Εδώ συναντάμε δάση της δασικής πεύκης, της ερυθρελάτης και της λευκής ελάτης.

 

 Ζώνη ψυχρόβιων κωνοφόρων

 

{slider-ex  Ζώνη δασών οξυάς - ελάτης και κωνοφόρων (ορεινή, υπαλπική)

oreini

Η ζώνη αυτή εκτείνεται στις ορεινές περιοχές τις Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, καθώς και της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Σ' αυτήν συναντάμε κυρίως την καστανιά, την ελάτη και την οξιά, οι οποίες σχηματίζουν μικτά ή απλά δάση. Το υψόμετρο εδώ ανέρχεται έως 1.700 – 1.800 μ.

 

 Ζώνη δασών οξυάς - ελάτης και κωνοφόρων (ορεινή, υπαλπική)

 

{slider-ex  Ζώνη υψηλών ορέων (αλπική)

alpiki

Τη συναντάμε στα υψηλά όρη της χώρας μας και σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.900 μ.. Αποτελείται από ποώδη κυρίως βλάστηση, με διάσπαρτους μικρούς θάμνους, όπως η ξεραγκαθιά και πολλά είδη από πανέμορφα αγριολούλουδα.

 

 Ζώνη υψηλών ορέων (αλπική)

 

{/sliders-ex}

{/sliders}

 

Κι άλλα στοιχεία

puzzle small

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech