Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech
 geografia eksofyllo

01 01 ti tha mathoume

simeioseis

 

{slider Γιατί υπάρχουν διαφορετικά είδη χαρτών}

Όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή την ανάγκη να ψάξουμε κάτι σ' έναν χάρτη. Καθένας από εμάς όμως δεν ψάχνει το ίδιο με τον άλλον. 

Yπάρχουν χάρτες που είναι βασικοί για κάθε τόπο, αφού μας δίνουν πληροφορίες για τη μορφή του εδάφους και για τα έργα των ανθρώπων πάνω σε αυτό. Οι χάρτες αυτοί ονομάζονται γενικοί.

Yπάρχουν επίσης και χάρτες που αναφέρονται σε ένα χαρακτηριστικό θέμα, που μπορεί να ενδιαφέρει μόνο ορισμένους ανθρώπους. Διαφορετικοί χάρτες ενδιαφέρουν ένα ναυτικό, έναν πεζοπόρο, έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί το μετρό ή τις αστικές συγκοινωνίες ή κάποιον που θέλει να μάθει τις μεταβολές της θερμοκρασίας σε έναν τόπο. Οι χάρτες αυτοί ονομάζονται θεματικοί .

{slider title="Παράδειγμα γενικού και θεματικού χάρτη" class="blue"}

xartesΟι διπλανοί χάρτες απεικονίζουν την Ελλάδα, αλλά ο καθένας μάς δίνει διαφορετικές πληροφορίες για τη χώρα μας. Οι δύο πρώτοι χάρτες της εικόνας είναι γενικοί χάρτες, ενώ ο τρίτος θεματικός.

Ο πρώτος χάρτης παρουσιάζει βασικά στοιχεία για τη χώρα μας, όπως βουνά, νησιά, ποτάμια κ.ά. και ονομάζεται γεωμορφολογικός χάρτης. Ο δεύτερος χάρτης δίνει μεγαλύτερη σημασία στα ανθρωπογενή χαρακτηριστικά, όπως οι πόλεις, τα λιμάνια, οι δρόμοι κ.ά. και ονομάζεται πολιτικός χάρτης.

Ο τρίτος χάρτης, ο οποίος παρουσιάζει τα κύρια προϊόντα που καλλιεργούνται στη χώρα μας, είναι ένας θεματικός χάρτης και ονομάζεται χάρτης παραγωγής προϊόντων.

 

{slider title="Αστικοί - Παραγωγικοί - Ιστορικοί Χάρτες"  class="green"}

astikosΑστικοί Χάρτες : Δίνουν πληροφορίες για μια πόλη, τους δρόμους, τις πλατείες, τα οικοδομικά τετράγωνα και γενικά τα αξιοθέατά της

 

 

paragwgikosΠαραγωγικοί Χάρτες : Δίνουν πληροφορίες για την οικονομία μιας περιοχής και τα προϊόντα που παράγονται σ' αυτήν.

 

 

{slider title="Ιστορικοί - Θρησκευτικοί  Χάρτες" class="orange"}

istorikosΙστορικοί Χάρτες : Δίνουν πληροφορίες για αρχαιολογικές περιοχές και μνημεία.

 

 

thriskeytikosΘρησκευτικοί Χάρτες : Συνήθως δίνουν πληροφορίες για την περιοχή, όπου έζησε και έδρασε ο Ιησούς Χριστός και τις περιοχές που επισκέφθηκαν οι Απόστολοι.

 

 

{slider title="Ναυτικοί - Κλιματικοί Χάρτες" class="red"}

naytikosΝαυτικοί Χάρτες : Όπως λέει και το όνομά τους δίνουν πληροφορίες για τις θαλάσσιες οδούς, τα βάθη της θάλασσας, την παρουσία υφάλων κ.λπ.

 

 

 

klimatikos

Κλιματικοί Χάρτες : Δίνουν πληροφορίες για το κλίμα μιας περιοχής.

 

 

{slider title="Οδικοί - Ορειβατικοί Χάρτες" class="blue"}

odikos

Οδικοί Χάρτες : Δίνουν πληροφορίες για το οδικό δίκτυο (εθνικές και επαρχιακοί οδοί) μιας χώρας.

 

 

oreivatikosΟρειβατικοί Χάρτες : Δίνουν πληροφορίες για τα μονοπάτια μιας περιοχής, τα καταφύγια που υπάρχουν στα βουνά κ.λπ.

 

{/sliders}

01 02 Apantiseis 01 02 test image

 

Ασκήσεις - Κουΐζ

paixnidia quiz

 

Κι άλλα στοιχεία...

puzzle small

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech