Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

 

eksofyllo vivliou eksofyllo ergasion 4 3 to tajidi tis trofis synexizetai
simeioseis

 

{slider title="Πώς συνεχίζεται το ταξίδι της τροφής ;" open="false"}

371397 poreia pept

Είδαμε στο προηγούμενο μάθημα ότι το ταξίδι της τροφής ξεκινάει από το στόμα.

1, 2 Η τροφή κόβεται ή σχίζεται από τα δόντια και μπαίνει στη στοματική κοιλότητα.

3. Οι σιελογόνοι αδένες εκκρίνουν σάλιο στη στοματική κοιλότητα. Το σάλιο διασπά τα συστατικά των τροφών και ιδιαίτερα το άμυλο, μαλακώνει τις στερεές τροφές ώστε να γίνουν με τη βοήθεια της γλώσσας μικρά μπαλάκια κι έτσι διευκολύνει το ταξίδι της τροφής στο στομάχι.

4. Με τη συστολή των μυών του οισοφάγου οι «μαλακές» μπαλίτσες τροφής προωθούνται στο στομάχι.

5. Το γεμάτο στομάχι πραγματοποιεί περισταλτικές κινήσεις, που αναμιγνύουν την τροφή με τα γαστρικά υγρά (ένζυμα, υδροχλωρικό οξύ), που διαλύουν τις πρωτεΐνες. Η τροφή γίνεται ένα παχύρρευστο υγρό και κατευθύνεται προς το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου που λέγεται δωδεκαδάκτυλο.

6. Το συκώτι παράγεται τη χολή (διαλύει τα λίπη), που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και εκκρίνεται στο δωδεκαδάκτυλο. Το πάγκρεας παράγει χημικές ουσίες που εκκρίνονται στο δωδεκαδάκτυλο και είναι απαραίτητες για τη διάσπαση υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

7. Με τα εντερικά υγρά το παχύρευστο υγρό διασπάται ακόμη περισσότερο. Τα χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία περνάνε στο αίμα από τις εντερικές λάχνες.

8. Οι αχώνευτες και περιττές ουσίες γίνονται παχύρρευστες, περνούν μέσα από το παχύ έντερο και αποβάλλονται.

 

{slider title="Τι είναι η γεύση ;" class="blue"}

Η γεύση είναι μία από τις πέντε αισθήσεις (οι άλλες τέσσερις είναι η όραση, η ακοή, η όσφρηση και η αφή). Με τη γεύση μπορούμε να ξεχωρίσουμε το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό. Τελευταία οι επιστήμονες προσθέτουν στις αισθήσεις της γεύσης το πικάντικο και το λιπαρό.

{slider title="Πώς αναγνωρίζεται η γεύση ;" class="green"}

Tpik 20130615 TongueMap

Το όργανο με το οποίο αισθανόμαστε τη γεύση είναι η γλώσσα. Πάνω στη γλώσσα υπάρχουν μικρά εξογκώματα, οι «θηλές», που περιέχουν τους γευστικούς κάλυκες. Αυτά τα μικρά οργανίδια ανιχνεύουν τη γεύση και στέλνουν το αντίστοιχο ερέθισμα στον εγκέφαλο. Περίπου 10.000 γευστικοί κάλυκες που βρίσκονται στη γλώσσα μάς βοηθούν να αναγνωρίζουμε τις τέσσερις βασικές γεύσεις: γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό. Οι γεύσεις αυτές ανιχνεύονται σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της γλώσσας. Στο μπροστινό μέρος ανιχνεύεται κυρίως το γλυκό. Στα δύο πλάγια το αλμυρό, πιο πίσω το ξινό και στο πίσω μέρος της γλώσσας το πικρό.

{/sliders}

 

paixnidia quiz 

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ

04 03 test image

 

 

 

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech