Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

eksofyllo vivliou eksofyllo ergasion 3_4_i_energeia_ypovathmizetai.jpg simeioseis

 

 

{slider title="Μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλη την ενέργεια που έχουμε στη διάθεσή μας ;" open="false" class="red"}

Σε μια μηχανή αυτοκινήτου η χημική ενέργεια του πετρελαίου ή της βενζίνης μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, η οποία όμως δεν αξιοποιείται όλη για την κίνηση του αυτοκινήτου, αλλά ένα μέρος της ζεσταίνει τα τοιχώματα και τα εξαρτήματά της, το αμάξωμα στην περιοχή της μηχανής, ακόμα και τα ελαστικά του αυτοκινήτου.

Ο σκίουρος στην εικόνα του τετραδίου εργασιών παίρνει χημική ενέργεια από το φιστίκι. Ένα μέρος αυτής της χημικής ενέργειας παραμένει στην ίδια μορφή, ενώ ένα άλλο μέρος θα μετατραπεί σε κινητική και θερμική.

Το ίδιο θα παρατηρήσουμε και στη φτερωτή ενός ανεμόμυλου ή μιας ανεμογεννήτριας. Ένα μέρος της αιολικής ενέργειας δε θα μετατραπεί σε κινητική, όπως θα περιμέναμε, αλλά μετατρέπεται σε θερμική, καθώς ζεσταίνονται από την κίνηση της φτερωτής τα εξαρτήματα του μηχανισμού κίνησης.

video cameraΤο δυναμό του ποδηλάτου

 

Το ίδιο θα παρατηρήσουμε αν κινήσουμε τα πηδάλια ενός ποδηλάτου για να λειτουργήσει το δυναμό. Δε θα μετατραπεί όλη η κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική, αλλά ένα μέρος της θα μετατραπεί σε θερμική.

Στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας δε θα φτάσει ποτέ στον προορισμό της, επειδή θα μετατραπεί σε θερμική θερμαίνοντας τα ηλεκτροφόρα σύρματα.

Από όλα τα παραπάνω παραδείγματα συμπεραίνουμε ότι : 

Όταν η ενέργεια μετατραπεί από μία μορφή σε μια άλλη, ένα μέρος της είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί, επειδή θα μετατραπεί σε θερμική ενέργεια που είτε θα αποθηκευτεί στο σώμα στο οποίο γίνεται η μετατροπή είτε θα διαχυθεί στην ατμόσφαιρα. Γι' αυτό λέμε ότι η ενέργεια υποβαθμίζεται, καθώς μετατρέπεται από τη μια μορφή στην άλλη.

 

{/sliders}

 

 

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech