Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

simeioseis 8 5 anthrwpos kai ixos to afti mas eksofyllo ergasion

 

 

{slider title="Πώς αντιλαμβανόμαστε τους ήχους ;" open="false"}

86419 main

Η ακοή μαζί με την όραση είναι οι σπουδαιότερες αισθήσεις μας (οι άλλες είναι η αφή, η γεύση και η όσφρηση). Το όργανο της ακοής είναι το αυτί μας. Όσοι άνθρωποι έχουν προβλήματα ακοής, τα ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας ειδικά ακουστικά.

 

{slider title="Ανατομία του αυτιού" class="blue"}

snap31

Το αυτί αποτελείται από :

  • Το πτερύγιο
  • Τον ακουστικό πόρο
  • Το τύμπανο ή τυμπανική μεμβράνη
  • Τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα
  • Τον λαβύρινθο με τον κοχλία
  • Το ακουστικό νεύρο

{slider title="Πώς λειτουργεί το αυτί μας ;" class="green"}

  1. Τα ηχητικά κύματα φτάνουν στο έξω αυτί και οδηγούνται στον ακουστικό πόρο.
  2. Ο ακουστικός πόρος οδηγεί τον ήχο στο τύμπανο.
  3. Όταν ο ήχος φτάσει στο τύμπανο, αυτό τίθεται σε παλμική κίνηση.
  4. Οι παλμικές κινήσεις του τυμπάνου ενεργοποιούν στο έσω αυτί τα τρία οστάρια (τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα).
  5. Το τελευταίο οστάριο, ο αναβολέας, θέτει το υγρό του κοχλία σε κίνηση. Ο κοχλίας είναι ένα πολύπλοκο όργανο με 24.000 “χορδές”, 24.000 τριχίδια δηλαδή (!) το καθένα από τα οποία συλλαμβάνει και από μία από τις συχνότητες που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Τα κύτταρα με τα τριχίδια, μετατρέπουν τον ήχο σε ηλεκτρικούς παλμούς.
  6. Οι ηλεκτρικοί παλμοί μεταφέρονται με το ακουστικό νεύρο στο κέντρο της ακοής στον εγκέφαλο και έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ήχο.

{slider title="Περίεργα αυτιά" class="orange"}

Η θέση του αυτιού δεν είναι η ίδια σε όλα τα ζώα. Τα σκουλήκια, παρόλο που δε διαθέτουν αυτιά, μπορούν να αισθάνονται με όλο τους το σώμα τις ταλαντώσεις  που προκαλούν οι ήχοι στον αέρα ή στο έδαφος.

Οι βάτραχοι έχουν τα αυτιά δίπλα στα μάτια τους.

Οι ακρίδες έχουν τα αυτιά στη μέση του σώματός τους.

Στα τζιτζίκια τα αυτιά δεν βρίσκονται στο κεφάλι αλλά στην κοιλιά τους δίπλα από τις κοιλότητες, απ' όπου ακούγεται το τραγούδι τους.

Τα τριζόνια είναι ακόμη πιο... «πρωτότυπα»! Έχουν τα αυτιά στα γόνατα.
Οι κατσαρίδες δεν έχουν αυτιά. Χρησιμοποιώντας τις τρίχες που βρίσκονται πάνω στο σώμα τους μπορούν να αντιλαμβάνονται τα ηχητικά κύματα.
 

{slider title="Γιατί έχουμε δύο αυτιά ;" class="red"}

potato head   epiktitos
Στην εικόνα βλέπεις ότι, όταν ο ήχος έρχεται από το πλάι, έχει να διανύσει μικρότερο δρόμο, για να φτάσει στο ένα αφτί απ' ό,τι για να φτάσει στο άλλο. Εδώ λοιπόν που η ηχητική πηγή βρίσκεται δεξιά από τον παρατηρητή, ο ήχος χρειάζεται λιγότερο χρόνο, για να φτάσει στο δεξί αφτί απ' όσο για να φτάσει στο αριστερό. Έτσι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την κατεύθυνση, από την οποία έρχεται ο ήχος.
 
{slider title="Μπετόβεν : Δεν άκουγε κι όμως έγραφε μουσική !!!" class="blue"}
 
Ο Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες που έζησαν ποτέ. Πολλά από τα έργα του, όπως την περίφημη 9η συμφωνία, δεν τα άκουσε ποτέ ο ίδιος, καθώς δεν άκουγε καθόλου τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του. Επικοινωνούσε με τους ανθρώπους, με κείμενα που έγραφε σε τετράδια, τα οποία έχουν βρεθεί και φυλαχτεί μέχρι σήμερα. Ο Beethoven μπορεί να μην άκουσε ποτέ με τ' αφτιά του κάποιες από τις μελωδίες που δημιούργησε, μπορούσε όμως να τις «ακούει» νοερά, διαβάζοντας τις νότες στην παρτιτούρα.
 
{slider title="Υπέρηχοι και υπόηχοι" class="green"}
 

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ακούσει όλους τους ήχους. Το αφτί μας δεν μπορεί να ακούσει ήχους, όταν η ηχητική πηγή κάνει λιγότερες από 16 ταλαντώσεις σε ένα δευτερόλεπτο. Συντομότερα λέμε ότι δεν ακούμε ήχους κάτω από τα 16 Hertz. Ήχοι που οφείλονται σε πιο αργές ταλαντώσεις λέγονται υπόηχοι.

ypoixoi yperixoi

Δεν μπορούμε επίσης να ακούσουμε ήχους, όταν η ηχητική πηγή κάνει περισσότερες από 20.000 ταλαντώσεις σε ένα δευτερόλεπτο. Συντομότερα λέμε ότι δεν ακούμε ήχους πάνω από τα 20.000 Hertz. Ήχοι που οφείλονται σε πιο γρήγορες ταλαντώσεις λέγονται υπέρηχοι. Το ανώτερο όριο ακοής μας πέφτει όσο μεγαλώνουμε. Στην ηλικία των 50 χρόνων ακούμε ήχους μέχρι 12.000 Hertz περίπου.

ypoixoi yperixoi2

Οι ήχοι που μπορεί να παράγει ο άνθρωπος έχουν πολύ μικρότερο εύρος από αυτούς που μπορεί να ακούει. Ξέρεις ότι πολλά ζώα ακούν ήχους, που εμείς δεν μπορούμε να ακούσουμε; 

{slider title="Ήξερες ότι οι νυχτερίδες δε μας ακούνε ακόμα κι αν φωνάξουμε δυνατά ;" class=orange"}

Όσο δυνατά και αν στριγγλίσουμε, όταν δούμε μια νυχτερίδα, αποκλείεται να την τρομάξουμε. Η ανθρώπινη φωνή μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1100 Hz, ενώ η νυχτερίδα δεν ακούει ήχους κάτω από τα 2000 Hz. Άρα, αποκλείεται να μας ακούσει η νυχτερίδα...

{/sliders}

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech