1. Μέθοδος 10:2
Κάθε 10 λεπτά μάθημα δίνεις 2 λεπτά στους μαθητές να σκεφτούν τι άκουσαν/έμαθαν, να ρωτήσουν, να συζητήσουν αυτό που έγινε στην τάξη.
Για όσους παρασυρόμαστε από "τον οίστρο της έμπνευσης" ακούγεται καλό για να πιάσουμε τον παλμό της τάξης με μία μίνι ανατροφοδότηση και να συνειδητοποιήσουμε αν "το μήνυμα που εστάλη, ελήφθη". 

 

 7 Ways to Increase Student Engagement2. Κίνηση στο μάθημα
Αντί να απαντήσουν καθισμένοι στα θρανία τους οι μαθητές, τους ζητάμε να απαντήσουν πηγαίνοντας σε ένα σημείο της τάξης για το οποίο θα σηκωθούν από τη θέση τους. Στον πίνακα, στη βιβλιοθήκη, κοντά στο παράθυρο, ώστε να ενεργοποιηθεί και η κίνηση στη σκέψη και στη μάθηση.
Μου φαίνεται καλή ιδέα για τους υπερκινητικούς μαθητές. Θα τους εκπλήξει ευχάριστα.3. Βρείτε το ρυθμό
Σύμφωνα με αυτή τη σελίδα τη Reading Horizons και κάποιες έρευνες που παραθέτει, απομυθοποιείται η υπόθεση ότι η αργή διδασκαλία είναι και καλή διδασκαλία. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες ένας γρήγορος ρυθμός μαθήματος (με την προοπτική ότι δεν τους χάνεις και δε βλέπεις ανταπόκριση αγελάδας), επηρεάζει θετικά τους μαθητές, καθώς έχουν ευκαιρίες να ανταποκρίνονται να σκέφτονται, να εμπλέκονται, να βλέπουν και το όλον αντί για κομματάκι κομματάκι. 4. Συχνή και αποτελεσματική ανατροφοδότηση

΄Οπως λέει και ο παιδαγωγικός οργανισμός Edutopia, η έγκαιρη και στοχευμένη, συγκεκριμένη ανατροφοδότηση των μαθητών κάνει τη διαφορά στη μάθησή τους, εδραιώνει τη γνώση που προσλαμβάνουν και μειώνει τις πιθανότητες να κάνουν πολλά λάθη. 

Feedback και πάλι feedback. 5. Περιμένετε την απάντηση των μαθητών 5-7 δευτερόλεπτα!
Στη ροή του μαθήματος δεν περιμένουμε τόσο, δείτε το. 2 δευτερόλεπτα είναι το μαξιμουμ. Νομίζουμε ότι τρώει χρόνο αλλά δεν. Θα πρέπει να μετράμε από μέσα μας 1001-1002-1003-1004-1005-1006-1007 είναι η διάρκεια του δευτερολέπτου αν το πείτε. Κάνει διαφορά για το μαθητή, είναι αλήθεια. Του δίνει χρόνο να σκεφτεί και τον χαλαρώνει από την αγωνία. 


6. Ανακεφαλαίωση 3-2-1
Στο τέλος του μαθήματος, ως ανακεφαλαίωση, ζητάμε από τους μαθητές να γράψουν 3 πράγματα που έμαθαν στο μάθημα, 2 ενδιαφέροντα σημεία τα οποία θα μοιραστούν στην τάξη, και να θέσουν 1 ερώτηση προς απάντηση από τους άλλους για ό,τι έχει διδαχθεί εκείνη την ώρα.
Ακούγεται πολύ καλό, μπορεί να λειτουργήσει και ως παιχνίδι.7. Ημιδομημένες φράσεις

Περιοδικά, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, λέτε φράσεις μισές και τους αφήνετε να τις ολοκληρώσουν, δοκιμάζοντας την προσοχή τους και την εγρήγορσή τους. 

Συνήθως μοιάζουν απροετοίμαστοι στην αρχή ως αποχαυνωμένοι από τη διήγησή μας αλλά μόλις μπουν στο κόλπο θα το θεωρήσουν διασκεδαστικό.

(Από το Blog http://elenelli.blogspot.gr/ )