Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

Ένας στρατιώτης μουρμουρίζει στο αλβανικό μέτωπο

Στα βουνά της Αλβανίας

Η παρέλαση 

Τα κουλουράκια

Elli

elli1 

Ήδη από τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 η Ιταλία είχε δείξει τα επεκτατικά της σχέδια κατά της Ελλάδας με τον τορπιλισμό της "Έλλης" στο λιμάνι της Τήνου. Οι Ιταλοί σχεδίαζαν να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο.

      

  

03.3 1940 : Το χρονολόγιο του πολέμου (κλικ)

Ο πόλεμος ξεκίνησε με την επίδοση του ιταλικού τελεσίγραφου  στον πρωθυπουργό (και δικτάτορα) Ιωάννη Μεταξά. Το ΟΧΙ του Μεταξά ήταν το ΟΧΙ όλου του ελληνικού λαού στην απαίτηση των Ιταλών να περάσουν τα στρατεύματά τους από την Ελλάδα

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο Ιωάννης Μεταξάς απευθύνεται στον ελληνικό λαό μέσω του ραδιοφώνου και τους προτρέπει να φανούν άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους και να αγωνιστούν για την πατρίδα και τις ιερές παραδόσεις.

panigyrizoun tram trena
  Με το χαμόγελο στα χείλη..

Οι Έλληνες ήταν έτοιμοι να αντισταθούν χωρίς να σκεφτούν την ισχυρή δύναμη του αντιπάλου. Σε όλες τις γειτονιές αντηχούσε το μεγάλο «όχι» που ολοένα γέμιζε τις ψυχές των Ελλήνων με περηφάνια και θέληση για υπεράσπιση της πατρίδας τους. Και όσο οι νίκες σε διάφορες περιοχές πλήθαιναν τόσο πιο πολύ άκμαζε το ηθικό του ελληνικού στρατού.

polemos2  polemos5  polemos11  polemos9 

Μαρτυρίες από το μέτωπο

Η υποδουλωμένη Ευρώπη παρακολουθούσε τα γεγονότα έκπληκτη, βλέποντας μια τόσο μικρή χώρα να υψώνει το ανάστημά της μπροστά σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο και μάλιστα να τον νικάει επανειλημμένα. Οι νίκες αυτές «ηλεκτρίζουν» την ατμόσφαιρα και δημιουργούν στις άλλες χώρες απερίγραπτο δέος απέναντι στην Ελλάδα.

Εκτός από τα ελληνικά στρατεύματα, στον πυρετό του αγώνα είχε ξεχυθεί και ο άμαχος πληθυσμός ξεχωρίζοντας αυτόν της Πίνδου, όπου οι γυναίκες της περιοχής υπέδειξαν απερίγραπτο ηρωισμό. Αψηφώντας τα εμπόδια μετέφεραν πολεμοφόδια, νερό και τροφή σε δύσβατες τοποθεσίες, θέτοντας καθημερινά τις ζωές τους σε κίνδυνο.

gynaikes ipeirwtisesΣτο πλαίσιο ασύγκριτης αλληλεγγύης και αυτοθυσίας, σύσσωμοι οι Έλληνες προσπαθούν να καταφέρουν το ακατόρθωτο και το πετυχαίνουν. Ήταν η πρώτη νίκη κατά του Άξονα. Στην γαλλοϊταλική μεθόριο λέγεται ότι οι Γάλλοι στρατιώτες έβαλαν πανό που έλεγε "Έλληνες σταματήστε, εδώ είναι Γαλλία". Τότε ήταν που ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τσωρτσιλ είπε "Ως τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".

polemos7  polemos8  polemos10  polemos4  polemos6 

Στην πορεία θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο «όχι» από τα ελληνικά χείλη και αυτή τη φορά θα απευθύνεται στον Χίτλερ που θέλησε να βοηθήσει τους Ιταλούς συμμάχους του. Αυτή η επιλογή του Χίτλερ άλλαξε και τη μοίρα του πολέμου. Αναγκασμένος να βοηθήσει τον Μουσολίνι καθυστέρησε την επίθεσή του στη Ρωσία με αποτέλεσμα ο βαρύς χειμώνας να αποδεκατίσει τα γερμανικά στρατεύματα.

Επί επτά μήνες η Ελλάδα έδινε γενναία μια άνιση μάχη στα Οχυρά της "Γραμμής Μεταξά", ώσπου οι αντοχές της εξαντλήθηκαν όταν στις 6 Απριλίου του 1941 οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα.

roupel38  oxyra   ptwsi twn oxyrwn  oxyra germanoi

Η γερμανική κατοχή κράτησε 3 ολόκληρα χρόνια και σημάδεψε βαθιά την Ελλάδα με τους πολυάριθμους θανάτους. Τα μαρτυρικά αυτά χρόνια που ήταν γεμάτα  εκτελέσεις, βασανιστήρια, πείνα, αρρώστιες τοποθετούνται στις μαύρες σελίδες της ιστορίας.

 

Τα κείμενα του βιβλίου 

 
Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech