Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech
 geografia eksofyllo

01 01 ti tha mathoume

 


 

{accordion title="Ποιες είναι οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας ;"color="random" open="false"

Η μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας είναι η Αθήνα, η οποία είναι και η πρωτεύουσα του κράτους μας. Επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα μετά την Κόρινθο, το Ναύπλιο, και την Αίγινα. Είναι μια πολή που το αρχαίο παρελθόν της την έχει κάνει γνωστή σ' όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα όπως συμβαίνει σε κάθε πρωτεύουσα, έχουν έδρα όλες οι διοικητικές και δικαστικές αρχές τη χώρας (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυβέρνηση, Βουλή, Ανώτατα Δικαστήρι (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο).

Athens Thessalonica
Αθήνα Θεσσαλονίκη

 

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας, διατήρησε την ηγετική φυσιογνωμία που είχε στη Βόρεια Ελλάδα από τα χρόνια των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως σήμερα. Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας με τη Διεθνή Έκθεση που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών κάθε Σεπτέμβριο και τις πολιτιστικές εκδηλώσεοις των Δημητρίων που πραγματοποιούνται στη γιορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου).

 

{accordion title="Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας ανάπτυξης μιας πόλης ;" color="random"}

Για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ένας οικισμός σε μεγάλη πόλη θα πρέπει να προσελκύσει κατοίκους, εξαιτίας του εδάφους (τα πεδινά εδάφη καλλιεργούνται εύκολα) και της θέσης  του (σταυροδρόμι συγκοινωνιών, βάση για ανάπτυξη του εμπορίου). Αν έχουμε αυτά ως δεδομένα θα κατανοήσουμε γιατί αναπτύχθηκαν πόλεις όπως η Αθήνα και το επίνειό της, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Χαλκίδα κ.ά.

 

{accordion title="Ποιες πόλεις ξεχώρισαν για την ιστορία ή τη φυσική ομορφιά τους ;" color="random"}

Εκτός από τα παραπάνω κριτήρια μπορεί να υπάρχουν και άλλα. Πόλεις σύγχρονες και πόλεις ιστορικές, που χαρακτηρίζονται είτε από το σπουδαίο ρόλο τους στην ιστορία της Ελλάδας είτε από τη φυσική τους ομορφιά. Η Σπάρτη, οι Μυκήνες, το Μεσολόγγι, η Ολυμπία, το Ναύπλιο, ο Μιστράς, τα Σφακιά, η Σητεία, το Μέτσοβο, οι Δελφοί, η Φλώρινα κ.ά.

{accordion title="Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της αστυφιλίας στην Ελλάδα ;" color="random"}

Ποιες είναι οι ομάδες χωριών που ξεχωρίζουν ;

Κατά την περιήγηση στη χώρα μας συναντάμε ονομαστά συμπλέγματα χωριών, όπως τα Ζαγοροχώρια και τα χωριά του Σουλίου στην Ήπειρο, τα χωριά του Πηλίου (η Μακρυνίτσα, η Τσαγκαράδα, η Πορταριά, οι Μηλιές, η Ζαγορά, η Αργαλαστή) στη Θεσσαλία και τα χωριά του Πάρνωνα (τα Δολιανά, ο Άγιος Πέτρος,  τα Τσίντζινα) στην Πελοπόννησο.

             Souli IMG 1261 makrynitsa pilio tsintzina 
Ζαγοροχώρια : Δίλοφο Σούλι Πήλιο : Μακρυνίτσα Χωριά του Πάρνωνα : Τσίντζινα

{accordion title="Ποια είναι τα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας ;" color="random"}

Ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο είναι τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας μας. Πολλά προϊόντα μετακινούνται από αυτά προς πολλές χώρες των άλλων ηπείρων. Επίσης μεταφέρονται προς τα λιμάνια μας πολλά προϊόντα από τις άλλες ηπείρους με σκοπό να φθάσουν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν στις μεγάλες αυτές πόλεις της Ελλάδας για δουλειές ή για τουρισμό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         thessaloniki Port of Patra  Port Volos  Port Heraklion
Πειραιάς Θεσσαλονίκη Πάτρα Βόλος Ηράκλειο

 

 

Ασκήσεις - Κουΐζ

paixnidia quiz

 

Κι άλλα στοιχεία

puzzle small

 

 

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech