Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η διαδικασία της συνέντευξης είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δημοσιογραφίας. Συχνά είναι η κύρια πηγή πληροφοριών είτε για την προετοιμασία των δελτίων ειδήσεων είτε για την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου θέματος με βαθύτερη ανάλυση.

Η συνέντευξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα θεωρητικό πλαίσιο, γιατί είναι μία δεξιότητα που αναπτύσσεται με την εξάσκηση και την εμπειρία. Η ενότητα αυτή λοιπόν θα παρουσιάσει βασικές τεχνικές και πρακτικές συμβουλές για να πάρει κανείς μία επιτυχημένη συνέντευξη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

  • Επιλέγοντας ένα θέμα

Η επιλογή ενός θέματος και η εξοικείωση με το θέμα αυτό είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για την οργάνωση μιας επιτυχημένης συνέντευξης.

  • Βασικό επίσης είναι η επιλογή μίας συγκεκριμένης προσέγγισης και οπτικής στο θέμα που επιλέχθηκε.
  • Επιλογή του συνεντευξιαζόμενου

Η όσο το δυνατόν βαθύτερη γνώση του θέματος διευκολύνει την επιλογή του κατάλληλου ατόμου για να δώσει την συνέντευξη. Η άγνοια ή η ημιμάθεια του θέματος μπορεί να δημιουργήσει άσχημες εντυπώσεις στον καλεσμένο σας.

Ο αντίκτυπος της συνέντευξης εξαρτάται από την επιλογή του ατόμου που θα δώσει την συνέντευξη και από το ποιος θα παρακολουθήσει τη συνέντευξη.

  • Βεβαιωθείτε πως το κοινό σας θα μπορέσει να σχετιστεί με τον καλεσμένο σας.

Για παράδειγμα αν μία ραδιοφωνική εκπομπή έχει για θέμα μια καινούργια τεχνική αγροτοκαλλιέργειας με κοινό τον τοπικό αγροτικό πληθυσμό, θα ήταν πολύ καλύτερα η συνέντευξη να γίνει με κάποιους αγρότες που έχουν ήδη εφαρμόσει την τεχνική αυτή παρά με κάποιον τεχνικό εμπειρογνώμονα του υπουργείου γεωργίας.

  • Επικοινωνώντας με τον καλεσμένο

Μόλις καταλήξετε στο ποιος θα είναι ο καλεσμένος σας θα επικοινωνήσετε μαζί του / της για να του ζητήσετε συνέντευξη.

  • Βεβαιωθείτε ότι το θέμα της συνέντευξης είναι ξεκάθαρο.
  • Σχεδιάζοντας την συνέντευξη.

Μόλις κλειστεί η συνέντευξή σας πρέπει να ετοιμάσετε τις ερωτήσεις και τις σημειώσεις σας.

  • Πρέπει να βάζετε πάντα με σειρά προτεραιότητας τις πιο σημαντικές ερωτήσεις στις πρώτες θέσεις της λίστας σας γιατί δεν ξέρετε ποτέ πόσο θα κρατήσει η συνέντευξη και πόσο κάτω στη λίστα θα φτάσετε.
  • Μην προσπαθήσετε να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γίνεται – καλύτερα να διαλέξετε μία συγκεκριμένη οπτική και να προσπαθήσετε να εστιάσετε τις ερωτήσεις σας εκεί.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τις κλειστού τύπου ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ναι ή όχι.

Παράδειγμα:

Κλειστού τύπου: Πιστεύετε πως αυτό το γεγονός είναι σημαντικό;

Ανοικτού τύπου: Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η σημασία αυτού του γεγονότος;

Κάντε ερωτήσεις πάντα σε σχέση με το τι σκοπεύετε να τις κάνετε. Αυτό σημαίνει πως αν παίρνετε συνέντευξη για τις ειδήσεις, κάντε μόνο τόσες ερωτήσεις όσες σας χρειάζονται για να έχετε υλικό για το editing. Εάν κάνετε 25 ερωτήσεις και τελικά χρησιμοποιήσετε μόνο μία μπορεί να εκνευρίσετε τον καλεσμένο σας και να μη δεχτεί εύκολα να σας παραχωρήσει στο μέλλον συνέντευξη.

Πρέπει να κάνετε πάντα τον καλεσμένο σας να πιστέψει ότι ξέρετε ακριβώς τι κάνετε.

Αν και έχετε προετοιμάσει από πριν τις ερωτήσεις σας να είστε έτοιμοι να αυτοσχεδιάσετε αν η κατάσταση το απαιτήσει. Το ερωτηματολόγιό σας είναι μόνο ένας οδηγός. Να είστε έτοιμοι να κάνετε ερωτήσεις που θα προκύψουν από τις απαντήσεις του καλεσμένου σας και οι οποίες δεν θα είναι προετοιμασμένες από πριν.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Διαλέξτε μία ήρεμη και άνετη τοποθεσία, και αποφύγετε τους θορυβώδεις χώρους.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας αμέσως πριν την συνέντευξη. Καλύτερα να χάσετε λίγο χρόνο πριν, παρά μετά που θα είστε με τον καλεσμένο σας.

Να είστε στην ώρα σας. Όταν είστε καθυστερημένοι αφήνετε την εντύπωση ότι δεν σας ενδιαφέρει καθόλου.

Εάν είναι η πρώτη φορά που θα συναντήσετε τον καλεσμένο σας, συστηθείτε και εξηγήστε του / της ποιο το περιεχόμενο της συνέντευξης και τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτήν.

Αρχικά «προκαλέστε» τον καλεσμένο σας, με κατάλληλο και ευγενικό τρόπο να συστηθεί ο ίδιος. Έχει σημασία να μιλά ο ίδιος για τον εαυτό του και να μην είναι το βουβό πρόσωπο. Επιπλέον έτσι μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο του ήχου στην συσκευή μαγνητοφώνησης.

Μην πιέζετε τον καλεσμένο σας, κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν από άλλους. Η ώρα που περνάτε συζητώντας δημιουργεί έναν φιλικό δεσμό μεταξύ σας και εξασφαλίζει την προοπτική μιας διαρκούς επαφής με το άτομο αυτό μετά την συνέντευξη για τυχόν επεξηγήσεις.

Εάν κάνετε λάθος κατά την διατύπωση μίας ερώτησης είναι καλύτερα να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή. Μη διστάσετε να ξανακάνετε ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί ή η απάντησή τους δεν ήταν ικανοποιητική. Μην διστάσετε να διακόψετε αν δεν καταλαβαίνετε κάτι. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην το καταλάβουν ούτε οι ακροατές σας.

Προετοιμάστε από πριν κάποιο τρόπο προκειμένου να κάνετε ένα διάλειμμα για να οργανώσετε τις σκέψεις σας, για παράδειγμα κάντε ότι δοκιμάζετε το μαγνητόφωνο.

Στο τέλος της συνέντευξης μπορείτε να ρωτήσετε τον / την καλεσμένο σας, αν θεωρεί ότι έχετε ξεχάσει να κάνετε κάποια ερώτηση ή αν θα ήθελε να προσθέσει κάτι. Ανάλογα με το θέμα θα μπορούσατε να τους ζητήσετε να συνοψίσουν τι έχει ειπωθεί.

Εάν χρειάζεστε ειδικά ηχητικά εφέ, τα μαγνητοφωνείτε ξεχωριστά και τα προσθέτετε μετά στο στούντιο.

Ον και οφ δε ρέκορντ

Κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης ο / η καλεσμένος σας μπορεί να σας μιλήσει επίσημα και ανεπίσημα. Θα πρέπει να το σεβαστείτε αυστηρά αυτό και ποτέ να μην χρησιμοποιήσετε κάτι που έχει ειπωθεί ανεπίσημα

Κατά κανόνα το μαγνητόφωνο είναι ένας καλός δείκτης για το τι έχει ειπωθεί επίσημα και τι ανεπίσημα. Ένας ασφαλής κανόνας είναι να μην αποδίδετε ποτέ στον / στην καλεσμένη σας σχόλιο που δεν είναι μαγνητοφωνημένο. Η γενική αρχή είναι ότι επίσημα εννοείται ότι είναι μαγνητοφωνημένο και ότι δεν είναι θεωρείται ανεπίσημο.

Πάντα να δίνετε στον καλεσμένο σας να καταλάβει τι θεωρείτε εσείς επίσημο και τι ανεπίσημο

ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ

1. Συνέντευξη στο πεδίο

Αυτός ο τύπος συνέντευξης γίνεται συνήθως στο χώρο ενός γεγονότος (μία συναυλία, ο τόπος ενός ατυχήματος κλπ).

Για αυτό το είδος συνέντευξης είναι πιθανόν να μην έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα βοηθούσε να ετοιμάσετε κάποιες ερωτήσεις από πριν, αλλά θα χρειαστεί να αυτοσχεδιάσετε περισσότερο.

2. Συνεντεύξεις στον δρόμο

Για αυτόν τον τύπο συνέντευξης επιλέγονται τυχαία άτομα στον δρόμο και τους ζητείται να πουν την άποψή τους για κάποιο γεγονός ή για κάποια προσωπικότητα.

Οι συνεντεύξεις αυτές είναι συνήθως πολύ σύντομες – δύο το πολύ τρεις ερωτήσεις.

Αυτός ο τύπος συνέντευξης χρησιμοποιείται για να δώσει μία ιδέα για το ποια είναι η κοινή γνώμη για ένα συγκεκριμένο θέμα και τελικά να ενσωματωθεί σε ένα μεγαλύτερο θέμα

3. Τηλεφωνικές συνεντεύξεις

Αυτός ο τύπος συνέντευξης διαφέρει στο ότι δεν έχεις οπτική επαφή με τον / την καλεσμένο / η και πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας για να αναπληρώσετε το κενό αυτό.

Καθώς ο τύπος συνέντευξης αυτός μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή, καλό είναι να κάνετε τις ερωτήσεις με σειρά σπουδαιότητας

ΠΗΓΗ:

http://www.neageniavoice.gr/broadcast/educational/21-2010-12-08-08-10-50.html

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech