Welcome to Τα Σαΐνια   Click to listen highlighted text! Welcome to Τα Σαΐνια Powered By GSpeech

img14 27

 

kleftis

Πώς αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η Φιλική Εταιρεία ;

Οι Σουλιώτες από το 1635 ως το 1803 αντιστέκονταν στους Τούρκους, τους οποίους πολλές φορές νίκησαν. Ο αγώνας τους κατά των Τούρκων τελείωσε στο Ζάλογγο απ' όπου έπεσαν οι Σουλιώτισσες για να μην αιχμαλωτιστούν από τους Τούρκους και με την ανατίναξη από τον καλόγερο Σαμουήλ της πυριτιδαποθήκης στο Κούγκι, ένα μοναστήρι, όπου είχαν βρει καταφύγιο γέροντες και τραυματίες (1803). Από τους Σουλιώτες αγωνιστές ξεχώρισαν οι οικογένειες των Μποτσαραίων, των Τζαβελαίων, του Περαιβού, του Φωτομάρα, του Κουτσονίκα κ.ά. Οι περισσότεροι συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον μεγάλο αγώνα της Επανάστασης του 1821.

Lambros Katswnis Notis Mpotsaris fwtos tzavelas
Λάμπρος Κατσώνης Νότης Μπότσαρης Φώτος Τζαβέλας

Ο Λάμπρος Κατσώνης μεταξύ 1787 και 1790 είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των τουρκικών πλοίων και ο ήρωας όλων των Ελλήνων, ενώ ο Ρήγας Βελεστινλής με το έργο και τα κηρύγματά του άναβε σιγά σιγά τη σπίθα για τη λευτεριά της πατρίδας.

Οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας προχώρησαν στην εγγραφή μελών στις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού και στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, ενθαρρυμένοι από το επαναστατικό πνεύμα του Ρήγα Βελεστινλή, τους αγώνες του Λάμπρου Κατσώνη και των Σουλιωτών καθώς και την αναταραχή που προκαλούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία απείθαρχοι πασάδες όπως π.χ. ο Αλή Πασάς της Ηπείρου.

 

Τι ήταν η Φιλική Εταιρεία ;

SymboloFilikisEtairias   xartis

Το σύμβολο της

Φιλικής Εταιρείας

Χάρτης  της Βαλκανικής

Χερσονήσου

Η Φιλική Εταιρεία ήταν μυστική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον  Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ με σκοπό τον συντονισμό των Ελλήνων, ώστε να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό.

Xanthos   Skoufas   Tsakalov
Εμμανουήλ Ξάνθος Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ

Δρούσε μυστικά και στρατολογούσε τα μέλη της με μια μυστική τελετή και με όρκο μπροστά σε ιερέα. Η επικοινωνία γινόταν με κρυπτογραφικό κώδικα και υπέγραφαν με ψευδώνυμα.

D Tsokos
Δ. Τσόκος : Ορκωμοσία Φιλικού

 

Ποια υποστήριξη είχε η Φιλική Εταιρεία ;

Η Φιλική Εταιρεία δεν είχε υποστήριξη από κανέναν αλλά στηριζόταν μόνο στον ενθουσιασμό και την υποστήριξη των μελών της (λογίων, πατριωτών, υπαλλήλων και εμπόρων).

Η ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας άφηνε σκόπιμα να εννοηθεί ότι υπήρχε δήθεν μια Μεγάλη Δύναμη (η Ρωσία) πίσω της μόνο και μόνο όμως για να ενθαρρύνουν τα μέλη της Εταιρείας.

 

Τι δράση είχε η Φιλική Εταιρεία στην Κωνσταντινούπολη ;

Το 1818 η έδρα της Εταιρείας μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επειδή εκεί ζούσαν πολλοί Έλληνες και έτσι η στρατολόγηση νέων μελών επεκτάθηκε.Τότε θα γίνουν μέλη της πολλοί από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης όπως ο Παπαφλέσσας, ο Ιωάννης Φαρμάκης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεωργάκης Ολύμπιος κ.ά. Ανάμεσα στα νέα μέλη ήταν και ο Γεώργιος Σέκερης, ο οποίος έδωσε όλη την περιουσία του για τον σκοπό της Εταιρείας και της Επανάστασης.

 

Ποιος ήταν ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας ;

Kapodistrias2   Alexander2
Ιωάννης Καποδίστριας Αλέξανδρος Υψηλάντης

Αρχικά προτάθηκε στον Ιωάννη Καποδίστρια (Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας) η αρχηγία της Εταιρείας. Εκείνος όμως αρνήθηκε, επειδή πίστευε ότι η Ευρώπη δεν θα ήταν ευνοϊκή απέναντι σε μια ελληνική επανάσταση. Οι Φιλικοί απευθύνθηκαν τότε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη (στρατηγό και υπασπιστή του Τσάρου της Ρωσίας). Ο Υψηλάντης δέχτηκε και οι προετοιμασίες για την έναρξη της Επανάστασης έγιναν πιο έντονες.

 

Ποιο ήταν το σχέδιο των Φιλικών ;

Το σχέδιο προέβλεπε :

  • Η Επανάσταση να αρχίσει ταυτόχρονα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και την Πελοπόννησο, ώστε να διασπαστούν οι δυνάμεις των Τούρκων.
  • Στην Κωνσταντινούπολη θα ξεσπάσουν ταραχές, ενώ ταυτόχρονα θα επαναστατήσουν Σέρβοι και Βούλγαροι.
  • Αν η Οθωμανική Αυτοκρατορία έστελνε στρατό στις Ηγεμονίες, τότε σίγουρα θα υπήρχε και επίσημα η εμπλοκή της Ρωσίας.

 

Σχεδιάγραμμα μαθήματος

 


 

Γλωσσάρι

Απείθαρχοι πασάδες: Πασάδες που δεν υπάκουαν πάντοτε στις διαταγές του Σουλτάνου.

Κρυπτογραφικός κώδικας: Η γραφή με σύμβολα, προκειμένου να μην γίνεται κατανοητή από άλλους.

Μολδοβλαχία: Πρόκειται για τις δύο ημιαυτόνομες περιοχές στα Βόρεια σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τη Μολδαβία και τη Βλαχία, τις οποίες κατά τον 18ο αιώνα κυβερνούσαν 'Έλληνες Φαναριώτες. Σήμερα κατά το μεγαλυτερο μέρος τους αποτελούν τμήμα της Ρουμανίας.

Δούναβης: Ποταμός της Κεντροανατολικής Ευρώπης.

 

03.01 Η Φιλική Εταιρεία

 

paixnidia quiz

03 01 I Filiki Etaireia

 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech