Welcome to Τα Σαΐνια   Click to listen highlighted text! Welcome to Τα Σαΐνια Powered By GSpeech

arithmogrammi

kleftis

Ποια ήταν η εξέλιξη του βυζαντινού κράτους από το 13ο αιώνα και μετά ;

Από τον 13ο αιώνα είχαν εμφανιστεί τα σημάδια παρακμής και διάλυσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας εξαιτίας πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Από όλο το μήκος των συνόρων ξένες φυλές εισέρχονται στα βυζαντινά εδάφη. Η οικονομία πέφτει στα χέρια των Βενετών οι οποίοι κέρδιζαν ολοένα και περισσότερα εμπορικά προνόμια.

vyznatio1450

Μέσα σε δύο αιώνες όλη η αυτοκρατορία πέφτει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Μόνο τα Ιόνια Νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα για κάποια χρονικά διαστήματα, δεν πέρασαν ποτέ στην οθωμανική εξουσία. Παρέμειναν μάλιστα στην εξουσία των Βενετών έως το 1797, οπότε πέρασαν στα χέρια των Γάλλων και στη συνέχεια των Άγγλων.

aities

Τι εννοούμε όταν λέμε τουρκοκρατία ;

Η περίοδος από την κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου από τους Οθωμανούς Τούρκους στα μέσα του 15°" αιώνα έως την Επανάσταση του 1821 λέγεται τουρκοκρατία.

 

Η ζωή των Ελλήνων στις τουρκοκρατούμενες περιοχές τους πρώτους αιώνες της σκλαβιάς

Τους πρώτους δύο αιώνες η ζωή των υπόδουλων Ελλήνων ήταν πολύ δύσκολη. Τότε σημειώθηκαν δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Πολλοί εγκατέλειψαν τις πόλεις και κατέφυγαν σε ορεινές περιοχές, οι οικονομικά δυνατοί, οι άρχοντες, χάθηκαν, ενώ άλλοι και κυρίως οι λόγιοι έφυγαν στο εξωτερικό. Διαλύθηκε έτσι η συνοχή του ελληνικού πληθυσμού.

 2prwtoi

Πώς κατάφεραν οι κατακτημένοι Έλληνες να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και να μην αφομοιωθούν ;

Οι υπόδουλοι Έλληνες δεν αφομοιώθηκαν, αφού κατάφεραν να διαφυλάξουν, με τη βοήθεια και της Εκκλησίας, τρία βασικά στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας: τη θρησκεία, τη γλώσσα και την παράδοση.

7106591 orig

Πώς ήταν η ζωή των Ελλήνων μετά τον 16ο αιώνα ;

Μετά τον 16ο αιώνα οι συνθήκες ζωής των υπόδουλων Ελλήνων βελτιώθηκαν κάπως εξαιτίας :

  • Του τέλους των πολέμων,
  • Του περιορισμού της φορολογίας και του παιδομαζώματος
  • Της τόνωσης της Παιδείας και της Εκπαίδευσης

16meta

Ποιες ήταν οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων στις βενετοκρατούμενες περιοχές ;

Δεν επιτρέπονταν η συμμετοχή των Ελλήνων στη διοίκηση, ενώ οι Βενετοί κατείχαν τα ανώτερα θρησκευτικά αξιώματα και την περιουσία της Εκκλησίας. Αυτοί οι περιορισμοί, σε συνδυασμό με άλλες διακρίσεις, όπως η βαριά φορολογία και η συμμετοχή σε αγγαρείες για την κατασκευή δημοσίων έργων, προκαλούσαν συχνά διαμαρτυρίες ακόμη και εξεγέρσεις εναντίον των κατακτητών, με γνωστότερη την εξέγερση στη Ζάκυνθο το 1628, γνωστή ως «ρεμπελιό των ποπολάρων».

Καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια και αρκετές βενετικές κτήσεις έπεφταν στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, οι Βενετοί άρχισαν να γίνονται πιο φιλικοί προς τους Έλληνες, που είχαν αναλάβει και το βάρος της άμυνας. Οι διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων στις βενετοκρατούμενες περιοχές περιορίσθηκαν επίσης και λόγω της μακραίωνης συνύπαρξης, που συχνά οδηγούσε σε μικτούς γάμους και σε κοινές οικονομικές δραστηριότητες.

venetoi

Σχεδιάγραμμα μαθήματος (κλικ)

 

 

Γλωσσάρι

Οθωμανοί Τούρκοι: Οι Τούρκοι που συσπειρώθηκαν γύρω από τον Τούρκο πολέμαρχο Οθμάν (Οσμάν), ο οποίος συγκρότησε το ισχυρότερο τουρκικό κράτος, που ονομάστηκε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ιόνια Νησιά: Τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, τα Επτάνησα.

Δημογραφικές μεταβολές: Οι αλλαγές που σχετίζονται με την αριθμητική σύνθεση του πληθυσμού.

Λόγιος: Αυτός που ασχολείται με τα γράμματα και τις τέχνες. οι συγγραφείς και οι δάσκαλοι.

Παιδομάζωμα: Υποχρεωτική στρατολόγηση από τις οθωμανικές αρχές νεαρών αγοριών χριστιανικών οικογενειών, με σκοπό την επάνδρωση του σώματος των Γενιτσάρων και του ανώτατου διοικητικού μηχανισμού της αυτοκρατορίας. Ο θεσμός παρήκμασε από τις αρχές του 18ου αιώνα.

Έλληνες της Διασποράς: Οι Έλληνες που ζούσαν έξω από τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Βένετοι: Οι πολίτες της Βενετίας, παραθαλάσσιας πόλης της Βόρειας Ιταλίας και μεγάλης ναυτικής δύναμης. Η Βενετία από τον Μεσαίωνα μέχρι και το 1797 αποτελούσε ανεξάρτητο κράτος ιδιαίτερα ισχυρό, κυρίως χάρη στην εμπορική της δραστηριότητα στην Ανατολή. Για τον λόγο αυτό, ήρθε συχνά σε σύγκρουση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

02.01 Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου

 

paixnidia quiz

02 01 I kataktisi tis ellinikis xersonisou

 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech