Welcome to Τα Σαΐνια   Click to listen highlighted text! Welcome to Τα Σαΐνια Powered By GSpeech

kleftis

Ποιοι αποτελούσαν την ηγεσία των υπόδουλων Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία;

Στη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας την θρησκευτική και πολιτική ηγεσία των υπόδουλων Ελλήνων αποτελούσαν ο Πατριάρχης, οι Φαναριώτες και οι προεστοί ή δημογέροντες.

igesia

Πώς καθιέρωσε ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής τη διοίκηση των υποδούλων ;

Ο Μωάμεθ για την καλύτερη διοίκηση του κράτους του θέσπισε τα μιλέτ. Από το 1453 κατάργησε τη βυζαντινή διοίκηση και οργάνωσε τους υποδούλους ανάλογα με το θρήσκευμά τους και όχι την καταγωγή τους. Έτσι υπήρχε το ρουμ μιλέτ για τους ορθοδόξους και το αρμενικό μιλέτ. Ανεπίσημα υπήρχε και το εβραϊκό μιλέτ.

 

Ποια ήταν η θέση και ο ρόλος του Πατριάρχη;

Ο Πατριάρχης ήταν ο εκπρόσωπος του ρουμ μιλέτ. Λογοδοτούσε, δηλαδή για τους χριστιανούς στον Σουλτάνο. Είχε στη δικαιοδοσία του εκτός από τις εκκλησιαστικές και κάποιες άλλες υποθέσεις, όπως τις κληρονομιές, την ίδρυση σχολείων καθώς και την επιβολή κάποιων φόρων.

oik patr   patriarxiki sxoli

Πατριαρχικός Ναός Αγίου Γεωργίου

  Πατριαρχική Σχολή

Πώς αντιμετώπιζε ο ορθόδοξος κλήρος την τουρκική κατάκτηση;

Κάποιοι ορθόδοξοι κληρικοί αντιμετώπιζαν την τουρκική κατάκτηση ως θεραπεία σταλμένη από τον Θεό για τα σφάλματα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων και του Βυζαντινού λαού. Ωστόσο, υπήρχαν ιεράρχες, όπως ο Πατριάρχης Νεόφυτος ο Β'που είχαν επηρεασθεί από τις ευρωπαϊκές ιδέες και αμφισβητούσαν την υποταγή στους Τούρκους.
Άλλα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πάλι, σαν το μοναχό Μάξιμο τον Γραικό που αναγνωρίσθηκε ως άγιος στη Μόσχα, καλλιέργησαν περαιτέρω σχέσεις με τη Ρωσία. Έτσι, οι υπόδουλοι Έλληνες ταύτισαν τους Ρώσους με εκείνους που θα τους βοηθούσαν στην απελευθέρωσή τους.
 

kliros

Ποιος ήταν ο ρόλος των Φαναριωτών;

Οι Φαναριώτες προέρχονταν από πλούσιες οικογένειες που ζούσαν στη συνοικία Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ήταν κυρίως έμποροι με αξιόλογη μόρφωση, γνώριζαν ξένες γλώσσες και ανελάμβαναν υψηλά αξιώματα στην οθωμανική διοίκηση. Οι Φαναριώτες, όπως και οι Ιεράρχες, ήταν απόλυτα εξαρτημένοι από τις διαθέσεις του κάθε Σουλτάνου.

 

Τι ήταν οι προεστοί ή δημογέροντες;

Επειδή οι Τούρκοι δεν είχαν κατάλληλα οργανωμένο κράτος, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την υπάρχουσα τοπική ηγεσία του κάθε χωριού, τους δημογέροντες ή προεστούς (ή κοτζαμπάσηδες όπως τους ονόμαζαν), προκειμένου αυτοί να διατηρούν την τάξη και να μαζεύουν τους φόρους για λογαριασμό του σουλτάνου. Οι κοτζαμπάσηδες κατάγονταν από πλούσιες οικογένειες και με τη συλλογή των φόρων γίνονταν ακόμα πιο πλούσιοι.

 

Τι ρόλο έπαιζαν στην πολιτική ηγεσία;

Κάποιοι από τους Προεστούς ή Κοτζαμπάσηδες διοικούσαν με δικαιοσύνη και προστάτευαν τους συμπατριώτες τους. Κάποιοι άλλοι όμως τους περιφρονούσαν και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να διατηρούν την εξουσία και τα πλούτη τους. Γι' αυτούς τους λόγους δεν συμπαθούσαν τους ξεσηκωμούς των υπόδουλων ραγιάδων, αφού έτσι θα κινδύνευαν τα προνόμιά τους. Συχνά η συμπεριφορά τους προς τον λαό ήταν σκληρότερη κι από την συμπεριφορά των Τούρκων, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, ήταν αδύνατον να ελέγχουν από μόνοι τους τα πάντα.

 

Σχεδιάγραμμα μαθήματος (κλικ)

 

 

Γλωσσάρι
Ρουμ μιλέτ : Έτσι αποκαλούνταν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί υπήκοοι του Σουλτάνου, ανεξαρτήτως γλώσσας και εθνικότητας.
Λογοδοτώ : Είμαι υπεύθυνος απέναντι σε κάποιον.
«Ξανθό γένος» : Φράση που συναντάται συχνά σε κείμενα της περιόδου της Τουρκοκρατίας και έχει το νόημα ενός ισχυρού λαού με ξανθά μαλλιά, ο οποίος θα βοηθούσε στην απελευθέρωση του Γένους.
 
 
 
paixnidia quiz
02 03 I thriskeftiki organwsi twn Ellinwn

 

 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech