Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

 

Ιstoria ST BM simeioseis Istoria ST TE

 

 

arithmogrammi

 

Τι ήταν το Κίνημα στο Γουδή ;

Τη νύχτα της 14ης Αυγούστου του 1909, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Γουδί της Αθήνας αξιωματικοί του στρατού, πολλοί οπλίτες καθώς και αρκετοί πολίτες. Απογοητευμένοι από τη χρόνια οικονομική κρίση, τον ατυχή για την Ελλάδα πόλεμο του 1897 και την πολιτική αστάθεια, κήρυξαν επανάσταση.

to kinima sto goydi ta aitimata to kinima sto goydi

 

Οι επαναστάτες με το κίνημά τους ζητούσαν την κατάργηση της βασιλείας ή την αντικατάσταση του βασιλιά, βελτίωση του Συντάγματος καθώς και διάφορες αλλαγές στο στράτευμα. Μετά το κίνημα στο Γουδί, η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί. Οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στο επαναστατικό κίνημα, κάλεσαν στην Αθήνα ως εκπρόσωπο τους έναν Κρητικό πολιτικό που αργότερα θα γινόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

lithografia gia to kinima sto goudiΛαϊκή εικόνα που εξυμνεί το επαναστατικό κίνημα στο Γουδί, Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο o vasilias gewrgios milaei stous exegermenousΟ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ μιλάει στους εξεγερμένους Αθηναίους nikoloas zorbasΟ συνταγματάρχης Νικόλαος Ζορμπάς : Από την ηγεσία του Κινήματος στο Γουδή

 

 

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος

Παράρτημα

05.02 Το κίνημα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου

 

paixnidia quiz

05 02 To kinima sto Goudi kai i kyvernisi Venizelou

 

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech