Welcome to Τα Σαΐνια   PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE Welcome to Τα Σαΐνια PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech

Η Λετίσια είναι το παιδάκι που υιοθέτησε το ΣΤ2 της χρονιάς 2019 / 2020.

leticia

Προσωπικά στοιχεία παιδιού Στοιχεία κοινότητας παιδιού

Όνομα

Με λένε Leticia.

Τα περισσότερα παιδιά παίρνουν το όνομα των παππούδων και γιαγιάδων τους. Συχνά έχουν παρατσούκλια, όπως Ναα για τα κορίτσια και Νίί για τα αγόρια, που σημαίνει «καπετάν φασαρίας».

Φύλο / Ετος γέννησης

Είμαι κορίτσι και γεννήθηκα το 2012.

Οι γεννήσεις σπάνια καταγράφονται.

Οικογένεια

Είμαστε 7 αδέρφια.

Η μέση οικογένεια απαρτίζεται από 6 μέλη. Τα παιδιά μεγαλώνουν συνήθως με τους γονείς τους, αν και κάποια -για οικονομικούς λόγους- μένουν με τους θείους, τους παππούδες ή φίλους της οικογένειας. Το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας ανέρχεται σε 400 σίντι (περίπου 72 ευρώ).

Κτηνοτροφία

Η οικογένειά μου εκτρέφει ζώα.

Πολλές οικογένειες εκτρέφουν ζώα όπως κατσίκες, πρόβατα και πουλερικά με σκοπό την πώλησή τους ή την κατανάλωσή τους σε εξαιρετικές περιστάσεις. Συνήθως τα ζώα βόσκουν ελεύθερα κοντά στο σπίτι και ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τα 5.

Παροχή νερού

Κοντά στο σπίτι μας υπάρχει βρύση με καθαρό νερό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, χάρη στην ActionAid οι περισσότερες οικογένειες έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό που εξασφαλίζουν από βρύσες και γεωτρήσεις. Παρόλα αυτά, η απόσταση που χρειάζεται να διανύσουν για να βρουν νερό κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 2 χιλιομέτρων.

Γη/

Καλλιέργειες

Η οικογένειά μου έχει στη διάθεσή της ένα κομμάτι γης για καλλιέργεια.

Η Γκα είναι μια περιαστική κοινότητα. Έτσι, κάποιοι από τους κατοίκους εξασφαλίζουν τα προς το ζην από τη γη κι άλλοι εργάζονται ως έμποροι, ξυλουργοί, οικοδόμοι κτλ. Οι αγρότες καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά, όπως καλαμπόκι, κασάβα, αμυλούχες μπανάνες και ανανάδες που προορίζονται για κατανάλωση και εμπόριο στην τοπική υπαίθρια αγορά. Το καλαμπόκι αποτελεί το βασικό συστατικό του «μπανκού», της κύριας τροφής των οικογενειών.

Κατοικία

Το σπίτι μας είναι φτιαγμένο με λάσπη και έχει στέγη από τσίγκο.

Τα περισσότερα σπίτια είναι φτιαγμένα από λάσπη και άχυρο. Το μαγείρεμα γίνεται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους, κάτω από κάποιο στέγαστρο. Οι τουαλέτες βρίσκονται και αυτές εκτός σπιτιού και είναι κοινόχρηστες, καλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις ανάγκες έως και 8 οικογενειών.

Εκπαίδευση

Πηγαίνω σχολείο.

Στην κοινότητα υπάρχουν σχολεία όλων των βαθμιδών, με εμφανείς ωστόσο ελλείψεις στις υποδομές. Οι σχολικές αίθουσες δεν επαρκούν και οι μαθητές συχνά στοιβάζονται στις τάξεις. Ελλείψεις σημειώνονται επίσης σε διδακτικό προσωπικό, καθώς και σε εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό. Για τα κορίτσια, το ποσοστό σχολικής διαρροής είναι αρκετά υψηλό (περίπου 15%) και οφείλεται στις εγκυμοσύνες σε εφηβική ηλικία και τη γενικότερη φτώχεια, που τα αναγκάζει να εργαστούν για να βοηθήσουν την οικογένειά τους.

Υγειονομική

περίθαλψη

0 κοντινότερος σταθμός υγείας βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των οκτώ χιλιομέτρων από το σπίτι μας.

Τα τοπικά κέντρα υγείας απέχουν 3-8 χλμ. από τα σπίτια των κατοίκων, όμως παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Έτσι, για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών οι ασθενείς μεταφέρονται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας (Άκκρα). Ευτυχώς, οι περισσότεροι κάτοικοι διαθέτουν πλέον την εθνική κάρτα υγείας, με την οποία έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε σχετικά προσιτές τιμές.

Γλώσσα

Στην οικογένειά μου μιλάμε ewe.

Η κάθε φυλετική ομάδα μιλάει τη δική της διάλεκτο. Οι επικρατέστερες διάλεκτοι είναι οι ga, dagbe, twi, fante, kusaal, ewe και dagbani.

PLG_GSPEECH_SPEECH_BLOCK_TITLE PLG_GSPEECH_SPEECH_POWERED_BY GSpeech