Welcome to Τα Σαΐνια   Click to listen highlighted text! Welcome to Τα Σαΐνια Powered By GSpeech

ekswfyllo istorias

   ti tha mathoume 02 09

 

 

 

Τι ανάγκασε τον Θεοδόσιο να χωρίσει για άλλη μια φορά την αυτοκρατορία ;


Invasions of the Roman Empire 1

Τα τελευ­ταία χρόνια της βασιλείας του Θεοδόσιου μετακινούμενοι λαοί - Ούννοι (Αττίλας), Γότ­θοι (Αλάριχος) και Βάνδαλοι (Γιζέριχος) - παραβιάζουν τα βόρεια σύνορα και απειλούν την αυτοκρατορία. Τότε ο Θεοδόσιος, λίγο πριν από το θάνατο του (395 μ.Χ.), μοίρασε την αυτοκρατορία στους δυο γιους του, πιστεύοντας ότι έτσι θα κυβερνιόταν καλύτερα. Ο Αρκάδιος πήρε το ανατολικό της τμήμα και ο Ονώριος το δυτικό.

west east roman

Τι μέτρα πάρθηκαν στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος ;

Ο Αρκάδιος και ο γιος του Θεοδόσιος Β' , που τον διαδέχτηκε, οργάνωσαν το  ανατολικό κράτος και αντιμετώπισαν τον κίνδυνο με πολεμικά και διπλωματικά μέσα.

  • Οχύρωσαν με διπλό τείχος την Πόλη,
  • Έβαλαν πλωτές φρουρές στο Δούναβη   
  • Έκλεισαν πολυδάπανες συμφωνίες ειρήνης με τους γείτονες που τους απειλούσαν.
  • Σε κάποιους απ'  αυτούς, μάλιστα, έδωσαν γη για καλλιέργεια και άλλους τους πήραν ως μισθοφόρους στο βυζαντινό στρατό.

Οι κάτοικοι του Ανατολικού κράτους εκτιμούσαν όλα αυτά, ένιωθαν ασφαλείς και βοηθούσαν το έργο των αυτοκρατόρων.

 

TheodosianWalls10  sur3  sur4 
Τα τείχη του Θεοδοσίου

Τι ήταν αυτό που ένωνε τα διαφορετικά έθνη που ζούσαν στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος ;

Αν και ανήκαν σε διαφορετικά έθνη, αποδέχονταν όλοι το ρωμαϊκό νόμο, τη χριστιανική θρησκεία και την ελληνική γλώσσα.

Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Δυτικό Ρωμαϊκό Κράτος ;

Στο δυτικό κράτος όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Εκεί, οι Γότθοι με αρχηγό τον Αλάριχο κατάφεραν να κυριεύσουν τη Ρώμη, να τη λε­ηλατήσουν επί τρεις ημέρες και ν' αποχωρήσουν παίρνοντας μαζί τους μεγάλο μέρος των θησαυρών της (410 μ.Χ.).

ethinotites

Το ίδιο σχεδίαζαν να κάνουν, λίγα χρόνια αργότερα, και οι Ούννοι, που με αρχηγό τον Αττίλα απειλούσαν τα σύνορα του Δυτικού ρωμαϊκού κράτους. Ο Ρωμαίος στρατηγός Αέτιος όμως, αφού συμμάχησε πρώτα με τους Γότθους, νίκησε τους Ούννους και συνέτριψε το στρατό τους στα Καταλαυνικά Πεδία.

poreia ounnwn ounos
 Η πορεία των Ούννων Ούννος πολεμιστής

Τα επόμενα χρόνια οι οργανωμένες γοτθικές φυλές επιτέθηκαν πάλι κατά των δυτικών επαρχιών. Το Δυτικό ρωμαϊκό κράτος, αδύναμο οικονομικά και στρατιωτικά, δεν μπόρεσε αυ­τή τη φορά να τους αντιμετωπίσει. Έτσι, μια απ' αυτές τις φυλές, οι Βάνδαλοι, με αρχηγό τον Γιζέριχο, πέρασαν τον Ρήνο και μέσα από τη Γαλλία και την Ισπανία έφτασαν στο Γι­βραλτάρ. Από εκεί, σχεδόν ανεμπόδιστοι, πέρασαν στη βόρεια Αφρική, κατέλαβαν την Καρ­χηδόνα και την έκαναν πρωτεύουσά τους.

Με την ίδια ευκολία οι Γότθοι κα­τάκτησαν τις δυτικές επαρχίες, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Στην τελευταία μάλιστα, ο αρχηγός των Οστρογότθων Θευδέριχος ίδρυ­σε το «γοτθικό βασίλειο της Ιταλίας» με πρωτεύουσα τη Ραβέννα.

Έτσι, το 476 μ.Χ. το δυτικό ρωμαϊ­κό κράτος διαλύθηκε οριστικά.

 dialysi

 

Σημειώσεις του μαθήματος  (κλικ) 

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος  (κλικ) 

paixnidia quiz 

 

 

2 9 test image 

 

Ιστορικές Πηγές

istoria

Πηγή 1

Εξελληνισμός του Ανατολικού κράτους.

«Στο Ανατολικό κράτος έγιναν σημαντικές εσωτερικές αλλαγές στη διάρκεια του 5ου αιώνα. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ και η Ελληνίδα σύζυγός του Ευδοκία ίδρυσαν στην Πόλη το Πανδιδακτήριο, ένα είδος Πανεπιστημίου της εποχής. Τα μαθήματα σ’ αυτό διδάσκονταν στην ελληνική και τη λατινική γλώσσα. Από τους 31 καθηγητές του οι 16 δίδασκαν στην ελληνική και οι 15 στη λατινική γλώσσα.

Και στις δύο γλώσσες ακόμη συντάσσονταν οι διαθήκες των πολιτών, οι αποφάσεις των δικαστηρίων και τα διατάγματα των αυτοκρατόρων». Έτσι η ελληνική γλώσσα έπαιρνε επίσημη θέση στη διοίκηση του κράτους.

Διον. Ζακυθινού, Βυζαντινή Ιστορία.

 

 

Πηγή 2

Οι Ούννοι

«Οι Ούννοι ήταν μικρού αναστήματος και γρήγοροι στις κινήσεις. Ήταν ακόμη επιδέξιοι ιππείς και τοξότες. Είχαν ευρείς ώμους, αυχένα δυνατό και πάντοτε άκαμπτο από περηφάνια. Σκληραγωγούσαν τα νεογέννητα παιδιά τους και χάραζαν με σπαθί τα μάγουλά τους, για ν’ αντέχουν στα τραύματα. Τα τρομερά χαρακτηριστικά τους προκαλούσαν φόβο στους αντιπάλους τους, οι οποίοι τρομοκρατούνταν και τρέπονταν σε φυγή, όταν έβλεπαν το παραμορφωμένο τους πρόσωπο και τα μικρά τους μάτια».

Ιορδάνης (Γότθος ιστορικός)

 

X

Right Click

Έχει απενεργοποιηθεί το δεξί κλικ. Σας ευχαριστώ

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech