Welcome to Τα Σαΐνια   Click to listen highlighted text! Welcome to Τα Σαΐνια Powered By GSpeech

 Τι είναι η ύλη και τα υλικά σώματα ;

Οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας αποτελείται από ύλη, γι’ αυτό όλα τα σώματα ονομάζονται υλικά σώματα.

Κάθε υλικό σώμα αποτελείται από μια ποσότητα ύλης (μάζα) ενός ή περισσοτέρων υλικών, καταλαμβάνει χώρο (όγκο) έχει διαφορετική πυκνότητα από άλλα υλικά σώματα και είναι είτε στερεό είτε υγρό είτε αέριο (φυσική κατάσταση του σώματος).

Μερικές φορές η προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει τις ιδιότητες της ύλης και να την «τιθασεύσει» ήταν... παράξενη. Έτσι το Μεσαίωνα οι αλχημιστές αναζητούσαν τρόπους, για να μετατρέψουν την ύλη από μία μορφή σε μία άλλη. Οι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν περίεργες μεθόδους, στις οποίες εναλλάσσονταν η επιστημονική γνώση και η μαγεία. Βασική επιδίωξη των αλχημιστών ήταν να μετατρέψουν μία κοινή πέτρα σε πολύτιμο χρυσάφι. Είναι σίγουρα περιττό να αναφέρουμε ότι δεν τα κατάφεραν ποτέ!

Σε ποιες καταστάσεις συναντούμε τα υλικά σώματα ;

Γνωρίζουμε ότι τα υλικά σώματα υπάρχουν σε τρεις καταστάσεις : Είναι ή στερεά, ή υγρά ή αέρια. Για να καταλάβουμε πού οφείλεται η κατάσταση των υλικών σωμάτων, αλλά και να εξηγήσουμε τις βασικές τους ιδιότητες, θα πρέπει να ψάξουμε στο μικρόκοσμο, στα μικρότερα δηλαδή σωματίδια της ύλης.

Τι είναι το μόριο ;

sugarcube molecule

Αν πάρουμε έναν κύβο ζάχαρης θα δουμε ότι αποτελείται από μικρούς κόκους ζάχαρης, ο κάθε ένας από τους οποίους, παρ' ότι είναι πολύ μικρός, εξακολουθεί να έχει τις ιδιότητες της ζάχαρης π.χ. να εχει γλυκιά γεύση, να διαλύεται στο νερό κ.λπ.

Φανταστείτε ότι στο εργαστήριο οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν ακόμα πιο μικρούς κόκους, που να διατηρούν τις ιδιότητες της ζάχαρης και να φαίνονται μόνο με το μικροσκόπιο.

Αυτά τα πολύ μικρά (απειροελάχιστα) σωματίδια που διατηρούν τις ιδιότητες του σώματος από το οποίο προήλθαν λέγονται μόρια.

Τι είναι το άτομο ;

Οι επιστήμονες προχώρησαν παραπέρα, τεμάχισαν το μόριο και πήραν ακόμα μικρότερα σωματίδια τα άτομα. Αν απομονώσουμε ένα άτομο από κάποιο μόριο θα παρατηρήσουμε ότι δεν διατηρεί τις ιδιότητες του σώματος από το οποίο προήλθε. Τα άτομα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ένα μόριο.

Τα άτομα πήραν το όνομά τους από τους αρχαίους Έλληνες φυσικούς φιλοσόφους, τον Λεύκιππο και τον Δημόκριτο, που έκαναν πρώτοι λόγο για σωματίδια της ύλης, που δεν τέμνονται και τα ονόμασαν άτομα ( στερητικό -α + τέμνω = κόβω).

Πώς είναι το εσωτερικό των ατόμων ;

 atoms    

 

atom

Μέσα στο άτομο υπάρχει ο πυρήνας και γύρω από αυτόν κινούνται μικρά σωματίδια, τα ηλεκτρόνια.

Ό πυρήνας αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια.

Οι επιστήμονες σήμερα έχουν ανακαλύψει κάποια σωματίδια, τα οποία δεν διαιρούνται περισσότερο, αλλά ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν σωματίδια όπως τα πρωτόνια ή τα ηλεκτρόνια και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα σωματίδια αυτά λέγονται θεμελιώδη ή στοιχειώδη σωματίδια και είναι :

Τα φερμιόνια (κουάρκ και λεπτόνια). Από τα κουάρκ φτιάχνονται τα πρωτόνια ενώ από τα λεπτόνια δημιουργούνται τα ηλεκτρόνια.

Τα μποζόνια (φωτόνια (είναι το υλικό του φωτός), τα γκλουόνια, τα W και Ζ μποζόνια και τα βαρυτόνια).

domi tis ylis1

 

 

Στοιχεία και Χημικές ενώσεις

Τα μόρια που αποτελούνται από ένα είδος ατόμου λέγονται στοιχεία .

Τα μόρια που αποτελούνται από περισσότερα είδη ατόμων λέγονται χημικές ενώσεις.
Τα στοιχεία και τις χημικές ενώσεις τα συμβολίζουμε με γράμματα του Λατινικού Αλφαβήτου. Π.χ. Οξυγόνο O, Υδρογόνο Η, Νερό Η2Ο, Χρυσός Au, Σίδηρος Fe, Υδράργυρος Hg, Διοξείδιο του άνθρακα CO2, Αμμωνία NH4
Συνολικά στη φύση υπάρχουν 92 διαφορετικά στοιχεία, τα οποία σε διάφορους συνδυασμούς αποτελούν την πρώτη ύλη για όλα τα υλικά σώματα που υπάρχουν γύρω μας.
 
Όλα τα φυσικά στοιχεία τα βρίσκουμε στον Περιοδικό Πίνακα (κλικ)

Πού οφείλονται οι τρεις καταστάσεις των σωμάτων ;

Τα άτομα συγκρατούνται κοντά το ένα με το άλλο χάρη στις ελκτικές δυνάμεις που ασκεί το ένα στο άλλο. Όταν οι ελκτικές δυνάμεις είναι ισχυρές, το σώμα είναι είναι στερεό. Αντίθετα, όταν δεν είναι τόσο ισχυρές η κατάσταση του σώματος είναι η υγρή, ενώ όταν χαλαρώσουν τελείως τότε το σώμα είναι αέριο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πάγος. Συγκεκριμένα, σε ένα κομμάτι πάγου οι δυνάμεις συνοχής είναι πολύ μεγάλες και αυτό το διαπιστώνει κανείς, όταν προσπαθεί να σπάσει ένα παγάκι. Οι δυνάμεις συνοχής είναι πολύ μικρότερες, όταν το παγάκι λιώσει, αλλά ουσιαστικά συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού τα μόρια του νερού βρίσκονται πάλι το ένα κοντά στο άλλο. Όταν το νερό εξατμιστεί και δημιουργηθούν οι υδρατμοί, αυτοί κατευθύνονται σε όλο το χώρο, επειδή οι δυνάμεις μεταξύ των μορίων τους είναι μηδαμινές.

paixnidia quiz.fw 

Σχήματα μορίων (κλικ)

Δημιουργία μορίου (κλικ)

anakefalaiwsi

1 1 domi tis ylis

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech