Welcome to Τα Σαΐνια   Click to listen highlighted text! Welcome to Τα Σαΐνια Powered By GSpeech

Ποια ήταν η θέση της Θεσσαλονίκης στην αυτοκρατορία ;

Η Θεσσαλονίκη ήταν ισχυρή πόλη και σπουδαίο πνευματικό και οικονομικό κέντρο της αυτοκρατορίας. Η θέση της ήταν τέτοια που ο Σωζομενός (ιστορικός του 5ου αιώνα μ.Χ.) αναφέρει ότι ήταν μια από τις επιλογές του Κωνσταντίνου, για να γίνει πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, ενώ ο Ιωάννης Καμενιάτης γράφει ότι «Η γη και η θάλασσα έχουν ταχτεί να λειτουργούν για χάρη μας και να μας προσφέρουν τα πλούσια δώρα τους αδαπάνως».

Για τους λόγους αυτούς έγινε στόχος πολλών εχθρών. Το 904 οι Σαρακηνοί και το 1185 οι Νορμανδοί την κατέλαβαν και τη λεηλάτησαν.

xartis prwtev

Ποια ήταν η τύχη της Θεσσαλονίκης στα δύσκολα χρόνια της αυτοκρατορίας ;

Ακόμα και στην περίοδο παρακμής της αυτοκρατορίας (13ος - 14ος αιώνας), η Θεσσαλονίκη κατάφερε να διατηρήσει τον πλούτο και την εμπορική της κίνηση από τα πρώτα ως τα τελευταία βυζαντινά χρόνια.Γι' αυτό και της δόθηκε το προνόμιο της αυτοδιοίκησης.

800px Thesaloniki Tomb of Galerius (right side) 800px Saint Demetrius Salonica 3 psifidwto 800px Holy Wisdom Salonica 1
Το μαυσωλείο του Γαλλέριου (Ροτόντα) Ο ναός του πολιούχου Αγίου Δημητρίου Ψηφιδωτό με τον Άγιο Δημήτριο Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας

Τα μνημεία παλαιάς βυζαντινής τέχνης και οι εκκλησίες που σώζονται ακόμη στην πόλη, με τον ναό του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου να ξεχωρίζει, δείχνουν ότι είχε ακόμη αξιόλογη πνευματική ανάπτυξη και δραστηριότητα. Εδώ λειτουργούσαν κατώτερα και μέσα σχολεία, αλλά και ανώτατες σχολές Μαθηματικών, Νομικής, Φιλοσοφίας και Ρητορικής. Τους μισθούς των δασκάλων τους μάλιστα πλήρωναν οι αρχές της πόλης.

 Τι ήταν οι Ζηλωτές ;

diamaxesΤην ίδια περίοδο αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη το κίνημα των Ζηλωτών, ένα είδος πολιτικού κόμματος, που υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των χαμηλών τάξεων (μικροκαλλιεργητών, μικροτεχνιτών, εργατών και ναυτικών) απέναντι στους πλούσιους, τους υπερέχοντες και τους δυνατούς. Οι τελευταίοι είχαν στα χέρια τους το εμπόριο, τον πλούτο και τα προνόμια και εκμεταλλεύονταν τους οικονομικά αδύναμους. Η αντιπαράθεση ανάμεσά στους Ζηλωτές και τους Δυνατούς, στα μέσα του 14ου αιώνα, οδήγησε σε αιματηρές συγκρούσεις και επανάσταση, από την οποία νικητές βγήκαν οι Ζηλωτές.

Ποια πολιτική ακολούθησαν οι Ζηλωτές ;

Οι Ζηλωτές απομάκρυναν με τη βία τους ευγενείς από την πόλη, λεηλάτησαν και δήμευσαν τις περιουσίες τους και ανέλαβαν αυτοί τη διοίκησή της. Η «δημοκρατική κυβέρνησή» τους, όπως την ονόμασαν, διοίκησε τη Θεσσαλονίκη επτά χρόνια (1342-1349). Στο διάστημα αυτό όμως οι συνασπισμένοι ευγενείς, με τη βοήθεια και του αυτοκράτορα της Πόλης, οργανώθηκαν και κατάφεραν να ξαναπάρουν τη διοίκηση της πόλης από τους Ζηλωτές. Τα γεγονότα αυτά όμως, παρά τις κάποιες υπερβολές που τα συνόδευσαν, έμειναν στην ιστορία της εποχής ως παράδειγμα αγώνα απελευθέρωσης των αδυνάτων από το ζυγό και την εκμετάλλευση των δυνατών.

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος (κλικ)

 

 

Η Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα» της αυτοκρατορίας

«Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος αποφάσισε να κάνει τη νέα πρωτεύουσα, δε διάλεξε αμέσως το Βυζάντιο. Για λίγο σκέφτηκε τη Ναϊσσό (Νίσσα της Σερβίας σήμερα), όπου γεννήθηκε, τη Σαρδική (Σόφια) και τη Θεσσαλονίκη. Η προσοχή του ακόμη στράφηκε και στην Τροία, την πατρίδα του Αινεία, ο οποίος, όπως λέει η παράδοση, ήρθε στην Ιταλία μετά την άλωση και την καταστροφή της από τους Αχαιούς και θεμελίωσε τη Ρώμη».


Σωζομενός, Εκκλησιαστική Ιστορία

 

Το βυζαντινό πανηγύρι των «Δημητρίων»

«Τις μέρες της γιορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου), εκτός από τις τελετές τιμής για τη μνήμη του Αγίου, η πόλη οργάνωνε περίφημο εμπορικό πανηγύρι, τα Δημήτρια, που κρατούσε αρκετές μέρες. Κατά τη διάρκειά του εκτός από τους Έλληνες έρχονταν εκεί, από τις μακρινές πατρίδες τους, Σλάβοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Γάλλοι και άλλοι πολλοί, για να εμπορευτούν τα προϊόντα τους».

Α.Α. Vasiliev, Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

 

 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech